A nyár veszélyei

A Pest megyei rendőrök – az előző évekhez hasonlóan – idén is felhívják a kikapcsolódásra vágyók figyelmét a fürdőzési szabályok betartásának fontosságára és a bányatavak veszélyeire.

 

Pest megye közel negyven bányatavából kilenc – Dunavarsány, a délegyházi 2-es, 4-es és 6-os tavak, Dunaharaszti, Áporka, Kiskunlacháza és Pócsmegyer – területén engedélyezett a fürdés. A dunaharaszti és a budakalászi Omszki-tó egy részén lehetőség van a motoros vízi sporteszközök használatára.

A Dunán Dunabogdány, Göd-alsó, Göd-felső, valamint Ráckeve területén találhatók fürdőzésre kijelölt helyek. Aki a folyóban a fürdőzésre vonatkozó szabályokat nem tartja be, jogkövetkezményekkel számolhat.

A nyári időszakban kedvelt fürdőzés rengeteg bosszúságot okozhat, ha nem tesszük meg a tőlünk elvárható óvintézkedéseket. A védekezés legjobb módszere a megelőzés.

 

Bűnmegelőzési ajánlások strandoláshoz:

– ha lehetőség van rá, használják a csomagmegőrzőt és annak kulcsát tartsák magunknál;

– a leparkolt gépkocsikat minden esetben zárják be, akkor is, ha csak néhány percre távolodnak el tőle;

– az autóval érkezők ellenőrizzék, hogy semmilyen nagyobb értéket ne hagyjanak szem előtt, még az utastérben és az ülés alá becsúsztatva se;

– az indító kulcsot tartsák maguknál, hogy azt ne tudja illetéktelen megszerezni;

– amennyiben lehetőség van rá, parkoljanak őrzött parkolóban;

– lehetőleg ne vigyenek magukkal nagy értékű ékszert, műszaki cikkeket;

– ha mégis visznek magukkal nagyobb értékű tárgyakat, azokat zárható táskába tegyék, és amíg fürdenek, mindig legyen, aki vigyáz rá a parton;

– lehetőleg annyi pénzt vigyenek magunkkal, amennyit feltehetően aznap el fognak költeni.

 

Biztonságban külföldön:

– Ismerjék meg a felkeresendő ország legfontosabb szabályait, szokásait.

– Külföldre történő utazás előtt kössenek utas- és balesetbiztosítást.

– Soha ne váltsanak pénzt illegális pénzváltóknál.

– A szállodában vegyenek igénybe széfet, értékmegőrzőt.

– Nyomatékosan felhívjuk a külföldre utazni szándékozó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a kábítószerrel való visszaélést a világ számos országában nagyon szigorúan büntetik.

– A magyar állampolgároknak Magyarország teljes jogú schengeni csatlakozását követően is maguknál kell tartani személyazonosításra alkalmas irataikat.

– Ha külföldön úti okmányaik elvesztek, vagy ellopták azokat, kérjük, feltétlenül vetessenek fel erről jegyzőkönyvet a helyi rendőrségen, és a rendőrségi jegyzőkönyv birtokában forduljanak az illetékes magyar külképviselethez.

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.