Budaörsön megállt az ingatlanárak emelkedése, de így is az egyik legdrágább agglomerációs település

(Budaörs, 2017. október 3. – Budaörsi Infó/Ingatlannet) A hazai lakáspiac augusztusban sem lassított, éppen ellenkezőleg: éves szinten a legmagasabb számú tranzakciót rögzítették. Az igény elsősorban a nagyobb alapterületű, új és újszerű ingatlanok iránt bővül, aminek hátterében a CSOK, a kedvezőbb feltételekkel igényelhető hitelek, és nem utolsó sorban a fejlesztők intenzív kampánya áll.

 

 

Újra változik a CSOK?

A családok otthonteremtési kedvezménye a 2016. januári módosítás után újabb változtatásokon ment keresztül tavaly szeptemberben. A kormány tapasztalatai szerint ez sem volt elég, így az elmúlt hónapokban folyamatosan azt vizsgálta, hogyan lehetne ennél is hatékonyabb, illetve elérhetőbb a rendszer.

Az egyik megközelítés szerint előrelendítő tényező lenne a régiók lakáspiaci eltéréseire alapozva különböző támogatási összegek biztosítása. A CSOK egyébként a fővárosban kevésbé keresett, Győr-Moson-Sopron, Pest, és Hajdú-Bihar megyében viszont nagy népszerűségnek örvend.

A kedvezményt használt lakásokra is igénybe lehet venni, maximum 35 millió forintig. Ugyancsak megkötés van a méretre vonatkozóan, ami egy gyermek esetén 40, kettőnél 50, háromnál 60, négynél pedig 70 négyzetmétert jelent.

Gyakori kérdés, hogy ki után, mennyi támogatás jár. A választ a legutóbbi módosítás adja meg, ami szerint erre minden 25. életévét be nem töltött gyermek feljogosít – a 12. hetes magzattól kezdve.

 

Az ingatlan típusa és elhelyezkedése továbbra is kulcskérdés

A lakásvásárlás egyik sarkalatos kérdése az eladási ár, amit meghatároz az ingatlan típusa, elhelyezkedése, valamint az állapota. A három jellemző mindenkinél más mértékben nyom a latba a választás során. A különbségek természetesen a fővárosi agglomerációban is tetten érhetők, ahol jól megmutatkozik, hogy néhány km-es távolság milyen nagy hatással lehet az átlagos négyzetméterenkénti árakra.

A Budaörsön eladó családi házak a 400 ezer Ft/m2 átlagárat megközelítve kiemelkednek a környező települések viszonylatából, ehhez képest a Dunakeszin vagy Szentendrén meghirdetett társaik 12-13%-kal maradnak el – alacsonynak éppen ezek az árak sem nevezhetők az átlagosan mintegy 330 és 350 ezer Ft/m2 árakkal. Ettől az árszinttől mintegy 100 ezer forinttal kedvezőbbek a Gödöllőn, Dunaharasztin vagy Vecsésen mutatkozó átlagos négyzetméterenkénti árak.

A lakások szegmensében magasabb árak érvényesülnek, az agglomeráció legfelkapottabb részein – Budaörsön, Szentendrén, Budakeszin – meghaladják a 400 ezer forintos árszintet.

 

ingatlannetgrafikon (2)

Átlagos ingatlanárak a fővárosi agglomeráció egyes városaiban (Ft/m2, 2017. augusztusi adatok alapján)

 

 

Eltérő tendenciák érvényesülnek

Az évszakok változásával a piaci trendeket követők számára az egyik igazán érdekes kérdés, mennyivel változtak az árak illetve a kereslet néhány hónap leforgása alatt.

A nyár az iskolakezdés miatt érdekes, ami elsősorban az egyetemi városokban érezteti a hatását. Ez egyes területeken két számjegyű változást hozott magával, országos viszonylatban azonban 7-8% jellemző.

Budapest környékén ugyancsak ez az arány érvényesül, a képhez azonban hozzátartozik a Gödöllőn, illetve Budaörsön tapasztalható 1-2%-os csökkenés, és a Dunakeszin, Vecsésen, Budakeszin, illetve Solymáron tapasztalható kismértékű – 1-4%-os – emelkedés.

 

ingatlannetgrafikon (1)

Az ingatlanok átlagárainak változása a fővárosi agglomeráció egyes városaiban 2017. június és augusztus között

 

Az éves viszonylatban rekord magasnak számító augusztusi forgalmat – mintegy 13800 adásvételt – az év hátralévő hónapjai nem biztos, hogy le tudják körözni. Ettől függetlenül az ősz ugyancsak jó eredményekkel kecsegtet az ingatlanpiacra jellemző szezonalitásnak köszönhetően.

 

(Budaörsi Infó/Ingatlannet.hu)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.