A Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár ajánlata

(Budaörs, 2016. május 4. – Budaörsi Infó) A budaörsi Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár aktuális ajánlatát a cikkünkben olvashatják.

 

 

Egy adag a felnőttkönyvtár újdonságaiból:

  1. Nathaniel Philbrick: A tenger szívében
  2. Lévai Katalin: Romkocsma
  3. Walter Isaacson: Innovátorok – Hogyan indította el egy csapat hacker, zseni és geek a digitális forradalmat
  4. Alan Dean Foster, A. C. Crispin: Alien – Tetralógia
  5. Nicholas Sparks: Vissza hozzád
  6. Szabó Árpád: Óperzsa novellák

 

Nathaniel Philbrick: A tenger szívében

Az Essex bálnavadászhajó tragédiája 1819 nyarán az egyesült államokbeli Nantucket kikötőjéből kifutott a 238 tonnás Essex bálnavadászhajó, melyet tizenöt hónappal később a Csendes-óceán déli övezetében megtámadott és elsüllyesztett egy feldühödött bálna.

A húszfőnyi legénység ezután három lélekvesztőben vágott neki az elképzelhetetlenül nehéz tengeri útnak. Hogy a nyugatra eső, emberevő lakóiról elhíresült szigeteket elkerülve biztonságos helyen érjenek partot, keleti irányba, a mintegy ötezer kilométerre lévő Dél-Amerika felé indultak.

Míg az Essex tragédiája által ihletett klasszikus remekmű, Herman Melville Moby Dick című regénye a hajó pusztulásával véget ér, Nathaniel Philbrick dermesztő kötetében ez csupán a kezdete a tengerészekre váró szörnyű megpróbáltatásoknak, az elemekkel vívott élethalálharcnak.
Az Essex megrázó tragédiája ugyanúgy felkavarta és megrendítette a XIX. század emberét, ahogy a Titanic elsüllyedése a XX. századét.

A Nantucket történetét kutató szerző a történész precizitásával és oknyomozó szenvedélyével rekonstruálta a bálnavadászhajó pusztulását, a túlélők egyszerre vérfagyasztó és megrendítő viszontagságait. Lenyűgöző kötetéből az Apolló-13 és az Egy csodálatos elme Oscar-díjas rendezője, Ron Howard forgatott nagy sikerű filmet.

 

tengersziveben_konyv

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.