Az állatorvos segít – A kullancscsípés veszélyei

(Budaörs, 2016. május 18. – Budaörsi Infó) Az állatorvos segít cikk sorozatunkat folytatjuk. A napsütéses napokon sűrűbben vagyunk a kedvenceinkkel a szabadban, így bármikor megtörténhet a baj. A kullancsok által terjesztett súlyos betegségek egyike a babéziózis. Ennek veszélyeiről és kezeléséről olvashatnak cikkünkben.                              

 

 

A témával kapcsolatba dr. Szaniszló Ferenc állatorvost kérdeztük.

 

szaniszloferenc

dr. Szaniszló Ferenc

 

 

Milyen betegséget terjszethetnek a kullancsok?

“A kullancsok által terjesztett súlyos betegségek egyika a babeziózis.Hazánkban a vérszívó élősködők által terjesztett kórokozók közül a kutyákra a babesiosis az egyik leggyakoribb veszélyforrás.

A kullancs által terjesztett egysejtű parazita okozota kórkép, fertőző vérfestékvizelés néven is leírásra került. A kullancsok fokozódó aktivitása tavasszal egyben a babesiosis gyakori előfordulását is jelenti. A babesiosis kórokozói egysejtű, vérben élősködő paraziták, melyek a vörösvértesteket teszik tönkre.

Világszerte számos állatfajt károsítanak, más babesia okoz betegséget a szarvasmarhákban, mint a lovakban, és ismét egy ezektől eltérő babesia faj betegíti meg a kutyákat. A babesiák embert is képesek megbetegíteni, a kórokozót ember esetében is a fertőzött kullancs közvetíti. Az emberi babesiosis ritkán megállapított betegség és semmi köze nincs a kutyák betegségéhez. Egyébként a betegséget a század elején egy Babes nevű orvos írta le először emberekben és róla kapta ez a számos fajt felvonultató egysejtű parazita nemzetség a nevét.”
kullancs

 

 

Melyik kullancs faj terjeszti a betegséget, vagy mindegyiktől félni kell?

“Jobb, ha mindegyiktők félünk, mert nem elvárás, hogy bárki meg tudja különböztetni akár csak a veszélyes kullancsfajokat is egymástól. Egyébként a babeziózist egy karamell színű és mintázott hátú faj terjeszti, ami a Dermacentor reticulatus hangzatos névre hallgat. Sajnos ez a kullancs is nagyon elterjedt, szinte mindenütt elszaporodott, nem kell lakókörnyezetünket messzire elhagyni, hogy találkozhassunk velük.”  

 

 

kutya_mano

 

 

 

Kullancs csípéskor a szervezet azonnal megfertőződik?

“Szerencsére nem minden egyes kullancs fertőző és a kullancsok a vérszívás kezdetekor nem azonnal juttatják be az áldozat szervezetébe a kórokozókat. A babeziák az éhes kullancsban (tehát amelyik még nem fogyasztott vért) ugyanis olyan szerkezeti formában találhatók, ami nem alkalmas az emlősállatok megfertőzésére.

A vérszívás megindulása egyfajta jeladás, melynek hatására egy  átalakulás indul be az egysejtű élősködőknél. Mintegy 48 órával a vérszívás megkezdése után a kullancs nyálmirigyében már tolonganak a fertőzésre kész, átalakult babesiák. A kórokozók átvitelének esélye a vérszívás kezdetétől számított 24 órán belül minimális, 24-48 óráig kicsi, 48-72 óra között nagy, 72 óra elteltével pedig szinte teljesen bizonyos. Ezért ha időben eltávolítjuk kutyánkból a kullancsot, megelőzhetjük a fertőződést.”

kutya_macska

Milyen tünetek kelthetnek gyanút a gazdákban az esetleges babézia fertőzöttségre?

“Gyakorlatilag minden kullancscsípés esetén felmerül a lehetősége a betegségnek, tehát a tünetek jelentkezésekor ez is erősíti a diagnózist. Az első jelek 4-7 napon belül jelentkeznek. Kezdetben bágyadtság, étvágytalanság, imbolygó járás, gyengeség és láz figyelhető meg.

Ezt követi kb. 1 nap múlva a vizelet véressé válása, azaz vérfestékvizelés. Itt térnék ki arra, hogy mi is tulajdonképpen ennek a betegségnek a lényege: Ezek az egysejtű paraziták a kutyák szervezetében a vörösvérsejtekbe jutnak, és mivel ezeknél jóval kisebbek, könnyedén bejutnak a sejtekbe. Ez még nem lenne túl nagy gond, de ott bent a sejtben növekedésnek indulnak, sőt szaporodni kezdenek és igen hamar a vörösvérsejt pusztulását okozzák.

Egy sejt szétesése még nem okozna problémát, de legtöbbször a vörösvérsejtek 15-20%-a fertőződik és ez már jelentős tétel. És még csak nem is az a legnagyobb baj, hogy fogynak a vörösvérsejtek, hanem hogy a vérsejtekből a szétesés kapcsán hemoglobin, azaz vörös vérfesték szabadul ki a vérbe, ami eljut a vesékhez. És itt jelentkezik a legnagyobb probléma.

 

 

Az egri Mondjunk mancsot! Terápiás és Segítőkutyás Közhasznú Egyesület kutyái az Egri Autista Alapítvány napköziotthonában Egerben 2012. november 14-én. Az egyesület munkatársai gyógyítási célokra képeznek ki kutyákat, valamint óvodásoknak, fogyatékkal élőknek, hospice osztályok gondozottjainak, sajátos nevelést igénylő gyerekeknek és időseknek tartanak kutyás foglalkozásokat. MTI Fotó: Komka Péter

 

A kiszabadult hemoglobin átfér a vesetestecskék szűrő rendszerén és így bekerül a vese igen hosszú és igen fontos funkciót ellátó kanyarulatos csatorna rendszerében, ahol azonban a nagy mennyiségű vérfesték lerakódik és eltömeszeli, tönkre teszi a vesének ezt a létfontosságú részét. Ezért látjuk a vizeletet véresnek, mert ott van benne a vérfesték. Ahogy telik az idő, a vese működése egyre inkább károsodik és kezdenek kialakulni néhány nap múlva a veseelégtelenség tünetei. A vese nem képes ellátni kiválasztó és méregtelenítő funkcióját, a vérben felhalmozódik rengeteg salakanyag, káros bomlástermék ami egy belső mérgezéshez, veseelégtelenséghez vezet. Ennek tünetei az intenzív hányás, bódultság, rosszullét, s a végén egy kóma-szerű végállapotba torkollik a folyamat. 

Hozzá kell tennem még, hogy a vérsejtoldódás és a következményes májkárosodás miatt sárgaság is. Tehát az elmondottakból következik, hogy a fertőződött kutyák sorsa kezelés nélkül teljesen reménytelen és a kezelés eredményessége a diagnózis mihamarébb történő felállításától függ.”

 

 

Hogyan lehet idejekorán diagnosztizálni a betegséget?

“A legkisebb gyanú esetén is, – pláne kullancsszezonban – még kullancscsípési előzmény nélkül is – ugyanis gyakran nem vesznek észre a gazdik a nagy szőrben 1-1 kullancsot – azonnal vérvizsgálatot végzünk, ami nagy pontossággal képes kimutatni a vörösvérsejtekben a szaporodó babéziákat. De mivel a laboreredmény megszületéséig optimális esetben 1-2 óra, máskor 24 óra is eltelhet, ezért rögvest beadjuk a lehetséges betegnek a babesiákat elpusztító injekció első adagját, mert az idő most nem nekünk dolgozik.

Ha negatív lett a vérvizsgálat, akkor ezt a vonalat elvetjük és más irányba terelődik a kivizsgálás, ha pozitív lett az eredmény, akkor a kutyus megkapja az injekció második részletét is. Optimális esetben ezzel el is intéztük a dolgot.”

 

 

kutyabarat_egyesulet10

 

 

Mit lehet tenni, ha már több idő eltelt a fertőződéstől és kialakultak a súlyos szövődmények?

“Minden a vese és a májkárosodás mértékétől függ, amit ugyancsak laboratóriumi vérvizsgálattal lehet tisztázni. A legsúlyosabb esetekben is lehet remény a felépülésre, ilyen esetekben napokon át kell intenzív infúziós és gyógyszeres kezelésben részesíteni a beteget és megpróbálni a vese működését helyreállítani. Sajnos az ilyen esetekben a legjobb kezelés sem mindig segíthet, tehát lényeges hangsúlyt kell fektetni a betegség korai megállapítására és a megelőzésre.”

 

A megelőzés lényeges része a kullancs-csípés elleni védelem, amiről korábban már több szó esett. Lehet-e oltással védekezni a babesiósis ellen?

“Sajnos hatékony oltóanyagot még nem sikerült kifejleszteni a betegség ellen. Így maradnak az általános elvek, a kullancsok irtása, illetve távoltartása a különféle cseppekkel, nyakörvekkel és újabban szájon át beadható készítményekkel. Sokat segíthet a kutyák naponta történő átnézegetése, esetleg átfésülése és a fellelt vérszívók azonnali eltávolítása.  Végezetül azt is tudni kell, hogy a betegség átvészelése nem ad hosszútávú védelmet a kutyáknak, azaz újra és újra elkapható.”

 

kutyak

 

 

Saját maga és kedvence biztonsága érdekében vizsgálja át rendszeresen az állat bundáját. Ha szokatlan elváltozást észlel forduljon szakemberhez.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.