Megtiltották a fürdőzést a Szent Anna-tóban

Nyártól nem szabad fürödni a székelyföldi Szent Anna-tóban. A tiltótáblákat az elmúlt napokban szerelte fel a tó környékén a Szent Anna-tó és a Mohos tőzegláp környezetvédelmi terület gondnoka.

 

A fürdőzés tiltása abban a tervben szerepelt, amelyet a Natura 2000-es környezetvédelmi terület gondnoka, az Ecos Club kft. nyújtott be a román környezetvédelmi minisztériumhoz. A terv a tárca jóváhagyásával és a román hivatalos közlönyben történt decemberi közléssel vált hatályossá.

Kerezsi László, az Ecos Club Kft. vezetője az MTI-nek elmondta: a tiltás nem vonatkozik azokra a sportolókra, akik verseny keretében úsznak a tóban. A verseny szervezőjének előzetesen a vízügyi hatóságtól kell engedélyt kérniük. A környezetvédelmi terület gondnoka közölte, a hegyi csendőrséget hívhatják segítségül az új szabályok esetleges megsértőivel szemben, hiszen a gondnokság nem jogosult a szabálysértők igazoltatására.

Kerezsi László becslése szerint évente 32-40 ezer turista látogatja meg a tavat és a látogatók többsége jelenleg sem a fürdőzés kedvéért érkezik. Hozzátette: a nyári fürdőidényben inkább a környező települések lakói jönnek fürdőzni a tóra. Ennek ellenére valószínűnek tartotta, hogy kis mértékben csökkenni fog a tó látogatottsága.

A környezetvédelmi terület népszerűsítésére és megóvására alapított Pro Szent Anna Egyesület vezetője, Dósa Elek Levente az MTI-nek elmondta: többek között ők javasolták a fürdőzés betiltását. Nem tettek ugyanis jót a tó vizének a nyári idényben fürdőző turisták, akik révén naptej és testápoló szer került a vízbe.

A civil aktivista elmagyarázta: a tó tulajdonképpen a vulkánkráterbe lehulló esővizet tárolja, sem forrása, sem lefolyása nincsen, ezért vize csekély mértékben képes az öntisztulásra.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.