12 millió éves kutya kövületére bukkantak Marylandben

A kutatók szerint az új fajként azonosított őskutya a mai hiénákhoz hasonlóan viselkedhetett. Amerikai kutatók kihalt kutyák új faját azonosították. A Maryland államban fellelt kövület tulajdonosa mintegy 12 millió éve élhetett Észak-Amerika keleti partjai mentén, akkoriban még a Megalodonhoz hasonló, hatalmas cápák uralták a tengereket.

A Cynarctus wangi nevet kapott kutya mérete a prérifarkasét idézte, a kutyafélék kihalt Borophaginae alcsaládjához tartozott. A család képviselőit csonttörő kutyákként szokták emlegetni erős állkapcsuk és széles foguk miatt.

Steven E. Jasinski, a vizsgálat vezetője szerint eme őskutyákról úgy hiszik, a mai hiénákhoz hasonlóan viselkedtek.

A régióból és eme időszakból származó szárazföldi fajok kövületei viszonylag ritkák, ennélfogva a lelet segít a paleontológusoknak feltárni a hiányzó darabokat Észak-Amerika eme területe prehisztorikus élővilágának kirakósában.

Amikor a kutatók először vették szemügyre az egy amatőr fosszíliavadász által a marylandi Choptank-formációban begyűjtött leletet, úgy hitték, hogy a Borophaginae alcsalád egyik ismert képviselője lehet, méghozzá a marylandica fajé, amelynek leletére ugyanezen területen, idősebb üledékben leltek rá.

Amikor viszont összevetették a rágófelületet eme fajéval, jelentős különbségeket figyeltek meg, ami alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az őslény új fajt képviselt.

A Borophaginae alcsalád képviselői a 30-10 millió évvel ezelőtti időszakban széles körben elterjedtek és igen változatosak voltak Észak-Amerika területén. Utolsó képviselőjük a kései pliocénben, körülbelül 2 millió éve halt ki. A C. wangi az egyik utolsó túlélő lehetett, valószínűleg alulmaradt a versengésben a ma is élő kutyafélék – farkasok, prérifarkasok és rókák – ősei mellett.

Erős állkapcsa ellenére nem kizárólag hússal táplálkozott. A kutatók szerint fogai alapján étke harmadát adta ki a hús, amit növényekkel vagy rovarokkal egészített ki.

Bár a C. wangi az első ismert ragadozó a Choptank-formációból, néhány kortársát már ismerik. Többek között fellelték már ősi disznók (Desmathyus és Prosthenops), a párosujjú patások közé tartozó, szarvas Prosynthetoceras, a Gomphothere elefántrokon, és talán az ősi Merychippus ló maradványait is.

 

(Forrás:ma.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.