A Budaörsi NŐ: Rost Andrea

(Budaörs, 2016. március 30. – Budaörsi Infó) A Budaörsi NŐ fotókiállítást idén szervezték meg másodjára Budaörsön. A kiállítás ezúttal is 10 kiemelkedő hölgyet mutat be, akik azért tesznek, dolgoznak nap mint nap, hogy nekünk budaörsieknek és Budaörsnek jobb legyen. A fotókat 2016. március 30-ig lehet megtekinteni a budaörsi Városházán. Cikk-sorozatunkban bemutatjuk az idei 10 budaörsi NŐT. 

 

 

A Budaörsi NŐ fotókiállítás megnyitója  2016. március 8-án volt a budaörsi Városházán. A kiállításon 10 portré képet láthatnak az érdeklődők, minden hölgy képe mellett egy bemutatkozást, hogy ki is ő, és egy rövid leírást arról, hogy az ismerősei milyen embernek gondolják, mi az, ami először eszükbe jut róla.

A portré és a leírás mellett egy panorámakép is található, amire A Budaörsi NŐ közösségi oldalán lehet licitálni. A képek elárverezéséből befolyt összeget a szervezők a Babagenetika Mozgalomnak ajánlották fel.

De ki is a kiválasztott 10 nő, és miért pont ők? Olvassák el cikk-sorozatunkban. Minden nap egy új hölgyet mutatunk be a kiállításon olvasható leírás alapján.

 

2016abudaorsinomegnyito

 

 

Rost Andrea

 

Kisgyermekkorom óta színésznőnek és énekesnőnek készültem…
bár a családomban senki nem volt művész vagy zenész, mégis engem magával ragadott a zene. Kőbányán, Szolnokon, Csepelen töltöttem a gyermekéveimet és a fiatalságomat.
Tanáraimnak rengeteget köszönhetek, hiszen ők voltak akik  megerősítettek a tehetségembe vetett hitemben és a tanulmányaimban mindvégig támogattak.
Budaörs 30 éve az otthonom! Szinte hihetetlen számomra is hogy fiatal anyuka és zeneakadémista növendék voltam még  amikor 1986-ban ideköltöztem. Mennyi minden történt azóta…
A gyermekeim itt jártak óvodába, iskolába. Ide tértem haza a külföldi sikerek után és az itthoni elismerések örömét is itt osztottam meg a családommal és barátaimmal.
A Liszt Ferenc díj, Érdemes Művész díj, Kossuth-díj, Prima Primissima-díj mind a szekrényem polcain díszelegnek. 2011-ben Budaörs Díszpolgára lettem amire nagyon büszke vagyok! Csepel, Szolnok, Budapest szintén díszpolgárának választott így elmondhatom hogy ahol csak eddig éltem, mindenütt megbecsültek a hivatásomban elért sikereimért és talán mint embert is a szívükbe zártak…

 

Rost Andrea Budapesten született, zenei tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte Bende Zsolt növendékeként.

Még főiskolás volt, amikor a Magyar Állami Operaház ösztöndíjasaként elénekelte, Júlia szerepét Gounod: Rómeó és Júlia című operájában, Gulyás Dénes  rendezésében. 1989-ban első helyezést ért el Európa egyik legrangosabb énekversenyén, a Mirjam Helin Nemzetközi Énekversenyen.
Diplomája megszerzése után nem sokkal, 1991-ben, a Wiener Staatsoper magánénekese lett. A Milánói Scalába maga Riccardo Muti hívta meg az énekesnőt a Rigoletto 1994-es bemutatójára.
A Salzburgi Ünnepi Játékokon is számos produkcióban lépett közönség elé, és a legnagyobb karmesterekkel dolgozott együtt.   Koncert és dalénekesként a világ minden ismert és fontos koncertpódiumának vendége volt.
A londoni Wigmoor Hall, a zürichi Tonhalle, vagy a bécsi Musikverein ugyanúgy helyszíne volt koncertjeinek, mint a los angelesi Hollywood Bowl vagy a tokiói Suntory Hall.
Számos CD és DVD felvételen működött közre. Az új műfajok iránti nyitottsága jegyében pedig nemrégiben több hangoskönyvhöz kölcsönözte beszédhangját.

 

Díjak, elismerések: Székely Mihály – emlékplakett (2011) Bartók Béla – emlékdíj (2006)  Special Achievement Award (2005)  Kossuth-díj (2004) Prima Primissima (2003) Obersovszky – emlékplakett (2003)  Érdemes Művész (1999) Hallhatatlanok Társulata, Örökös tag (1998) Liszt-díj (1997)

 

 

 

AMILYENNEK MÁSOK LÁTJÁK

“A legszeretnivalóbb Csárdáskirálynő”

 

A Művésznőt hallgatni és nézni, egy csoda! Minden alkalommal, amikor az Operában járok, olyan élményt ad számomra, amely honapokig ellát munícióval és energiával! Rendkívül hálás vagyok érte.

Szerencsés vagyok hogy ott lehettem a bécsi Csárdáskirálynő nagyszerű bemutatóján. Minden percét, pillanatát élveztem, amely örök élmény marad számomra.

Rost Andrea a legszebb, legtüzesebb, legérzékenyebb, legszeretnivalóbb Csárdáskirálynő, akit valaha is láttam. Köszönöm az élményt amit a szívemben őrzök.

Istenem! Hogy lehet valaki egyszerre ilyen csodálatos hanggal és szépséggel megáldva! Örök példakép nekem!

Rost Andreát az elmúlt 25 évben, amikor Magyarországon játszott, igyekeztem minden szerepében megnézni az Erkel Színházban és az Operában. Leginkább a Pillangókisasszonyban fogott meg azzal a csodálatos érzékenységgel és profizmussal, amelyek miatt örök élményt adott nekem. Nem győzök hálás lenni érte.

Még évekkel ezelőtt, amikor Bécsben találkoztunk, Rost Andrea már akkor maga volt a kellem és a báj.

Olyan természetességgel és kedvességgel fordult hozzám, idegenhez is, amikor megszólítottam, hogy magam is meglepődtem. Azóta vagyok rajongója.

Rost Andrea azon kevés művészek egyike, akiből árad az önazonosság, a szeretet és az érzékenység. Számomra a színpadon nyújtott alakításai önmagukban is lenyűgözőek és örökre szólnak, de hogy érzem, hogy milyen személyiség, duplán boldoggá tesz minden alkalommal, amikor hallhatom.

Budaörsön sokszor szoktam vele találkozni és hihetetlen, de minden alkalommal van valami szép gondolat, amelyet megjegyzek a beszélgetésünkből. Vajon honnan töltekezik? Én csak ámulok és bámulok!

Rost Andrea minden egyes előadása során akármilyen rossz lelki vagy egészségügyi állapotban vagyok, úgy érzem meggyógyulok.

Volt már rá példa, hogy lelkileg annyira segített egy előadás, csak az, hogy úgy éreztem, hogy csak nekem énekel, hogy másnapra elmúlt minden bajom. Valami eget-rengető érzés volt.

 

(Budaörsi Infó/Májer MSE)

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.