A magas vérnyomást meg lehet előzni

A magas vérnyomást könnyebb megelőzni, mint gondolnád!

Az 1960-as években végeztek kutatást, 1000 kenyai ember bevonásával. Kiderült, hogy a vizsgált alanyok vérnyomása nem hogy nem emelkedett, de csökkent is, ahogy idősödtek. A titok nyitja pedig az étrendben keresendő: a teljes kiőrlésű gabona, hüvelyesek, gyümölcsök, leveles zöldségek és egyéb zöldségfélék fogyasztása volt jótékony hatással vérnyomásukra.

A kutatók szerint a magas vérnyomás kifejezetten civilizációs betegség és nagyban függ az étrendtől. Normál szinten tartásának titka a nitrogén-monoxidban gazdag étrend. A szervezetben felszabaduló nitrogén-monoxid ugyanis ellazítja az erek simaizmait, így nő az erek keresztmetszete, így csökken a vérnyomás és több vér áramlik át az erek által behálózott szerveken.

Ha viszont a vegyületből kevés képződik, az artériák merevvé válnak, a vérnyomás pedig megemelkedik. Szerencsére egy sereg olyan étel létezik, melynek fogyasztásával a nitrogén-monoxid szintje természetesen megemelhető.

Fogyasszunk rukkolát, rebarbarát, koriandert, fejes salátát, spenótféléket, bazsalikomot, céklát vagy annak levelét, mángoldot, ezekkel az élelmiszerekkel a vérnyomásunk kordában tartható.

 

Jó tanácsok a hatékony vérnyomáscsökkentéshez:

Kerüld a konyhasót (kevésre szükség van)

Egyél teljes kiőrlésű gabonát, főleg árpát, zabot, barna rizst

Igyál naponta három csésze hibiszkusz teát

Csökkentsd a húsételek mennyiségét minimálisra étrendedben

Fogyassz nitrátokban gazdag ételeket, főleg salátákat

Egyél egy-két evőkanál őrölt lenmagot minden nap

(forrás: kiskegyed.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.