Bűnmegelőzési tanácsok

A nyári szünet közeledtével sajnos előfordul, hogy a gyermekek sokkal többet „lógnak az interneten felügyelet nélkül. Ezért nem árt foglakozni, elbeszélgetni velük a világháló veszélyeiről.   

 

Korunk gyermekei már otthonosabban kezelik a számítógépeket, mint a szüleik, tanáraik. Magától értetődő önállósággal igazodnak el a világhálón is, és teljes természetességgel barangolnak a weboldalak között, hozzáférve szinte minden tartalomhoz. A média ugyanakkor az internetes gyermekpornográfiáról, chaten csevegő pedofilekről, online drogdílerekről és a levélben terjedő bombareceptekről szóló hírektől hangos. A kamasz gyerekek viszont napokon keresztül csak a géppel játszanak, a kisiskolások délutánokon át chatelnek, de már az óvodások is nyomkodják a billentyűzetet.

A gyerekek nem félnek a világhálón, a szülők pedig nem tudják, miféle veszélyeket rejt a virtuális világ. Csalók, adathalászok és zaklatók prédái lehetnek a gyerekek, ráadásul a netes kukkolás nem büntethető, így a pedofilok is kényük-kedvük szerint szedhetik áldozataikat.

 

Íme egy példa:

Az okos, jó tanuló, szófogadó kislány, egyik pillanatról a másikra változott meg. Elhanyagolta magát, alig érdekelte valami, ritkán járt el otthonról, leromlott a tanulmányi eredménye és minden szót harapófogóval kellett kihúzni belőle. A szülei először azt gondolták mindez a kamaszkor természetes velejárója, de amikor a lányuk már aludni se tudott, nyomozni kezdtek. Kiderült, hogy összeakadt az interneten egy felnőtt férfival, aki eleinte csak barátkozott vele, de egy idő után már látni is akarta a lányt webkamera segítségével, majd arra kérte őt, hogy vetkőzzön le, ekkor már szerette volna megszakítani a kapcsolatot, de férfi megfenyegette, hogy közzéteszi a beszélgetéseiket az iskola honlapján.

 

Bizalom és korlátozás

A gyerekek lelkében komoly károkat okozhat az ilyenfajta zaklatás, akár gyerekkori magatartászavarokat okozhatnak ezek a támadások. A pszichológus szerint: „Leginkább a gyerek személyiségétől és a családi mintától függ, hogy hogyan reagál egy kamasz az esetleges traumára, képes-e egyáltalán feldolgozni. De érdemes felfigyelni, ha bizonyos tünetek jelentkeznek nála. Ezek lehetnek a szorongás, a feszültség, a szótlanság, a visszahúzódás, akár a feszes testtartás, a kényszermozgások, vagy pont ellenkezőleg: a túlzott mozgékonyság, az agresszív kitörések, a fantázia túlburjánzása. Tudnia kell azt is szülőnek, hogy mindezek nem azonnal lépnek fel, illetve, hogy – ahogy azt mondani szokták – egy tünet nem tünet.  De tény, hogy serdülőkori vagy kamaszkori magatartászavar, viselkedészavar jelentkezhet, így a gyerek körül kialakulhat egy negatív háló, amely fogva tartja és elmélyíti a problémáit. A jelenségnek pszichoszomatikus, vagy neurotikus megnyilvánulásai is lehetnek, kialakulhat alvászavar, a kiválasztás zavarai, a trauma okozhat ritmikus-motoros rendellenességeket, jelentkezhet önringatás, ujjszopás, hajtépkedés, körömrágás.

Megfigyelhetőek lehetnek a deviáns viselkedés különböző formái: a csendes, passzív ellenállás, a szófogadatlanság, az érzelmi nyomás, a verbális és testi agresszivitás, amely irányulhat tárgyak, állatok, személyek felé, de akár önagresszió is kialakulhat.”

Ne engedjük, hogy a gyerek napi több órát töltsön az internet előtt, korlátozzuk a világhálón tölthető időt.

Ha ilyenkor dacossá válik, az már lehet a függőség jele, ilyenkor már esetleg a szakember segítsége is szükségesség válhat.

Nagyon sokan – elsősorban gyerekek – szenzitív, személyes adatokat is megadnak magukról, mivel nem tudják, végig sem gondolják, hogy ezekkel vissza is lehet élni. Az ilyen adatok alapján akár az illető identitását is el lehet lopni. A személyes adatokat, fényképeket tartalmazó adatlapok minden további nélkül, néhány kattintással lemásolhatók, és bárhol máshol – akár olyan helyen, is, ami az illetőnek kínos, vagy a számára sértő – szerepeltethetőek. Ráadásul a tapasztalataink alapján, ami egyszer kikerült az internetre, azt nagyon nehéz nyomtalanul eltüntetni onnan.

Akár az ilyen esetek kivédéséhez, akár a más jellegű támadások esetében nagyon fontos, hogy bizalmi kapcsolatot alakítsunk ki a gyerekkel.

Beszélgessünk vele sokat arról, hogy milyen oldalakat látogat, mit tapasztalt; próbáljuk felhívni a figyelmét a veszélyekre, terelgessük őt ártalmatlanabb oldalak felé.  

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.