Karácsonyi évértékelő – Wittinghoff Tamás, polgármester

Közeledik az év vége, így arra kértük a polgármestert és a képviselő-testületet alkotó szervezetek képviselőit, hogy értékeljék az elmúlt évet, és osszák meg az olvasókkal karácsonyi gondolataikat.

 

 

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a Budaörsi Infónak elmondta, hogy mozgalmas, nehéz, de mégis sikeres év volt a 2015-ös.

“Nincs könnyű helyzetben a magyar gazdaság, a kisebb és nagyobb vállalkozások jól tudják, hogy még a talpon maradásért is nagyon keményen meg kell dolgozni. Budaörs fejlődése pedig alapvetően az itt működő vállalkozások sikerességétől függ. Szerencsére a városunkban megtelepedett cégek a külső nehézségek ellenére is jól teljesítenek.

Az adóbevételeink lassú növekedésnek indultak, és bár vannak, akik különböző okokból elhagyják a városunkat, de folyamatosan új cégek is megtelepednek nálunk. Önkormányzatunk feladatai – gyakran kényszerűségből – egyre gyarapodnak.

Az állam ugyanis mind több területről vonul ki, vagy alakít át különböző ellátásokat olyan módon, hogy a változás anyagi része az önkormányzatokat terheli. Igaz, sok település ezt képtelen teljesíteni. Idén a szociális szférában történtek olyan átalakítások, amelynek következményeként csak jelentős saját forrásbevonással tudtuk megőrizni az eddig elért színvonalat.

Számunkra pedig ez az elsőrendű szempont. Budaörsön valamennyi területen igyekszünk megőrizni azt az átlagostól messze jobb nívót, amit természetesen megszoktak és el is várnak az itt élők. Természetesen a fejlesztések sem álltak le. Megújult és kibővült a Kincskereső és a Csicsergő utcai óvoda, befejeződött az emeletráépítés a Herman Ottó Általános Iskolában, új tornatermet kapott a Bleyer iskola.

Elkészült a Kálvária utca átépítése és a Szellő utcai híd. Elindult az Árpád utcai iskola épületének építése, a Nyugdíjas Klub kivitelezése, a szennyvízcsatorna rekonstrukció a Törökbálinti utcában, illetve a Kamaraerdei úton a csapadékvíz-csatorna építése – hogy csak a legjelentősebbeket említsem.

De a fenntartható fejlődés érdekében is jelentős lépéseket tettünk. Korszerű led-lámpákra cseréltük a közvilágítást, újabb intézményeken helyeztünk el napelemeket, és bevezettük a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést is.

Az internetes technológiának köszönhetően már munkaidő után is kérhetnek támogatást az itt élők a „Segít a hivatal” szolgáltatásunk keretében.

 

segit_a_hivatal

 

A kultúra, a sport, az oktatás területén is rengeteg olyan dolog történt, amire igazán büszkék lehetünk. Az Illyés Gimnázium bekerült a legjobb 10 magyar középiskola közé, ami egészen fantasztikus eredmény. De figyelemre méltó például az a munka is, ami a Tanodánkban folyik. Magasabb  osztályokba léptek a focistáink és a kézilabdásaink. Továbbra is kimagasló teljesítményt nyújtanak az asztaliteniszezők, a karatésok, a judósok és az atléták is. A sportcsarnokunkban egymást érik a rangos nemzetközi versenyek, miközben az itt élők sportolási igényeit is kiválóan szolgálja ki a létesítmény.

 

illyes_gimnazium

A strandunk is folyamatosan telt házas, amikor jó idő van. Budaörs a kultúra területén szintén egyre inkább észreveteti magát a városhatárokon túl is. Egyre nívósabb fesztiváljaink ezreket vonzanak. A Latinovits Színház egyes darabjaira Budapestről is idelátogatnak. Új kulturális színterünk a PostArt, és az 2040 nevet viselő építészcsoport bekapcsolódásával a Zichy major fejlesztése is új lendületet kapott.

Az innováció körébe tartozik a Primanima rajzfilmfesztiválunk, amely iránt nagyon komoly a külföldi érdeklődés is. Kevés olyan Budaörshöz hasonló méretű magyar város lehet, amely azzal dicsekedhet, hogy a sportra és civil szervezetek támogatására összességében egymilliárdnál is többet fordít évente. Ez is hozzájárul ahhoz a sokszínű önszerveződéshez, amelyben a különböző érdekvédelmi szervezetektől, kulturális egyesületektől a nyugdíjas klubokig rengetegen kapnak helyet.

A budaörsiek jól vizsgáztak a menekültválság idején is. S bár a problémát, melyet a tömegesen menekülők okoznak, mindenki érzékeli, amikor segíteni kellett a szolidaritás volt a meghatározó. Az itt élők vízzel, használt babakocsikkal és élelemmel segítették a településünkön átvonuló menekülteket. Ezért is jó a mi városunkban élni, mert ez a toleráns egymásra figyelés a hétköznapjainkat is áthatja. Segítjük a nehéz helyzetben élőket, odafigyelünk a rászorultakra.

 

menekultek43

Ennek nagy jelentősége van ilyenkor a téli időszakban is, amikor a hideg okozhat komoly gondokat.
Bízom benne, hogy amikor az itt élők egyénileg is megvonják a 2015. év mérlegét, akkor minden budaörsi számára pozitív lesz az egyenleg.

Kívánom, hogy a karácsonyi ünnepeket békében és szeretteinek körében töltse mindenki. És persze időnként látogassanak ki a jobbnál jobb programjainkra is, amelyek adventtől szilveszterig kínálnak változatos kikapcsolódást.

Békés Karácsonyt és Boldog új évet kívánok a lap munkatársainak és minden kedves olvasójuknak!”

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.