Az állatorvos segít – A kutyák fülbetegségei

(Budaörs, 2018. augusztus 12. – Budaörsi Infó)  Az állatorvos segít rovatunkat tovább folytatjuk. E havi témánk a kutyák fülbetegségei, amiről dr. Szaniszló Ferenc budaörsi állatorvost kérdeztük. 

 

 

Ma egy szinte mindennapos probléma kerül terítékre, a kutyák fülápolása és a fülbetegségek. Köztudott, hogy a kutyáknak igen kifinomult a hallása, még az ultrahangot is érzékelik, hisz vadászkutyáknak így adnak bizonyos parancsokat. Milyen eltérések vannak az ember és a kutya hallása között?

 

„A kutyák hallása szélesebb frekvencia-tartományba esik, ezért az ember számára hallhatatlan hangokat is meghallhatják, valamint a halk neszeket, zörejeket is jól hallják.  Ellenben az ellenkezője is igaz, hogy az erős zajokra, mint például a puskalövésre, csattanásra, mennydörgésre vagy a tűzijáték zajára a kutyák sokkal érzékenyebben reagálnak. Ilyenkor némelyikük szinte pánik rohamot kap és testi épségének veszélyeztetése árán is védett, biztonságos helyre menekülne.

Egyébként az ilyen pánikbeteg kutya munkakutyának egyáltalán nem alkalmas, mert még hosszas tanulással, kiképzéssel sem lehet leszoktatni ilyetén viselkedéséről. Nyilván a kor előrehaladtával a hallóképesség csökkenhet, idős korukra a kutyák is – mint az ember – megsüketülhetnek.”

 

klonkutyak

 

Gyakran láthatjuk, hogy a kutyák rázzák, kaparják a fülüket. Ez lehet természetes viselkedés is vagy mindjárt valami betegség jele?

A fül, illetve a hallójárat nem egy steril szerv, benne mindig találhatók baktériumok, gombák, amelyek az egészséges, jó ellenálló képességű kutyákban nem okoznak tüneteket. Ehhez azonban az kell, hogy a kutya időnként kirázza a füléből a folyamatosan termelődő faggyút, vagy más néven fülzsírt, mert ha nem történik meg, akkor ez melegágya lehet az itt élő baktériumok és gombák kóros mértékű elszaporodásának.  

A fülkagyló nagyságának és alakjának nagy szerepe van abban, hogy kedvencünk mennyire ellenálló a fülbetegségekkel szemben.

Az álló fülű kutyáknál a külső hallójárat jobban szellőzik, kisebb az esély a fertőzésre, a lógó fülű kutyáknál gyakrabban jelentkeznek a hallószervet érintő megbetegedések. Az ok: a lelógó rész elzárja a szabad levegőtől a külső hallójáratot, s így egy olyan meleg, párás környezet jön létre, amely kedvező feltételeket biztosít a kórokozók megtelepedéséhez. Ennek aztán egyenes következménye lesz a hallójárat bőrének gyulladása. Ilyenkor ez már rendkívül kellemetlen lesz a kutya számára, mert a gyulladásos hallójárat fáj,  viszket és nagyon megkeseríti kedvencünk életét, mindamellett igen átható bűzt is áraszt a környezetébe.”

 

 mano_kutya_macska

 

Mit lehet egy gazdi, ha meg akarja előzni a hallójárat gyulladást?

Érdemes időnként bekukkantaniuk kedvencük fülébe, hogy milyen állapotban is van. Ha azt észlelik, hogy megszaporodott a váladék, akkor a házi tisztogatás még elegendő lehet, ha azonban kipirosodás és bűzös váladék felhalmozódás is társul mellé, akkor már az állatorvost kell felkeresni.

Az állatok fülének tisztításával kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban. Ezek közé tartozik például az, hogy a babaolaj és az emberek számára készült fültisztító pálcika alkalmasak erre a célra.

Kedvenceinknek speciális, a számukra készült fültisztító-készítményekre van szükségük. A nekik gyártott folyadék hatékonyan feloldja a lerakódott váladékot. Ezt a kutya fülébe cseppentve, a fül tövét masszírozva hamarosan várhatjuk a hatást. Az állat a feloldódott váladékot kirázza a füléből, nincs szükség pálcikára.

A tisztító folyadék általában olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek szárító és fertőtlenítő hatással bírnak, így a későbbiekben is védenek a gombák és baktériumok ellen. Ráadásul ezzel a módszerrel kedvencünknek sem okozunk fájdalmat.”

 

Milyen következményei lehetnek egy elhanyagolt hallójárat-gyulladásnak?

A hosszasan fennálló kezeletlen gyulladásos külső fülben egy idő után gyulladásos szövetburjánzás indul el, ami még inkább szűkíti a hallójáratot és a gyógyszeres kezelést is lehetetlenné teszi. Az ilyen idült gyulladásos füleket már csak műtétileg lehet meggyógyítani, le kell rövidíteni a hallójáratot, hogy ismét szellőzhessen a tájék. Bizony ez egy bonyolult és kellemetlen műtét, jobb megelőzni.

Még ennél is súlyosabb szövődmény alakul ki, ha a gyulladás beterjed a dobhártyán át a középfülbe, ahonnan már csak egy ugrás a belsőfül, ahol életfontosságú képletek találhatók, mint az egyensúlyszerv és a hallócsiga. Az egyensúlyszerv betegsége súlyos szédülést, fejoldaltartást és koordinációs zavart okoz, míg a hallócsiga sérülése süketséggel járhat.

Nagyon gyakoriak a maradandó szövődmények, tehát ezt az állapotot semmiképpen nem szabad megvárni.”

 

bulake_vakvezetokutya (2)

 

Hogyan lehet gyógyítani a hallójárat gyulladást?

„Először is tisztázni illik a hallójárat gyulladás kialakulásának okát. Ehhez alapos vizsgálatot kell tartani.

Először el kell távolítani a váladékot (fültisztító folyadékkal, vagy speciális fülmosó berendezéssel) és ezután egy fültükör nevezetű eszközzel meg kell tekinteni a hallójáratot és a dobhártyát. Ha netán tán valami idegentest tartotta fenn a gyulladást, pl. toklász, ami nyár derekán bizony elég gyakori, akkor azt egy eszközzel azonnal el kell távolítani.

Fültükrözéssel sokszor az esetleges fülrühök jelenlétére is következtethetünk, melyek szintén nem ritka tényezők a betegség kialakításában. Tehát mindenképpen érdemes mintát venni a fülváladékból és mikroszkóp alatt megvizsgálni, illetve kitenyészteni belőle a gyulladást okozó baktériumot vagy gombát, valamint meghatározni az antibiotikum érzékenységét. Az ilyen célzott kezeléssel érhetjük el a leggyorsabb és legfrappánsabb gyógyulási eredményt.

A fülbe legtöbbször cseppek formájában visszük be a gyógyszert. Nagyon fontos azonban, hogy minden kezelés előtt a fentebb már ismertetett módon meg kell tisztítani a fület, el kell távolítani belőle a váladékot. Erre higiéniás szempontokon túl azért is szükség van, mert a gyógyszer csak a tiszta fülben tud hatni. A fülcseppek legtöbbje a baktérium, gomba és atkaellenes hatóanyagokon túl, gyulladáscsökkentőt és fájdalomcsillapítót is tartalmaznak. A kezelés megelőzi a gyulladás  belső fülre történő átterjedését is.”

 

 

mano_kutya

 

Ha kedvencük nem a megszokottaknak megfelelően viselkedik forduljanak szakemberhez.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.