A közjegyző segít- A fizetési meghagyás

(Budaörs, 2018. március 28. – Budaörsi Infó) A közjegyző segít elnevezésű szakértői cikksorozatunk tovább folytatódik. Ezúttal az fizetési meghagyással kapcsolatban kértük dr. Szécsényi-Nagy Kristóf közjegyző szakmai véleményét.

 

Január elsején hatályba lépett az új polgári perrendtartás, amely a még az 1950-es években megalkotott – és azóta sokszor módosított – perjogi szabályokat váltja fel.

Dr. Szécsényi-Nagy Kristóf a Budaörsi Infónak elmondta, hogy ez hatalmas változás mind a bíróságok, mind az ügyvédek, mind a közjegyzők életében.

„Ez a jogszabály határozza meg alapvetően azt, hogy egy bírósági vagy egy közjegyzői eljárás miképpen folyik le, így aztán minden más ügyünkre is kihatással van. Ez a közjegyzőkre is igaz, mert a közjegyzői eljárásoknak – ún. nemperes eljárásoknak – szintén ez a törvény adja a háttérszabályát. Ezek közül az egyik legfontosabb a fizetési meghagyásos eljárás.”

 

Mire szolgál ez az eljárás?

„Hogy ha valakinek van követelése egy másik személlyel szemben, akkor ezt megpróbálhatja bírósági eljárás nélkül egy egyszerűsített közjegyzői eljárásban rendezni. Ezt az eljárást a lejárt pénzkövetelésekre lehet alkalmazni. Ennél az ügytípusnál megváltoztak az értékhatárok, amikor igénybe lehet venni az eljárást.

Az ún. kötelező értékhatár alatt lévő követeléseket először kötelező fizetési meg
hagyás útján megkísérelni behajtani, és ha nem sikerül, akkor az után lehet pereskedni. Ez az értékhatár 1 millió Ft-ról 3 millió Ft-ra emelkedett.

Ez azt jelenti, hogy ha valakinek van egy 1,5 millió Ft-os követelése, mert mondjuk az ismerősének kölcsön adott, aki azt nem fizette vissza, akkor most már nem lehet azonnal bíróságra menni, hanem először meg kell próbálni közjegyzőnél elrendezni ezt az ügyet. A másik fontos értékhatár, amely a plafonját jelenti ezeknek az ügyeknek, 400 millió Ft-ról lecsökkent 30 millió Ft-ra.

További változás, hogy ezt az eljárást mostantól csak magyarországi jogosult indíthatja magyarországi kötelezett ellen.”

 

Mi a formai teendőnk ebben az esetben?

„Be kell nyújtani az úgynevezett fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelmet, ezt attól függően lehet benyújtani, hogy ki az aki ezt az összeget követeli. Ha magánszemélyről van szó, akkor papír alapon bármelyik közjegyzőnél előterjeszthető a kérelem.

Az ehhez szükséges formanyomtatványt a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) honlapjáról (www.mokk.hu) tölthető le a kitöltési útmutatóval együtt. Abban az esetben, ha cégről, egyesületről, alapítványról, tehát úgynevezett jogi személyekről, vagy egyéni vállalkozóról van szó, az ilyen jogosultak csak elektronikus úton nyújthatják be a kérelmüket.

Ezt a kérelmet szintén a MOKK honlapján keresztül lehet benyújtani. Itt az szükséges, hogy a benyújtó minősített elektronikus aláírással rendelkezzen. A kamara elektronikus rendszeréhez beérkező kérelmeket a rendszer szétosztja az ország közjegyzői között. A közjegyző ezt a kérelmet megvizsgálja.

A törvényben van egy lista, amelynek bármelyik pontjába beleütközik a kérelem, akkor vissza kell utasítania. Ha nincsen ilyen probléma, akkor kibocsátásra kerül ez a fizetési meghagyás, amelyet postai úton kézbesítünk a kötelezettnek.

A kötelezettnek 15 napja van arra, hogy vitassa az abban foglalt követelést. Ha ez a 15 nap eredménytelenül telik el, akkor jogerőre emelkedik a fizetési meghagyás és végrehajtásnak van helye. Ha a kötelezett tiltakozik a fizetési meghagyás ellen – ellentmond –, akkor a közjegyző bíróságra továbbítja az ügyet.”

 

Milyen díjai vannak az eljárásoknak?

“A közjegyzői szakasznak a díja a követelés 3%-a, min. 5000, max. 300 000 Ft. Ha perré alakul az eljárás, akkor még további 3%-ot kell fizetni a bíróságnak azzal, hogy a minimum és maximum összegek itt már mások: min.: 15 000, max.: 1 500 000 Ft. Ha jogerőre emelkedett a fizetési meghagyás, akkor a közjegyzőtől lehet kérni a végrehajtás elrendelését.

Ennek a díja 1%, min.: 5000 max.: 150 000 Ft. Ha fizetési meghagyással kapcsolatban kell intézkednie mindenképpen kérje ki szakértő segítségét.”

 

kozjegyzo

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.