A növekedési hitelprogram soha nem látott lehetőség a kkv-knak

A növekedési hitelprogram (nhp) soha nem látott lehetőséget adott a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv) – mondta a Magyar Iparszövetség (OKISZ) elnöke az M1 aktuális csatorna péntek esti hírfolyamában.

Vadász György felidézte: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a növekedési hitelprogrammal 33 ezer vállalkozót ért el, és még mindig van ebből a forrásból mintegy 65 milliárd forint “maradék pénz”. Ez nem kevés felhasználható forrás 2 százalékos kamat mellett – jegyezte meg az elnök.

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós források eddigi kifizetési üteme az idén felgyorsul. Az OKISZ már több mint 100 olyan vállalkozóval van kapcsolatban, akik komoly fejlesztések végrehajtására készülnek. Az uniós pályázatokból rendelkezésre álló, mintegy 9200 milliárd forintból ugyanis a kkv-szektor segítésére 15 százalék, az innováció támogatására pedig 8,9 százalék áll rendelkezésre.

 

Emlékeztetett: a versenyszférában a kis- és közepes vállalkozásoknál dolgozik  a foglalkoztatottak 73 százaléka. Így a munkahelyek bővítésében jelentős szerepet vállalnak a kkv-k.

 

Megjegyezte: egyre több magyar kkv külföldön is piacra tud lépni. Ezt a folyamatot is segítette, hogy a kis cégek kapták az nhp forrásainak 54 százalékát.

 

(MTI)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.