Olajjal és cukorral trükköztek

(Budaörs, 2018. augusztus 16. – Budaörsi Infó/NAV) Időben lecsapott a NAV arra az élelmiszer-kereskedőre, amelyik megpróbálta kijátszani az uniós áfaszabályokat. Amikor a cég kamionjai megérkeztek az országba, már várták a szállítmányt, aminek azonnali lefoglalásával teljes egészében megtérül az államnak okozott kár.

Csaknem ötven tonna cukrot és kétszer annyi étolajat foglaltak le attól a cégtől, amely hamis adattartalmú EKÁER-bejelentéssekkel (Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer) próbálta félrevezetni a NAV-ot. Mire a szállítmányok megérkeztek, pénzügyőrök és végrehajtók várták a kamionokat. A NAV pénzügyi nyomozói már az akcióval egyidőben 35 ezer eurót zároltak a vállalkozás számláiról.

A NAV munkatársai korábban egy olyan vagyonkezelő cégre figyeltek fel, amelyik hatvanmilliós árukészletet hozott be az Európai Unióból, ugyanakkor az első negyedévben nem adott be bevallást, nem fizetett áfát, ami 16 millió forint kárt jelentett az államnak.

Az EKÁER-ben rögzített adatok elemzése, és a helyszíni vizsgálatok alapján kiderült, hogy a cég a beszerzett árukat hamis adatokkal rögzítette, hogy ne kelljen biztosítékot fizetnie. Például, miközben csirkemellet szállított, vágott virágot jelentett be. Máskor az árufajta rendben volt, de az adatok szerinti érték töredéke volt az igazinak. Mintegy félmilliárd forint értékű árut forgalmazott a társaság.

A NAV pénzügyőri, végrehajtói és nyomozói szakterületének akciójában az ország területére belépő kamionokat egyidejűleg ellenőrizték. Kiderült, hogy a vállalkozás továbbra is valótlan adattartalommal jelentette be a fuvarokat. A jogsértések alapján várható 20 millió forint összegű bírság előzetes biztosítására a pénzügyőrök és a végrehajtók 100 tonna étolajat, és 48 tonna kristálycukrot foglaltak le. A gyors intézkedéssel a költségvetésnek okozott kár teljes mértékben megtérül.

(Budaörsi Infó/NAV)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.