Húsvétkor is figyelmesen

A Budaörsi Rendőrkapitányság munkatársai a húsvéti ünnepek időszakában is kiemelt figyelmet fordítanak a bevásárló- és üzletközpontokra, valamint az olyan nagy tömegeket vonzó rendezvényekre, ahol számítani lehet szabálysértések és vagyon elleni bűncselekmények elkövetésére. Kollégáink az ünnepek alatt is mindent megtesznek a közrend, közbiztonság, valamint a vásárlók biztonságos közlekedése érdekében. A feladataink közé tartozik továbbá a közlekedési balesetek megelőzése érdekében az ittas járművezetők kiszűrése is.

 

 

A két fő veszélyforrás:

A közúti közlekedés és tömegközlekedés

A bevásárlóközpontok és nagyobb tömegeket vonzó helyek

 

A húsvéti ünnepek a családi összejövetelek, vendégfogadások időszaka, így ezen időszakban a közúti forgalom megszokott ritmusa megváltozik. Az utakon a gépjárművek száma hirtelen a többszörösére nő, ami fokozott veszélyekkel jár. Ehhez hozzájárulhat az ittas járművezetők megnövekedett szám is ebben az időszakban. A kialakult tévhitekkel ellentétben már egy pohár szeszesital elfogyasztása is befolyásolja a tudatunkat – az észlelési idő nő, a reflexek lassulnak.

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy a húsvéti ünnepek során még inkább tanúsítsanak önmérsékletet és szeszesital fogyasztását követően ne vegyenek részt a közúti forgalomban! Jelöljenek ki maguk közül egy olyan járművezetőt, aki nem fogyaszt alkoholt és képes egy társaságot vagy a családtagokat épségben hazaszállítani.

A nagyobb forgalomból adódó esetleges forgalomlassulások, torlódások esetén pedig legyenek türelmesek és számítsanak megnövekedett utazási időre.

 

Utazásaik, vásárlásaik alkalmával fokozottan vigyázzanak értékeikre! A zsúfolt közösségi, tömegközlekedési eszközökön, pályaudvarokon, piacokon vagy bevásárlóközpontokban jellemzően alkalmi lopások, zseblopások, táska- illetve csomaglopások fordulnak elő.

 

Bőröndjeinket ne bízzák ismeretlenekre, használják inkább a csomagmegőrzőket.

Értékeiket lehetőség szerint ne vegyék elő, ne hívják fel a figyelmet rájuk.

Tartsák azokat zárható helyen, lehetőleg a belső zsebükben, táskájuk belső tároló részében.

A táskájukat tartsák bezárva, kezüket tegyék rá.

Pénzüket, bankkártyájukat, egyéb más értékeiket már akkor tegyék biztonságos, nem észrevehető vagy könnyen hozzáférhető helyre, mielőtt elindulnak otthonról.

A PIN kódjukat ne írják le és főleg ne tartsák a bankkártyájuk mellett.

A pénzt, irattárcát, mobiltelefont ne a táskák, kosarak tetején vagy a nadrágjuk hátsó zsebében tartsák.

Irataikat a lakás és a kocsi kulcsaitól elkülönítve tárolják.

Vásárlás közben a pénztárcájukat és a kézi táskájukat ne helyezzék a bevásárlókosárba.

Gépkocsijuk utasterében ne hagyjanak semmilyen értéket vagy értékesnek látszó tárgyat.

 

Amennyiben a lopás tényét észlelik, azonnal értesítsék a rendőrséget! Ha a lopás során az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgősen cseréltessék le a zárat, ha pedig a bankkártyájuk tűnt el, azt azonnal tiltassák le!

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.