Jön az ikonikus önbefűzős cipő

A jövő megérkezett: 27 év őrült várakozás után sikoltozhatnak a tudományos-fantasztikus filmek fanatikusai, az amerikai Nike ugyanis elkészítette az 1989-es Vissza a jövőbe című filmtrilógia második részében feltűnt önbefűzős sportcipőt. A csúcstechnológiai újdonságokkal foglalkozó Wired hírportál beszámolója szerint azonban az ikonikus lábbeli nem a filmben szereplő Nike Air Mag, hanem HyperAdapt 1.0 néven kerül a boltok polcaira még az idén. A pontos dátum egyelőre nem ismert, de adná magát az október 21., a mozi szerint ugyanis aznap érkezett meg a Michael J. Fox alakította főszereplő, Marty McFly és a Christopher Lloyd játszotta Doki 1985-ből 2015-be.

Az amerikai vállalat formatervezésért felelős alelnöke szerint ennek a cipőnek már teljes egészében automatikus a fűzője. John Hoke arról beszélt, hogy a kifejlesztett technológia segítségével a lábbeli tökéletesen illeszkedik majd az azt viselő lábára. Úgy működik, hogy amikor először belelép a tulajdonos, akkor egy belső érzékelő felméri a lábak méretét, a súlypontot, a sarkak elhelyezkedését, és ennek megfelelően csigarendszer segítségével illeszti rá a nyelvrészt.

 

Ha esetleg mégsem lenne megfelelő, netán picit szoros, akkor egy gomb segítségével kézzel is lehet állítani, lazítani, behúzni. Külön érdekesség, hogy miután lábra szabtuk a cipőt, automatikusan tárolja a beállítást, így minden felvételkor a megfelelő állapotba áll a nyelvrész. A Nike szerint, akárcsak a filmben, a talprészen LED világítótesttel is ellátott rendszer elemmel megy majd, és egy feltöltéssel nagyjából két hétig használható.

 

Egyelőre az ár sem ismert. Ha abból indulunk ki, hogy Fox Alzheimer-alapítványa támogatására 2011-ben limitált szériában kiadott, még nem önfűzős Air Mag replikáért legkevesebb 2300 dollárt kellett kifizetni az online áruházakban, így ez sem lesz olcsó darab. A HyperAdapt egyébként a filmmel ellentétben nem magas szárú, mint inkább hétköznapi használatra is tökéletesen alkalmas futócipő. A YouTube videómegosztóra feltöltött rövid reklámfilm alapján két, fekete és fehér színben lehet majd kapni.

 

(Forrás: mno.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.