Szerkesztői reagálás a budaörsi tehetségkutatóról szóló cikkünk hullámveréseiről

(Budaörs, 2018. április 23. – Budaörsi Infó) Online lapfelületünk április 21-én közölt egy tájékoztató jellegű cikket a harmadik alkalommal megrendezett budaörsi tehetségkutató vetélkedőről, amiben munkatársunk a szervezők által rendelkezésére bocsájtott és a jelenlévők által megismerhetett tényeket közölt. Ezekből véleményalkotás nélkül, pusztán leíró jelleggel készült el az a tudósítás, amely indulatos porfelhőt kavar(t) azóta városunkban. E porfelhő viszont rontja a látást, ami megnehezíti a tájékoztatást és a tiszta tekintettel való véleményalkotást.

 

 

Dr. Egerszegi Magdolna, az április 20-án, pénteken harmadszorra megrendezett Ki mit tesz Budaörs sokszínű kultúrájáért tehetségkutató versenyt szervező Tegyünk Együtt Egymásért Egyesület (TEEKE) elnöke felkorbácsolt indulattal fogalmazott levelet juttatott el a Budaörsi Infó szerkesztőségébe, neheztelve a megjelent cikkben szereplő tartalomra.

 


A levelet, habár erre törvény nem kényszeríti lapunkat, közzétesszük, mert számunkra az objektív tájékoztatás és a vélemény szabadsága az első, még ha – enyhe kifejezéssel élve – igazságtalanságok is előfordulnak benne. A levél a cikk végén lévő linken elérhető!*


 

 

kimittud18 (8)

 

A maratoni megmérettetés péntek délután ötkor kezdődött és este tízkor ért véget. Harminchárom versenyszám követte egymást, sok-sok szereplővel.

A zsűri elnöke Lukáts Andor, Kossuth-díjas magyar színész és rendező, egyetemi tanár, érdemes művész volt idén is. A zsűri tagjai között volt még Gerendás Péter Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész, szövegíró.

A zsűri további tagjai: Bradeanné Gacs Judit egyetemi docens, Ganczer Viktória, a TEEKE nemzetközi referense, Szent-Ivány Kinga egyetemi tanár és Berzsenyi Belaagh Ádám, a budaörsi Latinovits Színház frissen megválasztott vezetője.

Vers, próza, ének, zene, jelenet és tánc kategóriában lehetett nevezni a versenyre. Hat első díjat osztottak ki és négy különdíjat.

A díjak átadásánál, azok feltűnő aránytalansága döbbentette meg a résztvevőket. Gerendás Péter, a zsűri tagjaként a díjak kiosztása után még a színpadon elmondta, hogy érdekesnek látja a különdíjak mértékét, hogy valaki prágai utat kap, amíg a másik egy beutalót egy Egészségügyi Központba.

Gerendás Péter nyilatkozott a Budaörsi Infónak.

Elmondta, hogy a zsűri az összes szereplőt illetően korrekt döntést hozott, kivéve az egyik versmondó esetében, akinek az édesanyja tavaly és idén is a zsűriben volt. Ő nyilvánvalóan befolyásolta a zsűrit mindkét alkalommal, hogy a lánya valamiféle díjat kapjon.

Idén ez azért volt különösen kirívó, mert az ő lobbitevékenységének következtében prágai utat nyert a szereplő. A döntés – hogy ki kapja az exkluzív utazást – pillanatok alatt lezajlott a folyosón, az ő nyomására.

Gerendás Péter elmondta még, hogy kifejezetten lelkiismeret-furdalása volt, hogy részese volt ennek az igazságtalanságnak.

Kijelentette, hogy a jövőben, ha ismét ott lesz a hölgy a zsűriben, akkor nem vállalja a zsűrizést.

Nem szabad azt az üzenetet közvetítenünk a jövő nemzedéke számára, hogy nem a tényleges teljesítmény, több évig tartó munka számít, hanem a kapcsolatok – tette hozzá a művész.

Mivel Budaörs is Magyarország része, az országosan jellemző jelenségek nálunk is jelen vannak, így bizonyára hamarosan politikai felhangokat is kap cikkünk nyomán ez az ominózus esemény, ezért ezzel a szerkesztői állásfoglalással a Budaörsi Infó tájékoztatja kedves olvasóit, hogy elhatárolódik mind a politikától vagy a politikai véleményalkotástól.

Lapunk messzemenőleg objektivitásra törekszik (ami valójában elérhetetlen) és semlegességre; ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy politikai súrlódások esetén lapunkat mindkét irányból érik kritikák.

A tudósításokhoz gyakran csatolt levelek és az érintettek egyéni megnyilatkozásai kapcsán lapunk törekszik konfliktusos vagy megosztó esemény esetén mindkét fél véleményét kikérni és leközölni, ezzel is teljes körű tájékoztatást nyújtani, ami a ma Magyarországában meglehetősen ritka.

Ezért kérünk minden kedves olvasót, hogy ne kövesse el azt a nyilvánvaló hibát, hogy egy harmadik fél nyilatkozatának közléséből származó véleményt és belőle származtatható értékrendet a leközlő sajtótermék sajátjának nyilvánítja. És mindez csupán csak egyetlen porszem abból a felkavart viharból, ami olyannyira jellemzi a közvélemény hozzáállását a médiaszolgáltatók felé.

A tények makacs dolgok, és a Budaörsi Infó tényeket ír.

(Budaörsi Infó)

*A levél idekattintva olvasható.

Korábbi cikkünk itt olvasható.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.