A budaörsi iskolák helyzete igazgatói szemszögből (3. rész)

(Budaörs, 2017. június 2. – Budaörsi Infó) Felkerestük a budaörsi iskolák igazgatóit, és arra kértük őket, hogy foglalják össze eddigi tapasztalataikat azokkal a változásokkal kapcsolatban, amelyeket az oktatás államosítása vont maga után. Feltett kérdéseinkre három intézmény (Kesjár Csaba Általános Iskola, Leopold Mozart Zeneiskola és a Hermann Ottó Általános Iskola) vezetője vállalta a válaszadást, a többiek még nem reagáltak megkeresésünkre.

 

 

Dr. Losonczy Katalin a Leopold Mozart Zeneiskola igazgatója a Budaörsi Infónak elmondta:

„A művészetoktatási intézményekben folyó szakmai munkára  – kollégáim elmondása és a saját tapasztalataim alapján mondhatom – a fenntartó váltás nem hozott egyelőre komoly változást. A Leopold Mozart Zeneiskolában tanuló növendékek száma évek óta állandó, bár lenne igény a létszám bővítésre. 

Budaörsön a folyamatos betelepülés miatt komolyan nő a köznevelésben érintett gyermekek száma, ennek természetes vonzata a művészeti nevelés iránt érdeklődő családok számának növekedése is. A rendelkezésre álló tantermek száma a jelenlegi létszámhoz éppen elegendő. 

Komoly létszámemelésre  csak akkor lesz lehetőségünk, ha az infrastruktúra rendelkezésre áll.

A 2017-18-as tanévre kért huszonöt fős bővítés jelzés értékű, a várólistát szeretnénk csökkenteni, hiszen vannak, akik két éve várnak az általuk választott hangszer tanulásához szükséges helyre.”

 

A diákokat érinti a változás, és ha igen hogyan?

„A diákok teljesítményére elsősorban a túlterheltség, a sok különóra és az egész napon át tartó óráról-órára való vándorlás van negatív hatással. Mindannyian, zenetanárok látjuk és egyetértünk abban, hogy a mai gyerekeknek nincs igazi gyerekkoruk, nem játszanak, fáradtan érkeznek a délutáni órákra. 

A zenélés, főleg a közös zenélés azonban örömforrás és élmény, szeretik, szívesen vannak egymással és velünk az iskolában. Erre a legfőbb bizonyíték a zenei tábor, ahol öt napon át sokat dolgozunk, fegyelem van és elvárás, de a gyerekek jókedve töretlen, a közös munka és teremtés élménye áthatja a zánkai napok légkörét.”

 

Mi az, amire az Önök iskolájában szükség lenne?

„Az iskola hangszer ellátottsága két évtizedes tudatos tervezésnek és Budaörs Város Önkormányzatának köszönhetően átlagon felülinek mondható. Nagyon figyeltünk és figyelünk a karbantartásra, az átadás idején nem leromlott állapotban történt az átvétel.

Az iskola épülete komoly felújításra szorul. Uniós pályázaton nyert összegből most nyílászáró csere lesz, és a homlokzat burkolása is megtörténik. 

Azt, hogy az akadály – mentesítés érdekében a fenntartó vagy az önkormányzat lép-e először, még nem tudjuk, de az ügy nem halasztható. Kisgyermekes szülők, unokáikat kísérő nagyszülők, koncertlátogató közönségünk elég gyakran szóvá tesz, hogy bizony elkelne a lift, és egy várakozásra alkalmas közösségi tér, kisebb tér ülőhelyekkel az iskolába érkezők számára.

Az egész város számára fontos lenne, egy szép, színvonalas rendezvények megtartására alkalmas rendezvényterem, koncertterem, ahol kiállításokat, előadásokat, hangversenyeket lehet rendezni. Természetesen ez a terem nem fér el az iskola épületében, méltó helye a város központjában lenne. Régen megoldandó ügyről van szó, mi is gyakran tettünk erről említést.

A mi  hatvan fős kamaratermünk szinte csak egy nagyobb szoba, egyetlen ajtón történik a szereplők és a közönség közlekedése, ha még egy kamerának is el kell férnie, már csak botladozva lehet a terembe lépni.

De  ez a kis terem is  – többek között a Steinway zongorának köszönhetően sok felejthetetlen percet szerzett a koncertekkel és kiállításokkal  a hozzánk látogató közönségnek.

Szeretjük és ápoljuk, amink van. Mindenkit szeretettel hívunk szóló és kamarazenei művésztanári és növendék hangversenyeinkre a jövőben is!

A zeneiskolai munkát a pedagógiai “forrongás” általában nem érinti.

A Kodály módszer világörökség lett, ez fontos.”

 

 

A sorozat korábbi részei:

A budaörsi iskolák helyzete igazgatói szemszögből 1. rész

A budaörsi iskolák helyzete igazgatói szemszögből 2. rész

 

 (Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.