Készüljön az ünnepekre biztonságban!

Az év végi ünnepek közeledtével a bevásárlások idején fáradtabbak, figyelmetlenebbek lehetünk, kedvezve ezzel a tolvajoknak. Ezért a rendőrség 2016. november 25. és 2017. január 13. közötti időszakban – az állampolgárok biztonságérzetének javítása érdekében – kiemelt figyelmet fordít a különböző bevásárló- és üzletközpontok, alkalmi kirakodóvásárok helyszínére, a piacokra, üzemanyag-töltő állomásokra, pályaudvarokra, pénzintézetekre, valamint az olyan nagy tömegeket vonzó helyszínekre, ahol nagyobb eséllyel válhatunk vagyon elleni jogsértés áldozatává.

 

 

A rendőrség az alábbi tanácsokkal kívánja elősegíteni, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne váljanak bűncselekmény áldozatává.

 

Bevásárlóközpontok

A vásárlás közben a pénztárcájukat és a kézi táskájukat ne tegyék a bevásárlókosarakba és figyeljenek oda mobiltelefonjukra és tabletjükre. Az ékszerek, értékes telefonok, apró műszaki cikkek nem csak az ajándékok listáján, gyakran az ajándékot vásárlónál is előfordulnak. A nyakban viselt értékekre (Mp3, Mp4 lejátszók, telefonok) szintén felfigyelnek a tolvajok, ezért célszerű ezeket diszkréten, a ruha alatt viselni. Az ajándék kiválasztásakor, felpróbálásakor is ügyeljenek értékeire és a már megvásárolt ajándékokat soha ne hagyják felügyelet nélkül!

 

Gépjárműfeltörések megelőzése

A parkolás után és két vásárlás között is ellenőrizzék, hogy nem maradt-e a gépkocsi utasterében, látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék. A parkolóban mielőtt magára hagynák a gépkocsit, ne pakoljanak a csomagtartójába, mivel ezt a tolvajok kifigyelhetik. Érdemes már elindulás előtt a csomagtartóba rakni azokat a dolgokat, amelyekre a következő megállónknál már nem lesz szükségünk.

A gépkocsiban látható helyen hagyott ruházat akkor is felhívja az elkövető figyelmét, ha abban nincs érték, mivel ezt nem tudhatja a tettes és az ablakbetöréssel történő ellopásához elegendő lehet pár másodperc.

A jármű ajtaját, az ablakokat, és a napfénytetőt zárják le, amikor kiszálltak a kocsiból, még akkor is, ha csak rövid időre távoznak.

Az indítókulcsot mindig tartsák maguknál, olyan biztonságos helyen, hogy azt ne tudják jogtalanul megszerezni.

Amennyiben lehetőségük van rá, parkoljanak kijelölt parkolóban és olyan helyen, mely közel esik a célba vett üzlet bejáratához, esetleg térfigyelő kamera közelében, az esti órákban pedig ott, ahol világítás van, a parkolóhely belátható és forgalmas.

A vásárlást követően, ha már bepakoltak a kocsijukba, ne menjenek vissza az üzletbe, mert ezt a potenciális tettes kifigyelheti és feltörheti autójukat.

Alkalmazzanak minősített mechanikai és elektronikus vagyonvédelmi biztonsági rendszereket és eszközöket gépkocsijukon, amelyek beszerelését érdemes szakműhelyben elvégeztetni.

Amennyiben észlelték, hogy feltörték kocsijukat, ne nyúljanak semmihez, hiszen a gépkocsit és annak környezetét a rendőrség vizsgálni fogja.

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.