Túlságosan sikeresek a dán amatőr régészek az ország nemzeti múzeuma szerint

Nem tud lépést tartani a dán nemzeti múzeum a túlságosan sikeres amatőr régészekkel, akik annyi ígéretes történelmi kincset tárnak fel az észak-európai országban, hogy az intézmény nem képes időben feldolgozni a beérkező leleteket – írja a The Local című internetes oldal.

 

“Egyre jobban és jobban lemaradunk” – nyilatkozta a múzeum szóvivője egy helyi lapnak. Mads Schear Mikkelsen szerint ugyan magas prioritást élveznek a múzeumhoz tartozó területen megtalált kincsek, de az intézménynek más fontos feladatai is lennének.

A dán törvények szerint minden feltárt történelmi lelet az állam tulajdonát képezi, felfedezőjük anyagi kárpótlásra számíthat átadásukért. A beküldött leletek megugró száma miatt jelenleg az amatőr régészek két és fél évet is várakozhatnak a pénzükre.

A szóvivő elmondta azt is, hogy a feltárt leletek száma minden évben új rekordot dönt. Becslése szerint 2016-ban akár 12 ezer leletet is regisztrálhatnak, miután a számuk 2015-ben majdnem elérte a 10 ezret is. Mindez tavaly 4,2 millió dán korona (178 millió forint) kifizetését jelentette az amatőr régészek részére.

Az elmúlt időszakban feltárt jelentős dán leletek között volt a valaha megtalált legnagyobb viking aranyékszerkészlet, egy, a kereszténység Dániába érkezésének történetét új megvilágításba helyező 1100 éves feszület, bronzkori napimádó papkirályok által használt 2 ezer darabos aranyspirál-gyűjtemény, valamint egy 250 éve eltűnt nagyméretű rúnakő is, amely egy földműves udvarából került elő.

 

(A kép csak illusztráció.)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.