Budaörs alteregói – A holland Oldenzaal

(Budaörs, 2018. augusztus 25. – Budaörsi Infó) Mint ahogy korábbi beharangozó cikkünkben olvashatták a Budaörsi Infó szerkesztősége ezúttal azt a kérdést járta körül, hogy léteznek-e más „Budaörsök” is Európában? Olyan települések, amelyek szinte azonos paraméterekkel rendelkeznek és így egyfajta alteregói városunknak. Nézzék meg cikk-sorozatunkban kutatásaink eredményeit hírportálunkon. Elsőként a holland Oldenzaal várost mutatjuk be olvasóinknak.

 

 

Budaörs négy testvérvárossal büszkélkedik, ezek pedig a német Bretzfeld (1989), a görög Pirgosz és a felvidéki Kisújfalu (mindkettő 1997), illetve a délvidéki Magyarkanizsa (1999).

A testvérvárosi kapcsolatok hagyományosan kulturális célból köttetnek, de a partnerviszonyban gazdasági együttműködés is kialakulhat. A kapcsolat létrejöttében nem játszik szerepet bármilyen fajta hasonlóság vagy közös esemény, a városvezetők építőjellegű szándéka a fő meghatározó.

Budaörs és Bretzfeld esete különleges, hiszen tartalmaz történelmi kapcsot: a II. világháború utáni években lezajlott német kitelepítéskor a budaörsi németek nagy része Bretzfeld környékén lelt új hazára.

A testvérváros a legritkább esetben „ikerváros”, hiszen például a Baden-Würtenberg tartományban található Bretzfeld lakossága alig a fele Budaörsinek, más aspektusokról ne is beszéljünk.

Érdemes feltenni a kérdést, hogy bizonyos települési szempontok szerint létezik-e egy „másik Budaörs” valahol Európában, szinte azonos paraméterekkel?

Ha igen, jó eséllyel hasonló viselkedésű lakossággal és városvezetéssel kell szembesülni, hiszen a hosszú kort megélt világhírű kulturális antropológus, Claude Lévi-Strauss a tárgyi környezet és az ember viszonyában összefüggést talált, ez a strukturalizmus egyik lényege. Ha van ilyen város-alteregója Budaörsnek, érdemes lehet alaposan megvizsgálni, mert a hasonló helyzetek hasonló problémákat szülnek, és így akár tanulni is lehet egymástól.

Hosszas kutatómunka eredményeként Európában három alteregó várost is találtunk.

 

budaors_alteregoi_cimlap

 

Budaörs alteregó városai a kontinensünkön: a holland Oldenzaal, a luxemburgi Esch-sur-Alzette és a portugál Valongo.

Népességüket, területüket és népsűrűségüket nézve is hasonlóságokat véltünk felfedezni, ráadásul – különös módon – címereik, és némelynek politikai berendezkedése között is. A gazdaság fellendítésére és a költségek csökkentésére a különböző városoknak különböző megoldásaik vannak, amelyeket érdemes tanulmányozni.

 

 

 

Elsőnek a holland Oldenzaal kerül ismertetésre.

 

 

Kozos_cimerek_budao_olden

Oldenzaal és Budaörs címere

 

 

 

Adatok(2017) Budaörs (HUN) Oldenzaal (NL)
Népesség (fő): 29.700 32.000
Terület (km²): 23.6 21,95
Népsűrűség (fő/ km²): 1203 1483

 

 

Infrastruktúra

Oldenzaal egy holland város Overijssel tartományban, közel a német határhoz. A körszerkezetű várost kettészeli az N342 jelzésű országos főút, ahogy Budaörsöt az 1-es számú, csak nem nyugat-kelet, hanem délnyugat-északkelet irányban. Délen az A1-es nemzetközi autópálya határolja, ahogy Budaörsöt az M1/M7 közös szakasza. Szintén a déli részen húzódik egy nyugat-kelet tájolású vasúti vonal, helyi állomással.

A holland város sem rendelkezik folyóparttal, vízfelszíne is akkora aprócska tavakra korlátozódik, mint Budaörs közelében a törökbálinti tó. Tekintettel a sík jellegű országra, hegyekben és dombokban hiányt szenved a város.

 

 

Budaors_domborzati

Budaörs a magasból

 

 

Oldenzaal_OpenTopo

Oldenzaal térképe

 

 

 

Ipar

A bevásárló negyede szintén a város déli részén fekszik az autópálya előtt, azon túl pedig az ipari és raktári rész, ahogy Budaörs esetében is.

A városhoz közel található egy kis repülőtér, a Twente, amelyet kis- és magánrepülőgépek használnak. Annyiban eltér a budaörsitől, hogy ennek szilárd burkolatú a felszállópályája és nem keletre, hanem nyugatra fekszik a várostól.

Van egy poliklinikája (ahogy Budaörsön Egészségház), és egy középiskolája (mint az Ilyés Gyula gimnázium).

Van egy harmadosztályú, de 1947-ben alapított focicsapata, az FC Berghuizen, színük, ugyanúgy, mint a Budaörs FC-nek (ez másodosztályú), zöld-fehér. Van női szakosztálya és utánpótlása is (itthon viszont a női utánpótlás klubszinten csak NBI-es csapatoknak kötelező).

 

kozos_focicimerek_bud_polden

A focicsapat logója vs Budaörsé

 

 

 

Története

A középkorban, 1249-ben kapta meg a városi jogot, a legnagyobb kereskedővárosokat tömörítő Hanza szövetség tagja volt.

A város szíve a középkori városmag, annak közepén található a katolikus (!) Szent Plechelm bazilika, amelyet az ír térítő szerzetes, Plechelmus alapított még a 8. században, később szentté avatása után kapta az kibővített épület róla a nevét.

Közvetlen mellette található a városvezetési és okmányhivatal. A régi városrész legnagyobb épülete különös módon egy áruházkomplexum.

 

 

oldenzaal_Szent_Plechelmus_bazilika

Szent Plechelmus bazilika (fotó: Flickr [Hans])

 

 

oldenzaal_varoskozponti_aruhaz

A városközponti áruház a bazilikáról fotózva (fotó: Jorrick Sleijster)

 

 

oldenzaal_Szent_Plechelmus_bazilika2

Szent Plechelmus bazilika (fotó: Pinterest)

 

 

Politika

Oldenzaal önkormányzata 23 tagú, 6 párt színében, a legnagyobb képviselete a város saját pártjának (Werknemers Groepering, vagy WG, magyarul Munkáltatók Csoportjai) van, ahogy Budaörsön is a lokális Budaörs Fejlődéséért Egyesület (BFE) van többségben.

Ellenben a 2012 óta polgármester T. J. (Theo) Schouten a holland Munkáspárthoz tartozik (PvdA), igaz, nem választás útján, hanem királynői kinevezéssel került a polgármesteri székbe, előtte már két városban is volt első ember (Goor és Haaksbergen).

 

WG_copyWerknemers Groepering helyi párt logója

 

 

zakelijkGLR

A jelenlegi polgármester, T. J. (Theo) Schouten

 

 

Önkormányzat

A város önkormányzatának honlapján van egy „Ügyfélkapu” (DigiD), amelyen keresztül a lakos személyes adatait, kötelezettségeit és befizetéseit tudja intézni.

Az Oldenzaal lakosok elsődleges gondjai közül az első a helyi adó, az önkormányzati választásokon a pártok ígéreteinek első pontja mindig erre hegyeződik ki. A lakos jövedelemigazolás vagy egyéb befolyásoló körülményre hivatkozhatva kérhet önkormányzati támogatást vagy (részleges) elengedést.

A városban kutyaadó is van. A gazdinak kötelező kedvence után adót fizetni, méghozzá kutyánként. Ezen felül a kutyavásárlást vagy befogadást, illetve annak kimúlását kötelesek a lakosok bejelenteni a hivatalnak (ezt online is meg lehet tenni). Ez az adófajta a városi költségvetés része, de minden év novemberében tárgyalnak róla.

A hulladéknak is van adója, amit minden év első negyedévében fizetnek be a háztartások a háztartás éves hulladékméretére szabva. Heti egyszeri a hulladékszállítás, A helyi „BTG” a Twente Milieu. Minden háztartásnak saját konténere van, szabott űrmérettel (30, 120, 240 liter). Minél kevesebb hulladékot termel egy háztartás, annál kisebb ez az adó, ezzel is ösztönzik a lakosokat a környezettudatosságra. Az adó megállapítása egy, kettő vagy több személy kategóriára érvényes. Egyszemélyes háztartás átlagosan 220 euró adót fizet, két személy viszont 260 eurót, egy többszemélyes család pedig 280 eurót. Ha lakhelyet vált (városon belül) az ember, akkor természetesen változik az adó mérete is.

A városnak van Ifjúsági Tanácsa is, a 19 tagot számláló intézmény tagjai 12-18 éves korosztályból valók, és közvetítenek a fiatalság és a képviselő-testület között.

 

 

oldenzaal_Szent_Plechelmus_szobor_bazilika_mellett

Szent Plechelmus szobra a bazilika mellett (fotó: Anton van Daal)

 

 

Oldenzaal_ovaros

Oldenzaal óvárosa (fotó: Carlo ter Ellen DTCT)

 

 

Oldenzaal egy tipikus holland város, amely a jelenébe tudta tartani a múltja örökségét és bizalommal tekint a jövő elé. Fejlett infrastruktúrája széppé és élhetővé, jómódú lakosai pedig felelősségteljessé varázsolják ezt az országunknál is idősebb templommal rendelkező települést, amely a történelem viharainak szélárnyékában mindig ki tudta venni részét a kereskedelemből fakadó viszonylagos gazdagságból.

 

 

(Budaörsi Infó / Mendemondász)

 

(Európában ezeket a város­ alteregókat találtuk, de bizonyára a nagyvilágban lehetnek még hasonló települések, amelyek felkutatása a jövő feladata lehet. Amennyiben tudnak ilyen példákat, írjanak szerkesztőségünknek a budaorsiinfo@starkiss.hu e­mail címre.)

 

 

Cikkeink a sorozatban:

Exkluzív sorozat – Budaörs alteregói

Budaörs alteregói – A luxemburgi Esch-sur-Alzette

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.