Baleset-megelőzési tanácsok a hideg időszakra

A hideg évszakokban bekövetkező balesetek jellemző oka, hogy a közlekedés résztvevői nem a megváltozott időjárási-, út- és látási viszonyoknak megfelelően vezetnek, míg az észlelhetőség hiányosságai elsősorban a kerékpárosok és a gyalogosok részére jelentenek megnövekedett kockázatot. 

 

Az őszi-téli időszakra jellemző köd, esőáztatta utak, havazás, fagy és a hosszabb ideig tartó sötétség megnehezíti a közlekedést és növeli a kockázatot, éppen ezért nagyobb koncentráció és figyelem szükséges valamennyi közlekedési csoport részéről.

A fentiekre tekintettel fogadják meg a Budaörsi Rendőrkapitányság tanácsait.  

 

Járművezetők:

A járműveket ajánlatos átnézni. Ellenőrizzék a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer állapotát, valamint tartsanak maguknál jégkaparót, jégoldó spray-t, valamint használjanak megfelelő ablakmosó folyadék

Hosszú utazás esetén – főként a téli időszakban – szükség lehet meleg ruhára, takaróra, valamint megfelelő mennyiségű élelmiszerre és italra.

Tartsanak nagyobb követési távolságot, hiszen a romló látási viszonyok miatt nőhet a reagálási képesség és előfordulhat, hogy későn veszik észre az Önök előtt álló akadályt.

Szereltessék fel a téli gumiabroncsokat, melyekkel a hideg, csapadékos időben biztonságosabb úttartással lehet közlekedni. Vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság. Ilyenkor a téli gumi életet is menthet.

Elindulás előtt tájékozódjanak az időjárási- és útviszonyokról, valamint az esetleges forgalmi változásokról.

A korlátozott látási viszonyok miatt a gyalogosokat nehezebben lehet észrevenni, ezért fokozott óvatossággal közelítsék meg a kijelölt gyalogos- átkelőhelyek, az iskolák és buszmegállók környékét.

A látótávolság csökkenésével a féktávolság is csökken, ezért mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg a sebességüket.

 

Kerékpárosok és gyalogosok

Sajnos ebben az időszakban kiemelt baleseti okként jelenik meg a kerékpárosok és a gyalogosok kivilágítatlansága, valamint a jó láthatóságot biztosító ruházat hiánya. Ezért mindig gondoskodjanak – megfelelő világító berendezéssel, fényvisszaverő mellénnyel vagy ruházattal – a láthatóságról.

A kijelölt gyalogos- átkelőhelyen akkor kezdjék meg az átkelést, ha meggyőződtek arról, hogy az elsőbbséget megadták Önöknek.

 

Kérünk mindenkit, hogy kellő körültekintéssel és türelemmel közlekedjenek, legyenek figyelemmel egymásra!

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.