Terítéken a Helyi Építési Szabályzat módosítása egy napon két lakossági fórumon is Budaörsön

(Budaörs, 2018. április 11. – Budaörsi Infó) 2018. április 11-én két lakossági fórumot is tartottak a Városházán egymás után. Először Budaörs Város Helyi Építési Szabályzatának Budaörs, Puskás Tivadar utca – Liget utca – Edison utca által közrezárt 4153/83 hrsz-ú telekre vonatkozóan történő módosítása ügyében várták a lakosok észrevételeit, majd pedig Bretzfeld utca – Lévai utca – Komáromi utca – Kenyérgyár utca által határolt terület Építési Szabályzatának módosításáról esett szó. 

 

 

Csík Edina főépítész elmondása szerint a Puskás Tivadar utca – Liget utca – Edison utca által közrezárt telekre vonatkozó Építési Szabályzaton annyi változtatást szeretnének eszközölni, hogy ne csak irodát, hanem lakó funkciót is betölthessen a területre tervezett épület.

 

lakossagiforum18_04 (10)

 

lakossagiforum18_04 (9)

 

lakossagiforum18_04 (8)

 

A fórumon megjelent lakosokat leginkább az aggasztotta, hogy a Liget utca és környékén a parkolás még nehezebb, vagy szinte lehetetlen lesz a környékbeliek számára. Mindezek mellett kiemelték azt is, hogy hiába építenek mélygarázst, a közelben is van ilyen parkolási lehetőség, mégis kihasználatlan. Véleményük szerint ez nem hoz megoldást a parkolási problémákra, csak növeli az utca forgalmát.

Kálóczi Imre alpolgármester elmondta, hogy a fent említett terület a Zalakerámia tulajdonában van, és egy mintaüzemet szeretnének létrehozni a helyszínen, de fejleszteni úgy tudnának, ha lakóingatlant is építhetnének.

Felmerült még az a kérdés is a lakók részéről, hogy vajon számolnak-e azzal a 100 férőhelyes mélygarázs építésénél, hogy a helyszín egy mocsaras terület.

Hová fogják vajon elvezetni a talajvizet, és az ott élő lakosoknak jár-e majd alanyi jogon az ingyenes parkolás lehetősége?

A főépítész elmondása szerint erre van egy alapozási technika ami megoldaná ezt a problémát. Hozzátette, hogy még egyszer átnézik a terveket és figyelembe veszik a lakosság észrevételeit, továbbítják az illetékesek felé. Egy olyan megoldást szeretnének, amely minden fél számára megfelelő.

 

lakossagiforum18_04 (12)

 

 

A második lakossági fórumon arról esett szó, hogy Budaörs Város Önkormányzata módosítani kívánja a város Helyi Építési Szabályzatát a Bretzfeld utca – Lévai utca – Komáromi utca – Kenyérgyár utca által határolt területre vonatkozóan.

 

lakossagiforum18_04 (4)

 

lakossagiforum18_04 (5)


lakossagiforum18_04 (2)

 

A fent említett terület hasznosítására jelenleg kész tervek még nincsenek, a főépítész elmondása szerint a terület tulajdonosának meg kell adni az építési lehetőséget, csak korlátokat kell szabni.

A lakosok főként olyan aggályokat vetettek fel, hogy mi lesz akkor a közelben lévő épületekkel mint például a Lévai utca 30-al, ha körforgalmat építenek. A véleményük szerint az ott lévő sorházak nem bírnának ki egy ilyen volumenű építkezést a közelben, megrepednének a házfalak, és akár össze is dőlhetnének az épületek, ha még mélygarázst is szeretnének a fent nevezett területre építeni.

Elmondásuk szerint a sorházak nem úgy lettek megépítve, hogy kibírják ezt terhelést. Szóba került az is, hogy jó lenne ha a Lévai utcát zsákutcává minősítenék, viszont a főépítész kategorikusan kijelentette, hogy erre nincs lehetőség, mert az egy komoly átkötő utca.

A lakossági fórumon részt vett annak a cégnek a felszámoló biztosa is, aki a terület 70%-át birtokolja. A felszámolóbiztos elmondta, hogy kártérítési igénnyel fog élni a megbízója, mert hat éve nem tudják értékesíteni a fent említett területet. Megoldási javaslatot kért a kártérítésre vonatkozólag.

Több kérdést is intézett Csík Edina felé, amire többnyire az volt a válasza, hogy az ügyvédek és szakértők megbeszélik majd.

 

lakossagiforum18_04 (6)

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.