Napsütésre, melegre és esőre is készülni kell a hétvégén

Napsütésre, 30 Celsius-fok körüli melegre, de esőre is készülni kell a hétvégén. Emellett többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki országos, középtávú előrejelzéséből.

 

Pénteken a sok napsütés mellett szórványosan fordulhat elő zápor, zivatar. A meteorológiai szolgálat veszélyjelzésében azt írta: a zivatarokat viharos (60-70 kilométer/óra körüli) szél, kisebb méretű jég és nagyobb mennyiségű (akár 10-20 milliméternyi) csapadék kísérheti. A legkisebb valószínűséggel a Dél-Alföldön lehetnek zivatarok.

Pénteken a legalacsonyabb hőmérséklet 13-19, a legmagasabb hőmérséklet 27-32 fok között alakul. A meteorológiai szolgálat arra is felhívta a figyelmet, hogy pénteken a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8.1-es (extrém) UV-B sugárzás várható. Ezért azt kérik, hogy 11 és 15 óra között minél kevesebbet töltsenek napon, ilyenkor ugyanis akár 15 perc alatt is le lehet égni.

Szombaton is napos időre lehet számítani, de néhol az Alföldön és elszórtan másutt is várható zápor, zivatar. A leghidegebb órákban 14-20 fok lehet, napközben 28-33 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap keleten kevesebb felhő valószínű, és kisebb eséllyel alakul ki csapadék. A Dunántúlon viszont már erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és többfelé várható zápor, zivatar. A minimumhőmérséklet 15-21 fok között valószínű, a nappali maximumok várhatóan 26-33 fok között alakulnak. Délkeleten lesz a melegebb, északnyugaton a hűvösebb – olvasható az előrejelzésben.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.