Mire költsd inkább az Iphone X árát?

(Budaörs, 2017. november 12. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) Minden idők legdrágább Iphone-jáért újra 24 órás sorok alakultak ki a világ minden pontján. Tizen- és huszonéves fiatalok álltak sorba egy egész napot és néha még többet is, hogy hazai árakon minimum 380 ezer forintot adhassanak egy mobiltelefonért, amit egy-két év múlva már ciki lesz elővenni bizonyos körökben a még újabb modellek miatt.

 

 

Aki szegény ahhoz, hogy egy összegben vegye meg ezt a telefont, az majd kifizet kétszer ennyit a mobilszolgáltatónak, csak hogy kétéves részletre elhozhassa álmai telefonját. (Ami két hét kezdeti eufória után már csak egy telefon lesz, de attól még két évig fizetni kell a részleteket és/vagy a brutális havi csomagdíjat.)

malac_diakhitel

 

 

Milyen értelmesebb dolgot tehetnél ennyi pénzzel a húszas éveid elején?

– Fizesd ki a diákhiteledet. Húsz év alatt az elmúlt 10 év átlagos kamatával 380 ezer forintnyi diákhitelre kifizetsz összesen 1,28 millió forintot.

– Tedd félre a lakásodra, ennyivel kevesebb hitelt kell majd felvenned és ennyivel kevesebb hitelre kell majd kamatot fizetned 10 vagy 20 éven át. Öt százalékos kamat mellett is egy Iphone X árára a banknak kifizetsz egymillió forintot húsz éve alatt. Ennyivel kevesebbet kell majd a saját lakásodra költeni, ha eljön az ideje a vásárlásnak.

– Fektesd be ezt a pénzt mondjuk az amerikai tőzsdére. Ha ugyanúgy teljesít az amerikai tőzsde a következő 35 évben, mint az elmúlt ötven évben, akkor 35 év múlva lesz 9,1 millió forintod. De ha csak feleolyan jó lesz a teljesítménye, mint eddig, akkor is egy szabad szemmel is látható összeg lesz a bankszámládon.

– Tedd félre ezt a pénzt a vésztartalék-alapodba. A magyarok közel fele kortól függetlenül nem rendelkezik még egy hónapra elég megtakarítással sem, így szó szerint máról holnapra élnek. Ha ezt a pénzt félreteszed, máris több tartalékod lesz, mint a magyarok felének.

– Keress egy olyan fizetős tanfolyamot, aminek hasznát látod később az életben. Ha erre költöd a 380 ezer forintot, később bőségesen megtérül a befektetésed a magasabb fizetés miatt.

Ha rám hallgatsz, a húszas éveidben nem dobsz ki az ablakon ennyi pénzt egy telefonért. Inkább alapozd meg a jövődet ebben az életkorban és majd ráérsz ilyen túlárazott játékszereket venni akkor, amikor már anyagilag révbe értél és észre sem veszel egy ekkora kiadást.

 

charity_penzatado_17_05_02 (8)

 

Update:

A cikk nem arról szól, hogy hülye, aki IPhone-t vesz. Vegyél nyugodtan akármilyen drága telefont, ha az egyheti fizetésed és egyébként is van elég megtakarításod. Amíg ezt eléred, addig viszont van jobb helye is a pénzednek.

 

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.