Budapest és Somogy a legveszélyesebb

Megyénként eltérő, hogy a lopás és a csalás után az ittas vezetés vagy a testi sértés a leggyakoribb.

 

Lopás és csalás – ez a két típus adta a 2015-ben regisztrált több mint 280 ezer bűncselekmény mintegy felét Magyarországon. A lopás toronymagasan vezeti a listát, aránya megközelíti a 40 százalékot. A Belügyminisztérium adatai szerint több mint 12-12 ezer rögzített esettel gyakori bűncselekmény volt még a garázdaság, az ittas járművezetés és a testi sértés. Tízezret meghaladó ügy keletkezett hamis magánokirat felhasználása miatt is, és ide tartozik további 6400 eset magánokirat-hamisítás vagy okirattal való visszaélés miatt.

Területi összehasonlításban Budapest a legfertőzöttebb, a magyarországi bűn-
esetek több mint negyede (27%) a fővárosban történt. Ez azt jelenti, hogy százezer lakosra 4326 bűncselekmény jutott Budapesten. A népességhez viszonyítva Somogy megye következik a sorban, ott 3549 esetet vettek nyilvántartásba tavaly százezer lakosra vetítve.

Szinte minden megyében a lopásból és a csalásból van a legtöbb, az utánuk következő típusokban viszont vannak eltérések: Fejér, Pest és Komárom-Esztergom megyében például az ittas járművezetés volt tavaly dobogós, Tolnában, Veszprémben és Hajdú-Biharban viszont a testi sértés volt a harmadik leggyakoribb bűn.

 

 

Az elmúlt években látványos csökkenést mutatnak a bűncselekményeket összegző rendőrségi statisztikák: 2012-ben 472 ezer ügyet rögzítettek, ez a mutató a következő években 378 ezerre, 330 ezerre, majd tavaly 280 ezerre zuhant. Még jelentősebb visszaesés látszik a közterületen elkövetett bűncselekmények terén, a 2012-ben regisztrált 105 ezer ügy 2015-re 57 ezerre esett.

Nagy László Tibor, az Országos Kriminológiai Intézet osztályvezetője szerint a jelentős csökkenésnek több oka is lehet. Egyrészt a 2013 júliusától hatályos új büntető törvénykönyv halmazatcsökkentő elveket vezetett be.

Szintén árnyalhatja az adatokat a szabálysértési törvény 2012-es módosítása, amely 20 ezer forintról 50 ezer forintra emelte a szabálysértési értékhatárt.

Érdemes azzal is számolni, hogy Magyarországon akkor kerül be egy ügy a statisztikába, ha lezárult a nyomozás, ez pedig gyakran nem az elkövetés évében történik.

 

 

Az összes bűncselekmény megyénként (2015)

 

(Forrás: metropol.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.