A Városi Könyvtár új igazgatójának első éve

(Budaörs, 2017. január 9. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Infó szerkesztősége – hagyományteremtő szándékkal – arra kérte a budaörsi közösségi színterek vezetőit, hogy értékeljék az elmúlt évet, és mondják el, hogy mi az, amit a 2017-es évben szeretnének megvalósítani Budaörsön. Sorozatunk második részében a Gr. Bercsényi Zsuzsanna Könyvtár vezetőjének Csabay Károlynak beszámolóját olvashatják.

 

 

Csabay Károly, igazgató beszámolója:

 

2016 az igazgatóváltás éve Budaörs városi könyvtárának életében; Filipszky István tudós helytörténész könyvtáros 2015. december 31-i hatállyal nyugdíjba vonult, és az igazgatói széket jómagam — Csabay Károly — foglaltam el 2016. január 1-jén.

A szigorúan vett szakmai munka jellegében és értelmezésében nem változik, mert nem is változhat egy ilyen váltáskor — a könyvtárosszakma gyakorlásának meglehetősen egzakt szabályai vannak —, a személycsere mégis hoz változást a könyvtár arculatában, kapcsolatteremtési formáiban, attitűdjeiben. Ilyen a kommunikációs formák esetében az a súlyponteltolódás, hogy az intézmény a papíralapú megjelenés felől (meghívók, plakátok, szórólapok, naptárak, könyvjelzők) az internetes megjelenés irányába csúsztatta el a hangsúlyt.

Kifejezetten büszke vagyok például arra, hogy a könyvtár Facebook-oldalának 143 követője volt akkor, amikor átvettem az igazgatói feladatok ellátását, és a mai napon, amikor e sorokat írom, ez a szám 521.

Ugyanilyen hangsúlyeltolódásról számolhatunk be az intézmény médiamegjelenéseinek vonatkozásában is. A városi nyomtatott és elektronikus sajtóban a könyvtárnak a megelőző évekhez képest lényegesen több szereplése volt.

 

varosikonyvtar4

 

Nagy munkánk volt augusztus hónapban állományunk áttekintése, újraszervezése és apasztása. Ez az előtte volt állománynak mintegy 15%-át érintő apasztás volt, és ennek eredményeképpen a könyvtár egy a korábbinál lényegesen rendezettebb és áttekinthetőbb polcrenddel tudja várni olvasóit, és erről — hála Istennek — igen jó, pozitív visszajelzéseket is kaptunk.

Gyermek- és zenei könyvtári részlegünknek a minden második szombati nyitvatartása helyett a szeptember eleji nyitás óta minden szombati nyitvatartása lett; ezzel a könyvtár megnövekedett nyitvatartási óraszámban várja olvasóit. A visszajelzések itt is pozitívak.

 

varosikonyvtar8

 

S végül: a könyvtárigazgatónak meg kellett tanulnia, a könyvtárat, olvasóival, állományával és kollektívájával, ahogy a kollektívának is meg kellett „tanulnia” az új igazgatót — munkastílusát, felfogását, elvárásait.

Ami a kollektívát illeti, 2016-tal igen nehéz évet zárnak munkatársaim: egy kolleginától már az év elején meg kellett válnunk; viszonylag hosszú idő (jogi procedúrák) után tudtuk meghirdetni a megüresedett helyet. A választás sajnos nem hozott sikert: az új munkatársat a nyár folyamán próbaidőn belül el kellett bocsátani.

Új pályázatot írtunk ki, ez sikerrel zárult: november 21. óta újra teljes a létszám, de majdnem a teljes év során egy fő létszámhiánnyal kellett végigcsinálnunk az évet. Le a kalappal kollégáim előtt!

 

varosikonyvtar

 

 

A sorozat első része:

Év-forduló 2016/17 – Dr. Gajdos-Frank Katalin: 30 éves a Heimatmuseum

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.