Exkluzív sorozat – Budaörs alteregói

(Budaörs, 2018. augusztus 23. – Budaörsi Infó) Budaörs négy testvérvárossal büszkélkedik, ezek pedig a német Bretzfeld (1989), a görög Pirgosz és a felvidéki Kisújfalu (mindkettő 1997), illetve a délvidéki Magyarkanizsa (1999). Ezek a települések természetesen sok mindenben különböznek Budaörstől. A Budaörsi Infó szerkesztősége ezúttal azt a kérdést járta körül, hogy léteznek-e más „Budaörsök” is Európában? Olyan települések, amelyek szinte azonos paraméterekkel rendelkeznek és így egyfajta alteregói városunknak. Nézzék meg a hamarosan megjelenő cikk-sorozatunkban kutatásaink eredményeit hírportálunkon. 

 

 

A testvérvárosi kapcsolatok hagyományosan kulturális célból köttetnek, de a partnerviszonyban gazdasági együttműködés is kialakulhat. A kapcsolat létrejöttében nem játszik szerepet bármilyen fajta hasonlóság vagy közös esemény, a városvezetők építőjellegű szándéka a fő meghatározó.

Budaörs és Bretzfeld esete különleges, hiszen tartalmaz történelmi kapcsot: a II. világháború utáni években lezajlott német kitelepítéskor a budaörsi németek nagy része Bretzfeld környékén lelt új hazára. A testvérváros a legritkább esetben „ikerváros”, hiszen például a Baden­Würtenberg tartományban található Bretzfeld lakossága alig a fele Budaörsinek, más aspektusokról ne is beszéljünk.

Érdemes feltenni a kérdést, hogy bizonyos települési szempontok szerint létezik-e egy „másik Budaörs” valahol Európában, szinte azonos paraméterekkel?

Ha igen, jó eséllyel hasonló viselkedésű lakossággal és városvezetéssel kell szembesülni, hiszen a hosszú kort megélt világhírű kulturális antropológus, Claude Lévi­Strauss a tárgyi környezet és az ember viszonyában összefüggést talált, ez a struktúralizmus egyik lényege.

Ha van ilyen város­alteregója Budaörsnek, érdemes lehet alaposan megvizsgálni, mert a hasonló helyzetek hasonló problémákat szülnek, és így akár tanulni is lehet egymástól. A gazdasági vagy akár a hétköznapi problémák megoldására is léteznek a világban olyan megoldások, amiből meríthetünk.

Hosszas kutatómunka eredményeként Európában három alteregó várost is találtunk. Részletes anyagainkat a témával kapcsolatban hamarosan megjelentetjük itt a Budaörsi Infó Online-on.

Budaörs alteregó városai a kontinensünkön, a holland Oldenzaal, a luxemburgi Esch-sur-Alzette és a portugál Valongo.

 

budaors_alteregoi_cimlap

 

Népességüket, területüket és népsűrűségüket nézve is hasonlóságokat véltünk felfedezni, ráadásul – különös módon – címereik, és némelynek politikai berendezkedése között is. A gazdaság fellendítésére és a költségek csökkentésére a különböző városoknak különböző megoldásaik vannak, amelyeket érdemes tanulmányozni.

Európában ezeket a város­ alteregókat találtuk, de bizonyára a nagyvilágban lehetnek még hasonló települések, amelyek felkutatása a jövő feladata lehet. Amennyiben tudnak ilyen példákat, írjanak szerkesztőségünknek a budaorsiinfo@starkiss.hu e­mail címre.

Addig is kövessék figyelemmel a Budaörsi Infó Online-t. Terveink szerint augusztus 25-én szombaton érdekes részleteket olvashatnak Budaörs három európai alteregója közül elsőként a holland Oldenzaal városáról.

 

(Budaörsi INFÓ)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.