A közjegyző segít – Az igazságügyi szakértő kirendelése

(Budaörs, 2016. október 13. – Budaörsi Infó) Szakértői cikk-sorozatunk tovább folytatódik. Ezúttal az igazságügyi szakértő kirendelése a téma, amivel kapcsolatban dr. Szécsényi-Nagy Kristóf közjegyző szakmai véleményét kértük.

 

Igazságügyi szakértő kirendelésére vonatkozó közjegyzői eljárásra akkor kerül sor, ha egyrészt van valamilyen kibontakozó félben álló potenciális jogvita vagy már fennálló jogvita, másrészt ez a jogvita valamilyen speciális szakkérdéssel függ össze. Például ha az érintett ügyfél felépíttetett a vállalkozóval egy házat, és nem megfelelő a kivitelezés, hibás a tető, ezért beázik a lakás stb. Ebben az esetben az ügyfél nem tudja pontosan megítélni, hogy anyaghiba, tervezési hiba vagy kivitelezési hiba áll-e fenn, így azt sem tudja, ki a felelős, mekkora a kár.

 

„Ha szeretném beperelni a vállalkozót, mert kártérítési igényem van, vagy szeretnék vele peren kívül megállapodni, hogy javítsa ki a hibát vagy fizesse meg a káromat, akkor abban az esetben közjegyzőhöz kell fordulni. A közjegyzőtől ekkor igazságügyi szakértő kirendelését lehet kérni.”

 

Miért van ehhez szükség közjegyzőre?

Szakértői vélemény nélkül a fél egyrészt nem is ismeri pontosan a tényleges helyzetet. Ha magánúton szerez be véleményt, akkor azt a másik fél nem biztos, hogy el fogja fogadni, és per esetén a bíróság előtt sem bír az ilyen vélemény komoly bizonyító erővel, azt a fél előadásának tekinti a bírói gyakorlat, vagyis elfogultnak.

„A törvény azt mondja ki, hogyha a közjegyző rendeli ki az igazságügyi szakértőt a per megkezdése előtt, akkor az ugyanúgy felhasználható egy bírósági perben, mint a bíróság által kirendelt igazságügyi szakértő véleménye. A közjegyző ugyanis a fél megkérdezése nélkül határozza meg, melyik szakértő járjon el. Így biztosan pártatlan lesz a szakértői vélemény.”

 

Mire jó az ilyen szakértői vélemény?

 

„Ha a szakértői vélemény azt mondja, hogy nincs igazunk, akkor nincs mit tenni. De legalább egy felesleges pervesztességet és az azzal járó perköltséget megspóroltuk magunknak. Viszont, ha a szakértői vélemény bizonyítja, hogy a vállalkozó vagy a tervező, gyártó volt a hibás, akkor érvényesíthetünk vele szemben kártérítést. Ilyenkor megegyezhetünk vele peren kívül, végső soron pert indíthatunk vele szemben. Ezen felül még előnye ennek az eljárásnak, hogy gyorsítja az esetleges peres eljárást, és 50%-os kedvezmény jár a peres illetékből az előzetes bizonyítást kezdeményező félnek, ha perre kerülne sor.”

 

Mik a tapasztalatok ezzel az eljárással kapcsolatban?

 

„Ezekben az ügyekben 90% körüli a peren kívüli egyezségek aránya. A szakértői vélemény általában mindkét felet meggyőzi, és emiatt sokkal könnyebben meg tudnak állapodni a felek. Megállapodás esetén azt a közjegyző okiratba tudja foglalni, amely végrehajtható, tehát ugyanúgy kikényszeríthető, mint a bíróság előtt kötött egyezség vagy az ítélet.”

 

Az igazságügyi szakértő kirendelését nem csak ingatlanokkal összefüggő problémák esetében kérhetjük, hanem például orvosi műhiba vagy gépkocsival történt baleset dokumentálására is. Ha olyan helyzetbe kerül, amikor fontos, hogy legyen bizonyítéka arról, hogy kár érte, mindenképpen keressen fel egy közjegyzőt és kérje igazságügyi szakértő kirendelését.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.