Exkluzív hír – Újjáépül az emlékmű

(Budaörs, 2017. március 1. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Infó tavaly szeptemberben arról számolt be, hogy a Budaörshöz tartozó hegyekben található egy magyar repüléstörténeti helyszín, amelynek emléke a helyi közösség kollektív emlékezetéből az idő nagy távlata miatt kiszorult és az ezt szimbolizáló vitorlázó emlékmű az alapozásáig lerongálódott. A farkashegyi katlan jelentőségéről lapunk 2016-os novemberi számában az emlékmű egyik építője szolgált kimerítő információkkal a helyszín és a néhai látványos emlékmű történetével kapcsolatban.

 

 

Most arra kerül sor, hogy örömmel értesítsük a Budaörsi Infó olvasóit arról a nagyszerű kezdeményezésről, amelynek a kezdő lökést ezek a cikkek szolgáltatták: a Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) égisze alá gyűlt egy pilótákból és a repülés szerelmeseiből összekovácsolódott csoport, amely tervbe vette a vitorlázó emlékmű idei évben való helyrehozatalát!

 

emlekmu_2017febr_Aranykor

 

Az emlékmű rekonstrukciójával kapcsolatban az MRSZ már túl van a kezdeti tárgyalásokon az illetékes szervekkel, úgymint Budaörs Város Önkormányzatával és a Pilisi Parkerdővel, így a továbbiakban már csak a munkacsoporton áll, miként és hogyan valósítják meg az országos jelentőségű emlékmű felújítását.

 

emlekmu_2017febr_roncs

 

Az eredeti, 1979-ben felállított V-alakú szárnyakból álló monumentumra már csak nagyon kevesen emlékeznek, de lényegét tekintve az új nem fog változtatni a koncepción, csak modernebb és a rongálásoknak jobban ellenálló anyagból fog készülni.

 

emlekmu_2017febr_regi_emlekmu_jo

 

Az emlékmű legértékesebb és legköltségesebb része természetesen maga a szárny, ami már a budaörsi repülőtér hangárjába került és szakértő kezek alatt alakul majd át használati tárgyból műemlékké, hogy a kellő pillanatban átvegye az előző (immár hűlt) helyét.

 

emlekmu_2017febr_regi_katlan_emlekmu_010_jo

 

Az új vitorlázó emlékmű magassága a biztonságos kerek 6 méter lesz, ami tekintetbe véve a szárnyprofilt és a szárnyak felszínét, egyszerre üdvös maga a szerkezet, illetve az egyre nagyobb számban arra elhaladó természetjárók irányába, mivel eredeti funkcióját tekintve a szél így nem fogja a levegőbe emelni, és nem fog mély, búgó hangot hallatni, nagy szélvihar esetén pedig összecsapódni, vagyis tapsolni. A lelkes munkacsoport tagjai a rendelkezésre álló szabadidejük alatt végzik majd a felújítást, és szándékukban áll tiszteletteljes gesztusként az 1979-es átadóünnepséghez hasonló programokat szervezni, amellyel méltó helyére zökkentik a budaörsi magaslatok eme repüléstörténetileg kiemelkedő helyszínét és a hozzá kötődő immár megújuló emlékművet.

Az eredeti emlékműhöz tartozott egy gravírozott bronzplakett is, amelynek szinte elsőként kelt lába a nem is olyan hosszú pusztulás alatt. Természetesen ez is pótlásra kerül, de tanulva az előző építők hibájából, sokkal tartósabban és lopásbiztosabban fogják elhelyezni a talapzaton.

 

emlekmu_2017febr_plakett_jo

 

A munkálatokról és a körvonalazódó eseményekről, a munkacsoportról és a felújítás egyéb vonzatairól a Budaörsi Infó a továbbiakban is tájékoztatni fogja a kedves olvasóit.

 

(Budaörsi Infó)

 

(Ez a cikk a februári Budaörsi Infóban jelent meg nyomtatásban.)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.