Fejlesztések Budaörsön – Megvizsgáltuk a 4. körzetet

(Budaörs, 2017. április 10. – Budaörsi Infó) 2014-ben olvashattak dr. Tóth Ferencről internetes hírportálunkon, aki akkor frissen megválasztott képviselőként arról beszélt, hogy bőven van mit felújítani a 4 számú körzetben. Eltelt három év amióta  önkormányzati képviselőként végzi munkáját a testületben. Feladatai közé tartozik az is, hogy figyelemmel kísérje a körzetében lévő felújítási munkálatokat, és továbbítsa a műszaki ügyosztály felé a megoldásra váró problémákat.

 

 

A 4-es körzet, az Alsóhatár úttól a Tavasz utcáig tart, és ide tartozik még a Budapesti út és az autópálya is.

 

terkep_valasztokorzetek_budaors_2014

 

Felkerestük Lőrincz Mihályt, a Műszaki Ügyosztály vezetőjét és arra kértük, hogy tájékoztasson minket dr. Tóth Ferenc önkormányzati képviselő körzetét érintő felújítási munkálatokkal kapcsolatban.

Megtudtuk, hogy folyamatos munka jelenleg a városban a téli nagytakarítás, az őszi, téli hulladékok összegyűjtése, a síkosságmentesítő anyag összegyűjtése.

 

4_korzet_felujitasok_2017 (4)

Lőrincz Mihály és dr. Tóth Ferenc

 

„A tavaszi munkálatok megindultak a városban, a virágültetés még nem, de a fametszés, fapermetezés, tehát a növényvédelmi munkák igen.

Kátyúzási feladatok is vannak folyamatosan, a bejelentett hibák, illetve a hibák súlyosságának megfelelő ütemezéssel az egész városban van.

A locsolóhálózatoknak a karbantartása is ilyenkor szokott lenni, a Budapesti úton levő hálózat az amelyik érintett ezen a területen.”

 

A 4-es körzetben melyik utcákban kerül sor csatornázásra?

„Ebben az évben elindul a a Temesvári illetve a Fodros utca csatornázása is. Ezt a projektet közbeszerzési eljárással valósítjuk meg, ami már folyamatban is van. Mivel ez egy bonyolult folyamat, ezért valószínűleg el fog húzódni a kivitelezés, de várhatólag a bizottság április hónapban meghozza a döntését, eljutunk odáig, hogy tudjunk javaslatot tenni, s akkor a nyári hónapokban ennek a csatorna rekonstrukciónak el is kell indulnia.

Ezek a munkálatok érintenék részben a Gesztenye utcát, a Halom utcát, a Domb utcát, illetve a Fodros utcát.

Ezek készülnek az első ütemben, a második ütem valószínűleg áthúzódik 2018-ra.”

 

Mennyibe kerülnek ezek a felújítási munkálatok?

A Fodros utca teljes csatornázása, megújítása stb., 300 millió Ft. Az utca útépítési részét hitelből szeretnénk megvalósítani, jelenleg úgy tűnik hogy ez kivitelezhető.

A járdaprogram jelenleg még nem állt össze, most jöttek be az árajánlatok, s annak függvényében állítjuk majd össze a teendőket, illetve a képviselői igények alapján, aszerint, hogy hol van rá a legnagyobb szükség.

A Kikelet utca javítása viszont biztos, hogy meglesz ebben az évben. Ez az utca 10-12 millió Ft-ból újul majd meg. A Hajnal utcára remélhetőleg tudunk forrást biztosítani, és ha ez sikerül, akkor szeretnénk pályázaton is indulni vele.”

 

Ebben a körzetben a tervek szerint hamarosan egy körforgalom is épül? Hogy áll jelenleg ez az ügy, mikorra várhat előrelépés?

A körforgalom engedélyezési eljárása újra elindult, az Alsóhatár út – Budapesti út – Budaörsi út térségébe.

Megegyeztünk a XI. kerülettel, megszületett a döntés részükről, hogy 30 millió forinttal hozzájárulnak a körforgalom megépítéséhez, a testületi ülésükön meg is szavazták.

További 30 millióval hozzájárul a XI. kerületi oldalon lévő lakópark beruházója, a hiányzó összeget pedig a mi költségvetésünk tartalmazza.

Tehát a forrása megvan már erre az évre. Korábban 70 milliót adott a Sasad Resort hozzá. Így a forrás rendelkezésre áll.

Különböző hatóságokkal, különösen az útkezelőkkel a tárgyalások elhúzódtak. Az 1. út a Magyar Közúthoz tartozik, a Budaörs tábláig pedig a Budapest Közúthoz tartozik, mint XI. kerület, illetve fővárosi terület, ahol autóbusz jár rajta, ezért a Budapest Közút kezeli. Az Alsóhatár út pedig Budaörshöz. Mind a három területbe belehasít a körforgalom. Így hónapokig tartott ez egyeztetés, hogy hol legyenek a kezelési határok, ki meddig kezeli, ki meddig felelős a területért. Bízunk benne, hogy hamarosan elkezdődhetnek a munkálatok.

A hitelcélok között szerepel az Alsóhatár út kiépítése is, tehát a szervizút bekötése az Alsóhatár útig, így azt gondolom, hogy a belső utcáknak a forgalma jelentősen le fog csökkenni.

 

4_korzet_felujitasok_2017 (1)

A leendő körforgalom helye

 

Igaz, hogy az Alsóhatár útnak a forgalma meg fog növekedni mindaddig, amíg nem tudjuk elérni, hogy a szerviz út az Egér útba legyen bekötve. A körforgalom várhatóan 2018-ra készül el.”

 4_korzet_felujitasok_2017 (5)

 

Azt is megtudtuk a beszélgetés alkalmával, hogy a Szellő utca Budapesti úthoz nem engedélyezték a közlekedési lámpát, ezért csak egy figyelemfelkeltő villogó sárga lámpát tudott a Műszaki ügyosztály elhelyezni. Az Őszibarack utca eleje is megújul, a gyalogátkelőkhöz pedig egy speciális megvilágítást rendeltek, ami megkönnyíti majd a közlekedést, és csökkenti a balesetek kockázatát.

4_korzet

Hamarosan a többi körzetben is megvizsgáljuk, hogy milyen felújítási munkálatok zajlanak majd ebben az évben.

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.