Beszámoló a Vöröskereszt Budaörsi Alapszervezetének 2015-ben végzett munkájáról

(Budaörs, 2016. január 8. – Budaörsi Infó) A helyi alapszervezet vezetősége takarékosan és jól gazdálkodott a város által nyújtott támogatással. Az elsődleges feladat a Vöröskereszt szervezet láthatóságának javítása volt. Cikkünkben olvashatják a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete 1. sz. terület munkatársának, Nagy Évának a beszámolóját.

Beszámoló a Magyar Vöröskereszt Budaörsi Alapszervezetének 2015-ben végzett munkájáról

 

Az előző évben megkezdett, képviselői támogatásból vásárolt pólók mellé az idén emblémákkal ellátott sapkákat, karszalagokat, kitűzőket, molinókat tudtunk beszerezni. Ezek a láthatósági eszközök aktivitásaink során felhívták magukra a lakosság figyelmét.

Tucatnyi városi, saját szervezésű- és egyéb rendezvényeken fő- és társszervezőként vagy csak egyszerűen részt vettünk.

Vöröskeresztes logóval jelölt felszereléseink, megjelenésünk nemcsak az egységesség, hanem a szervezettség képét is jól mutatta.

Kiemelkedőek voltak ezek között is az év végi ünnepségek, rendezvények, melyeket sokszor adományok osztásával kötöttünk össze. Nem meglepő tehát, ha többen, agitálás nélkül is megkeresték szervezetünket, hogy csatlakozzon hozzánk.

2016-ban is tervünk folytatni az eszközbeszerzést, melyek nélkülözhetetlenek a hatékony munkavégzéshez.

 

 

Az Önkormányzat által nyújtott támogatás lehetővé tette számunkra, hogy benyújtott programunk 2015. évben a következőképpen valósulhatott meg:

 

Budaörs Vöröskereszt Alapszervezet:

A 2014-es 54 fő alapszervezeti tagság 97 főre emelkedett. A tagság összetétele érdeklődési körre, életkorra tekintettel vegyes. A programok lebonyolítása során, sokszínűségünkből előnyt kovácsolva és ezzel bebizonyítva, hogy idős vagy fiatal, mind együtt tudunk tevékenykedni egy-egy közös cél érdekében, legyen az akár megsegélyezés, sportnap, oktatás vagy nyári oktató tábor.

 

Tábor-oktatás-ifjúság:

Az önkormányzati támogatás által lehetőség nyílt 3 napos kortársképző tábor megtartására a Csiki Pihenőkertben. A takarékosság jegyében a Pihenőkertet az igazgatónő rendelkezésünkre bocsájtotta, a nyugdíjas és felnőtt tagság sütött-főzött a táborozók részére, a vezetőség minden tagja azon volt, hogy a színvonalas programokat, oktatókat jó szóért cserébe nyerje meg a tábor előadásaira előadónak. (HIV, dohányzás, drog prevenció, elsősegély, imitációs smink oktatás elsősegély versenyek rendezéséhez, stb.)

 

voroskeresztestbor

 

A településen velünk szorosan együttműködő két gimnázium mellett közvetlenebb lett a kapcsolat az általános iskolákkal is. Az idén még csak egy-két aktivitással (Márton Napi adománygyűjtés, karácsonyi cipősdoboz-gyűjtés), de a 2016-os évnek több közös sport és oktatási tervvel a tarsolyunkba futunk neki.

 

AMBU_baba_atadas_voroskereszt5

 

Az oktatás terén prioritást élvez ismét a gyerekek és a pedagógusok elsősegély oktatása, a 2016-os Budaörsön tartandó megyei versenyre való felkészítéssel.

Nagy sikere volt a támogatásból megvalósított lakossági elsősegély előadásoknak kismamáknak és nagymamáknak. A túljelentkezés arra sarkall bennünket, hogy 2016-ban feltétlen folytassuk. Megelőzően ehhez kapcsolódnak a védőnők, akik már a pocaklakó kismamáknak tartanak csecsemő- és kisgyermek gondozási előadássorozatot a vöröskereszttel közös szervezésben.

Szeretnénk kiterjeszteni az elsősegély előadásokat az időskorúak részére is, melynek témája az időskorúak elsősegély előadása.

 

csecsemo_elsogegely (2)

 

Véradás:

Annak ellenére, hogy az év során a városban néhány véradóhelyként működő cég elköltözött vagy a dolgozói létszám csökkenése miatt megszűnt, sikerült 91,5 %-os mértékben teljesítenünk az éves tervben meghatározott kötelezettségeket. Nem kis szerepe volt a város által nyújtott támogatásnak, mely lehetővé tette a láthatóságon túl az információk terjesztését, szórólapok és információs anyagok nyomtatása, melyek segítették a véradás népszerűsítését.

A helyi polgárőrségek, a gimnáziumok diákjait és a helyi kerékpáros teamet is szeretném itt említeni, akik segítettek a véradás népszerűsítésében, az értesítők kézbesítésében.

 

veradas (5)

 

Ünnepség:

Újjáalakulásunk óta ebben az évben először tudtuk méltó módon megünnepelni és kitüntetni a magas véradószámot elért önkéntes véradókat, valamint a véradásszervezőket és az Önkéntesek Napja alkalmából az önkéntesség elismerését. Nem csak alapszervezetünk tagsága, hanem a megye legfőbb vöröskeresztes vezetői is érzékelték támogatottságunkat a város részéről a polgármester úr megjelenésével és megnyitójával.

 

verado_megbecsulesi_unnepseg2015_voroskereszt18

verado_megbecsulesi_unnepseg2015_voroskereszt17

 

Az év végén adományosztó napokon és egyéb év végi ünnepségeken, sporteseményen az év során gyűjtött apró adományokkal kedveskedtünk a lakosságnak.

Idén került először megrendezésre Budaörsön az I. Mikulás Futás, aminek a helyi szervezete társszervezőként volt jelen. Adományokat gyűjtöttünk, és osztottunk is ki Mikulás napján.

 

 

2015mikulas_futas (25)

2015mikulas_futas (49)

2015mikulas_futas (47)

 

Adományozás:

2015-ben nőtt a segélyezettek száma, közel 3,2 millió forint értékű természetbeli adományt tudtunk begyűjteni és kiosztani. Ebben is segítettek a láthatósági eszközök, a tevékenységhez hiányzó csomagolóanyagok, egyéb eszközök megvásárlása szintén a támogatási keretből.

A több mint félezer főt megsegélyező adományozással remélhetőleg mi is könnyítettünk támogatónk, a helyi önkormányzat kiadásain. Például az élelmiszergyűjtés során 1 tonna élelmiszert tudtunk begyűjteni és utána kiosztani a mély szegénységben élők, egyedülálló idősek, rokkantak, munkanélkülivé vált családok és egyéb rászoruló személyek számára.

 

voroskereszt_adomanygyujtes

 

Mindezen tények azt igazolják, hogy Budaörs Önkormányzata egy olyan civil szervezetet támogat a Magyar Vöröskereszt Budaörsi Alapszervezetével, melynek társadalmi vállalásai és teljesítései erősen fejlődő tendenciát mutat. A kapott támogatást takarékosan és megfontoltan olyan programok és eszközök megvalósítására költi, melyek tartósak, jövőbe mutatóak, folyamatosan fenntarthatóak és összecsengenek támogatójuk szociális irányvonalával.

 

 

2015_gazdapiac_karacsony_voroskereszt13

voroskereszt_iroda_szocialis_termenyvasar_2015

 

Hálával és köszönettel tartozunk mindazon intézményeknek, szervezeteknek, cégeknek, magánszemélynek, akik 2015. év során segítették és gazdagították munkánkat.

Örömmel számítunk rájuk ebben az évben is és Boldog és Eredményekben Gazdag Új Évet Kívánunk!

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.