A képviselő-testületi ülésen történt – Elfogadták a jövő évi költségvetés koncepcióját

(Budaörs, 2016. december 15. – Budaörsi Infó) A képviselő-testület 2016. december 14-én megtartott ülésén elfogadták a jövő évi költségvetés koncepcióját és döntöttek arról is, hogy biztosítják a szükséges forrásokat az önkormányzat fenntartásában működő költségvetési intézmények év végi jutalmazásához.

 

Napirend előtti hozzászólásában dr. Bakó Krisztina (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) bejelentette, tárgyalások kezdődtek több internetes szolgáltatóval annak érdekében, hogy azokon a hegyvidéki területeken is megindítsák a szolgáltatást, ahol ez mindeddig nem volt elérhető.

 

Császárné Kollár Tímea (Jobbik) megköszönte, hogy az általa megjelölt utcákban megtörtént a forgalom egyirányúsítása.

 

Gáspár Béla (Fidesz-KDNP) kérte, hogy az 1. Számú Általános Iskola melletti útnál oldják meg a közvilágítást. Azt is szóvá tette, hogy a Munkácsy Mihály utca Eper és Baross utcák közötti szakaszán parkoló autók akadályozzák a forgalmat, ezért célszerű lenne oda megállni tilos táblát kihelyezni. A Csata és Károly király utca sarkán lévő lámpának pedig a beállításán kellene változtatni.

Lőrincz Mihály műszaki ügyosztály-vezető elmondta, hogy az iskola melletti út nem közterület, a közvilágítás kiépítéséhez tárgyalni kell a tulajdonosokkal.

Jelezni fogják a lámpák üzemeltetőjének a kérést, és megvizsgálják a stop tábla kihelyezésének lehetőségét is.

Löfler Dávid (Fidesz-KDNP) az ott élők nevében mondott köszönetet a Fátyol utca kátyúzásáért.

Becz György (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) megelégedéssel nyugtázta, hogy az Árok utca egy szakaszán a zavaró kiszögellést megszüntették, és elkészült a lámpás kereszteződés a Csiki csárdánál.

Dr. Kisfalvi Péter az után érdeklődött, hogy mi várható a szemétszállítási díj számláinak ügyében, mert március óta nem kapott számlát senki a városban.

Wittinghoff Tamás polgármester elmondta, hogy mióta államosították ezt a területet is, az új szervezet képtelen a számlákat kiküldeni. Ennél is nagyobb baj, hogy bár a munkát továbbra is BTG végzi, a feladat ellátásához egyelőre csak némi előleget kapott a cég. Nem lehet tudni, hogy végül az állam által beszedett pénzből mennyit adnak vissza az önkormányzati cégnek. Nyitott kérdés az is, hogy ezentúl fenntartják-e a 70 éven felüliek számára az ingyenességet, amit az önkormányzat biztosított.

 

Stift Nándor (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) megköszönte, hogy a Szivárvány utca egyik átkelőhelyénél lenyírták a sövényt, ami akadályozta a közlekedést, egyúttal jelezte, hogy az Ifjúság utca egyes részeinél is elburjánzottak a bokrok.

 

Simándi Szelim (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) örömét fejezte ki, hogy elkezdődtek a munkálatok a Kőszikla utcában az esővíz elvezetésének biztosításáért. Egyúttal tájékoztatást kért a Dráva köz közvilágításával kapcsolatban.

Lőrincz Mihály válaszában elmondta, hogy az új közvilágítási rendszer remélhetőleg jövő év március-áprilisára elkészül.

 

Dr. Tóth Ferenc (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) az Aradi, a Tulipán és az Őszibarack utcákat érintő közvilágítási problémákról beszélt. Majd megemlítette, hogy a lakók a Hajnal utcában arra panaszkodnak, az egyik oldalon nagyon keskeny a járda.

A műszaki ügyosztály-vezető elmondta, hogy a járda szélesítésére már készülnek a tervek.

 

testuletdecember14-2

 

Biró Gyula alpolgármester szintén a közvilágítással kapcsolatban fogalmazott meg kritikát. A Bleyer iskola mögött az önkormányzat kiépítette a közvilágítást, de az ELMŰ-nek nincsen kapacitása, hogy bekösse a saját hálózatába.

 

Lőrincz Mihály megerősítette, hogy a közvilágítással nagyon sok a baj, mert az ELMŰ túlságosan hosszú időre vállalja csak a hibák javítását. Ez ügyben folyamatosan tárgyalnak.

Javasolta, hogy a városi honlapon lévő email címen és telefonszámon tegyék meg a budaörsiek a hibák bejelentését.

A polgármester jelezte, hogy a ledlámpákkal kapcsolatos panaszokat is vizsgálják. Komoly méréseket végeznek a zebráknál, és a tapasztalatok alapján igyekeznek javítani a fényviszonyokon.

 

A napirend előtti felszólalásokat követően módosították az önkormányzat 2016. évi költségvetési rendeletét. Az évközi állami támogatások beépítése, az időközben a költségvetést érintő határozatok rendeletbe foglalása, a felügyeleti, valamint a saját hatáskörű előirányzat módosítások átvezetése történik meg ilyenkor.

Elfogadták az önkormányzat átmeneti gazdálkodására vonatkozó rendeletet, amely 2017. január elsejétől a 2017. évi költségvetés elfogadásáig szabályozza a pénzügyeket.

Módosították az önkormányzat vagyonáról szóló rendeletet is. Jelentősen szigorították a vagyonkezelő ellenőrzését, beleértve az adatszolgáltatási kötelezettség betartását, a vagyon értékének megőrzését, valamint a karbantartási és felújítási munkák elvégzését.

Ugyancsak módosították az önkormányzat fenntartásában működő óvodák óvodapedagógusait megillető pótlékok meghatározásáról szóló rendeletet annak érdekében, hogy a decemberi pótlékok kifizetéséhez szükséges fedezetet biztosítani tudják.

Elfogadták az önkormányzat 2017. évi költségvetési koncepcióját. A dokumentum alapelvként szögezi le az önkormányzat által ellátandó kötelező feladatok zavartalan, folyamatos biztosítását legalább a már elért minőségi színvonalon. Rögzítették azt is, hogy az állam által szolidaritási hozzájárulás ürügyén, az önkormányzat saját költségvetéséből egyoldalúan – és az önkormányzat véleménye szerint jogszerűtlenül – elvont több, mint 2 milliárd forint jelentékeny mértékben korlátozza a város mozgásterét. Ezért az önkormányzati feladatellátás minden területén érvényesíteni kell a takarékos, óvatos költségvetési gazdálkodás követelményét. Emellett fontos célkitűzés a saját bevételek növelése, és a kintlevőségek behajtása is. Mindemellett a képviselők hitet tettek amellett, hogy fent kívánják tartani a Clementis László működtetői ösztöndíjat.

Löfler Dávid (Fidesz-KDNP) azt kifogásolta, hogy pártjának képviselőit nem hívták meg az intézményekkel lefolytatott egyeztetésekre.

Dr. Bocsi István jegyző válaszában utalt arra, hogy ezt a vitát már tavaly is lefolytatták. A jogszabályok egyértelműen a jegyző és a hivatal hatáskörébe utalják ezeknek az egyeztetéseknek a lefolytatását.

Elfogadták a 2016. évi költségvetés I-III negyedéves végrehajtásáról szóló beszámolót.

Jóváhagyólag tudomásul vették a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 99/H. §-a alapján az Érdi Tankerületi Központtal és a Ceglédi Tankerületi központtal megkötendő vagyonkezelési szerződést és az átadás-átvételi megállapodás szövegét.

A polgármester elmondta, hogy bár elküldték a szerződéssel kapcsolatos észrevételeiket a KLIK-nek, arra mindezidáig nem kaptak választ.

Pótelőirányzatot biztosított a testület az önkormányzat fenntartásában működő költségvetési intézmények év végi jutalmazásához.

Döntöttek az állami fenntartású intézményekben technikai munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottak illetményváltozásáról.

2017. december 31-éig meghosszabbította a képviselő-testület a helyi rendőrséggel kötött együttműködési megállapodást.

Megindulhat az Egészségközpont üzemeltetésével kapcsolatos közbeszerzési eljárás, miután elfogadták a képviselők az eljárás szakmai tartalmi szempontjait.

Támogatja az önkormányzat, hogy a Seneca Közhasznú Alapítvány a Dadogókért gyógypedagógiai konferenciát szervezzen „A hang lelke – a lélek hangja” – művészeti terápiák a gyógypedagógiában címmel az Illyés Gyula Gimnáziumban.

Elfogadták a helyi esélyegyenlőségi szószóló 2016. évi beszámolóját.

Döntöttek arról is, hogy a BTG Nkft. a számára nyújtott 52,5 és 75,8 összegű kamatmentes tagi kölcsönt 2016. december 25-éig fizesse vissza a cég az önkormányzatnak

Elfogadták a budaörsi csatornaközművek 2017. évi felújítási és rekonstrukciós tervét.

Meghosszabbították 2017. december 31-éig a Budaörsi Szent Tarzíciusz Egyesülettel kötött szerződést, amely alapján a Templom tér 12. sz. alatti ingatlan (a régi posta épülete) egy részét továbbra is kulturális és közösségszervezési célokra használhatják.

Az Esély Szociális Társulás Szociális és Gyermekjóléti Központtal fennálló közalkalmazotti jogviszonyának időtartamára, de legkésőbb 2017.04.30. napjáig hosszabbították meg a Szabadság út 142/1. fsz. 2. sz. alatti ingatlanra vonatkozó bérleti szerződést.

 

testuletdecember14-1

 

A testület hozzájárult, hogy a BTG Nonprofit Kft. meghosszabbítsa az önkormányzat tulajdonát képező Farkasréti út 54/2. szám alatti lakás bérleti szerződését 2017. március 31. napjáig.

A képviselők jóváhagyták, hogy a 3644 helyrajzi számú ingatlan tulajdonosa által használt 132 m² közterületet átsorolják a forgalomképes vagyontárgyak körébe, és eladják neki.

Újabb öt vállalkozással bővült az előminősített cégek listája, amely lehetővé teszi számukra, hogy gyorsabban és könnyebben indulhassanak el az önkormányzat által kiírt közbeszerzéseken.

Megszavazták, hogy az önkormányzat 2017. évben is a PROVITAL Fejlesztési Tanácsadó Zrt., valamint a Topinform Bt. által alkotott konzorcium közbeszerzési szaktanácsadói szolgáltatását kívánja igénybe venni.

 

Az önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló Budaörsi Településgazdálkodási Nonprofit Kft-ben 2017. január 5-éig tőkeemelést hajtanak végre az alábbiak szerint: egymillió forint teljes egészében a törzstőkébe kerül, míg 127 millió tőketartalékba. Az összeg célhoz kötött, a társaság alapító okiratában meghatározott tevékenységek biztosítása.

A Leopold Mozart Zeneiskola Közhasznú Alapítvány kérésére a Márton-Napi Vesperás Budaörsön című kiadvány elkészítéséhez plusz forrást biztosít az önkormányzat: a Közoktatási, Művelődési Ifjúsági és Sport Bizottság keretéből 167 ezer forintot, az általános keret terhére pedig 258 ezer forintot.

 

Jóváhagyták az önkormányzat belső ellenőrzésére vonatkozó 2017. évi tervet.

Felkérték a polgármestert, hogy a BA’N’DA Egyesület Víz-Hang Fesztivál megrendezésére vonatkozó támogatási igényét a 2017. évi költségvetés terveztetésekor vegye figyelembe.

Elfogadták a Kamaraerdei és a Frankhegyi Részönkormányzat 2016. évi tevékenységéről szóló beszámolót.

 

A testület Wittinghoff Tamás polgármester 2016. második félévi munkáját értékelve, három havi illetményének megfelelő jutalomban részesítette őt.

 

A 2016. évi beruházási hitel felvételével kapcsolatos beszerzési eljárás eredményeként a legalacsonyabb összegű ajánlattevő: UniCredit Bank Hungary Zrt volt, míg a második az OTP Bank Nyrt. lett. Jóváhagyták a fejlesztési célokat is. Ennek kapcsán kezdeményezni fogják az erre vonatkozó kormányhatározat módosítását.

 

Szintén a polgármestert kérték fel, gondoskodjon arról, hogy a helyi építési szabályzat folyamatban levő módosításai között szerepeljen a Víg köz meghosszabbításának lehetősége.

Jóváhagyták az ARAMIS SE kérelmét, amely az általa kapott támogatás felhasználási és elszámolási határidejének meghosszabbítására vonatkozott. A felhasználás határidejét 2017.06.30-ig, az elszámolás határidejét 2017. 07. 31-ig hosszabbították meg.

 

Módosították az ARAMIS SE támogatási szerződését is. Egy TAO-pályázattal kapcsolatban meghatározták az önkormányzati önrész utalásának ütemezését.

Zárt ülésen döntöttek egy szomszédsági vita ügyében, illetve egy iskola üzemeltetési technikusának kinevezéséről.

 

(Forrás: budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.