“Elsőként a helyi médiát kapja be a politika” – Vágó István és Sváby András Budaörsön

(Budaörs, 2015. szeptember 19. – Budaörsi Infó) Mi a baj a médiával? címmel Közéleti klubbot tartottak Budaörsön 2015. szeptember 18-án. A meghívott előadók közül Sváby András és Vágó István volt jelen, Zentai Péter egészségügyi okok miatt nem tudott részt venni a beszélgetésen.

 

A Közéleti klub közel 5 évvel ezelőtt indult útnak. Azóta sok híres személyiség jött el Budaörsre, hogy elmondja a véleményét, az éppen aktuális témákkal kapcsolatban.

A mostani beszélgetés vitapartnerei Sváby András és Vágó István voltak. Őket bizonyára senkinek sem kell bemutatni, hisz a televíziózás történetében szinte mérföldkőnek számít munkásságuk. Most már viszont egyikük sincs kapcsolatban a médiával. Sváby András a gasztronómia világában tölti hétköznapjait, Vágó István pedig politikusként próbált szerencsét.

A beszélgetés fő témája az volt, hogy mi a baj a médiával, amire már az elején választ kaptunk, hisz az előadók szerint a fő probléma az, hogy a politika befolyással van mindenre.

Laczik Zoltán (MSZP) egyik első felvetett kérdése az volt a beszélgető partnereihez, hogy mit gondolnak arról a pletykáról, hogy Andy Vajna megvásárolta a TV2-t.

Szó esett arról, hogy vajon kié lehetett előtte a TV2, hisz a volt médiaszemélyiségek elmondása szerint nagy a köd a TV2 tulajdonosváltása körül, hisz van aki azt mondja, hogy még csak nem is fizettek érte, és hogy ha most Andy Vajnához kerül, az biztosan kedvez valakinek, mert nem gondolják, hogy saját magának vásárolná meg.

Majd a közszolgálati televíziókról esett szó és megtudtuk azt is, hogy Vágó István feljelentette a közszolgálati médiát, amikor törvényben írták elő, hogy az egyes, kettes és hármas csatornán legyenek a közszolgálati adók. A Gazdasági Versenyhivatal azonban megtudta győzni Vágó urat, hogy mivel a kereskedelmi televíziókkal szemben hátrányosabb helyzetből indulnak a közszolgálati csatornák, ezért megérdemlik az elsőbbséget.

Sváby András elmondta, hogy neki az lenne a valóra vált az álma, hogy ha kormánytól független vezetők irányítanák a közszolgálati televíziót, mert akkor látnák el megfelelően a szerepüket, viszont erre nem lát esélyt.

A televíziózás kezdetén azt gondoltuk, hogy a cél a tájékoztatás, a szórakoztatás, hogy egy új formája jelenik meg a kultúra átadásának – mondta el Vágó István, azonban a gyakorlat közben kiderült, hogy mindez csak illúzió.

“A televíziózás nem az, aminek gondoltuk.”

Majd szó esett a híradókról, amelyeket a két előadó egyöntetűen szégyenletesnek titulált, kiemelve a Tények című hírműsort, ahol elmondásuk szerint olyan híreket hallhatunk, amelyeknek semmi értelme.

És, hogy miért fontosak a sportcsatornák? Sváby erre is megadta a választ: csak és kizárólag azért, hogy a szünetekben híradót tudjanak közvetíteni.

Elmondása szerint, ha nem lenne Internet és Facebook, akkor annyi butasággal tömhetnék tele az emberek fejét, amennyit nem szégyellnek, csak tiszta propagandát nézhetnénk.

Majd szó esett a ma már leáldozóban lévő televíziózásról, mert Vágó István szerint a Youtube már átvette a televíziók szerepét. A néző ott azt néz és akkor, amit ő szeretne. Ez egy új műfaj, aminek az a jellegzetessége, hogy maximum 10 perces anyagokat láthatunk.

“Lebeszélném Vajnát, hogy megvegye a TV2-t, mert vége a televíziózásnak!”

Sváby András egy frappáns idézettel mutatta be, hogy mi is az, amit várhatunk a televíziózástól: “Senki nem ment még attól tönkre, hogy lebecsülte a tévénézők ízlését.”

Majd a valóság show-k kerültek terítékre. A deviáns viselkedéstől eljutottunk odáig, hogy volt hasznuk is a tehetségkutatóknak és a valóság show-knak is, hisz Sváby András elmondása szerint, ha ezek nem lettek volna, akkor “egy túlsúlyos énekes, mint Tóth Vera vagy egy cigány mint Caramell a lemezkiadók ajtajáig sem jutottak volna el.”

Ezek a műsorok érdekes mérföldkövek voltak a televíziózásban.

Majd a televíziózás után a tévésekről beszéltek, hogy a legtöbb szakember már otthagyta a televíziózást és mással foglalkozik, mint például Frei Tamás, aki könyveket ír. Sváby András szerint az ő tudásukra nincs szükség, mert csak baj van vele, de sokba is kerül például egy vetélkedőt vagy egy oknyomozó anyagot összerakni.

“Sok kollégám bent maradt a tv-ben, de nem érzi jól magát, csak befogja a száját és teszi amit mondanak neki.”

Vitray Tamásról is szó esett. Ő az a tévés személyiség akit a legtöbben mesterüknek tartanak és tisztelnek, viszont amikor visszahozták a televízióba a Kapcsoltam című műsorba, ugyanazzal a mentalitással és tudással, ami sok évvel ezelőtt nézői rekordokat hozott, most nevetség tárgyává tette – tette hozzá Sváby András.

 

kozeletiklubvagosvaby (1)

De mi újság a helyi médiákkal, a televíziókkal és a helyi újságokkal, ha már az országos csatornákról úgy vélekednek a meghívott vendégek, hogy leáldozóban van a fénykoruk? Van létjogosultsága Budaörsön a helyi televíziózásnak és az újságírásnak?

A Budaörsi Infó munkatársának kérdésére válaszolva Sváby András elmondta, hogy minden embert az érdekli, hogy mi lesz vele, mi lesz a családjával, mi lesz azzal a szűk közösséggel, ahol ő él.

“Azt gondolom, hogy a helyi médiumoknak nincsen leáldozófélben az idejük. Az, hogy mi történik itt és miért, ezt még tágítani is lehet kicsit, akár regionálisan is. A helyi típusú műsorszórásban mindig nagyon hittem.”

Vágó István, bár elmondta, hogy nem Budaörsről beszél, mert fogalma sincs a helyi viszonyokról, de hogy fontos a helyi média arra – véleménye szerint – abból lehet következtetni, hogy elsőként “kapja be” a politika.

“Nem tudom, hogy Budaörsön hogy van, de általában az országban így van.”

 

Egy városon belül vajon szükség van több médiára? Budaörsön például a helyi rádió mellett két televízió és három nyomtatott újság is működik, nem beszélve az online hírportálokról.

Vágó István szerint, ha kellően pártatlan és kellően beengedi az összes véleményt az adott média, és ott értelmes emberek értelmes dolgokról polemizálnak, akkor elég egy.

“Hogyha minden párt úgy dönt – nem Budaörsről beszélek -, hogy nekem is kell egy média, meg nekem is, hogy felmerül ez a baromság, amire egyébként a politikusok hajlamosak – én magam is, mert nekem is kellene egy televízió, hogy elmondjam önöknek, hogy miről mit gondolok -, de elég lenne egy.”

 

A beszélgetés diktafonos felvételén hallani, hogy a háttérben egy ismerős hang azt mondja: “Budaörsön csak egy van!”. És ezzel vissza is térhetünk a kiinduló pontra: a fő probléma az, hogy a politika befolyással van mindenre.

Quod erat demonstrandum!

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.