Felkészülés az emlékműállításra Budaörsön

(Budaörs, 2017. augusztus 24. – Budaörsi Infó) Nyakunkon a nyár idusa, aki teheti, a hőség elviselésében igencsak segítőkész vízpartra vonul, amikor csak teheti, vagy különös megfontolásból még melegebb országba utazik nyaralni, ott is főleg víz közelébe. De nem így van ez a Budaörs környéki vitorlázó pilótákkal, akik minden szabadidejüket szenvedélyükkel, a repüléssel és a vele kapcsolatos tevékenységekkel töltik, és nyílt vizet csak becsületes magasságból látnak nyaranta, hiszen ekkor van a vitorlázó sportnak fő szezonja. Az említett pilóták egy elszánt csoportja két felszállás között egy leendő emlékmű tartozékaival és a felállításához szükséges szervezéssel is foglalatoskodnak.

 

 

Mint emlékezetes, idén februárban lelkes és a magyar repülés múltját tisztelő pilóták csoportja elhatározta, hogy még az idei évben újjáépíti a budaörsi Farkashegyen egykor állt, évtizedek óta szomorú roncsba fordult Vitorlázó-emlékművet. A leendő szárnyakat a Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) biztosította, a munkálatokhoz szükséges anyagi hozzájárulásokat a XX. Budaörs Fesztiválon kezdték el gyűjteni a fesztivál egyik fő látványosságával, egy kiállított vitorlázógéppel megjelent csoporttagok.

 

emlekmu_repulos_2014aug_Kep2

 

A környezet- és természetvédelmi szabályoknak megfelelően átalakítandó vitorlázógép- szárnyak végül július 13-án az idén 80 éve alapított budaörsi repülőtér sokat látott műhelyéből átkerültek a budakeszi repülőtérre, a Farkashegyen egykoron kialakított repülőműszaki komplexum jogutódjához.

A végső festést és a beágyazási szerkezetet is ott kapja meg az emlékművé átalakuló szárnypár, hogy az ígért időpontra, egy őszi vitorlázó jubileummal egybekötött átadásra elkészüljön.

 

emlekmu_repulos_2014aug_Kep3

 

A megújuló emlékmű minden tekintetben meg fog felelni a XXI. századi környezetvédelmi és hivatali szabályoknak. Az eredeti, 1979-ben állított emlékműhöz képes alacsonyabb lesz a maga kerek 6 méter magasságával és anti-graffiti bevonatot is fog kapni megelőzve a rongálás ezen népszerű formáját. A Pilisi Parkerdő által kialakítandó farkashegyi tanösvény részét fogja képezni az emlékmű, külön információs táblával.

 

emlekmu_2017jul27_szarnyjavitas_0

 

Az emlékművet újjáépítő pilótacsoport a munkálatokat önerőből hajtja végre, de a felmerülő költségek (illetékek, munkagépek kölcsönzése, átadóünnepség szervezése stb.) finanszírozására hálával fogadnak bármilyen összegű adományt az erre létrehozott bankszámlaszámra.

Amennyiben a munkálatok fedezése után marad rá költségkeret, az utalók névsora is felkerül az infótáblára, a további fennmaradó összeg pedig a folyamatos karbantartást teszi majd lehetségessé.

 

emlekmu_2017aug_repulos_szarny3

 

A tetszőleges összegű támogatásokat az Aeroklub Farkashegy Sport Egyesülethez tartozó számlaszámra küldhetik ’emlékmű támogatás’ megjegyzéssel.

Számlaszám: 10102086-03129802-00000005

 

emlekmu_2017aug_repulos_szarny2

 

(Ez a cikk az augusztusi Budaörsi Infóban jelent meg nyomtatásban.)

 

Korábbi cikkek a témával kapcsolatban:

Emlékmű, ami nem is emlékmű Budaörs felett

Tihanyi Zoltán: Budaörsön található a magyar repüléstörténet egyik emblematikus helyszíne

Exkluzív hír – Újjáépül az emlékmű

Elkezdődött

A magasba emelkedő szárnyak

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.