A salátakeverékeknél talált jelölési hibák miatt bírságol a Nébih

Előrecsomagolt salátakeverékeket és azok legfőbb összetevőjét a jégsalátákat vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a szakemberek 10 salátakeveréknél találtak jelölési hibákat, amelyek miatt az érintett gyártókra várhatóan 500 ezer forintos bírságot szab ki a hivatal – közölte a Nébih.

 

 

A laboratóriumi ellenőrzéseken, ahol vizsgálták, hogy találhatóak-e a mintákban mikroorganizmusok vagy növényvédőszer-maradékok, a csomagolóanyagoknál pedig többek között a fémvegyületek kioldódását, valamennyi termék (12 jégsaláta és 23 előrecsomagolt salátakeverék) megfelelt az előírásoknak – tették hozzá.

Arra azonban felhívták a figyelmet, hogy két esetben a friss jégsalátáknál nem engedélyezett növényvédőszer-hatóanyagot mutattak ki a laborvizsgálatok, ami miatt az érintett termelőkkel szemben hatósági eljárás indul.

A talált jelölési problémák közül példaként említették, hogy a gyártók az összetevőket nem megfelelő sorrendben tüntették fel, rosszul használták a változó arányú jelölést, az előírtnál kisebb betűmérettel írták ki a nettó tömeget, illetve, hogy a csomagoláson szereplő összetevők eltértek a gyártmánylapon leírtaktól.

Kiemelték: a 23 salátakeverék közül végül 19-nél indult hatósági eljárás a jelölési hibák miatt, 10 termék esetében élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki a hatóság, amelynek várható összege 500 000 forint. A kevésbé súlyos jelölési hibák miatt figyelmeztetésben részesíti a Nébih az előállítókat.

A salátakeverékeket Magyarországon csomagolták, a jégsalátákat – egy spanyol termék kivételével – mind az országban termesztették. A hatóság felügyelői két előállítónál és két termelőnél helyszíni ellenőrzést is végeztek – olvasható a Nébih közleményében. (MTI)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.