Budai Krisztián – 17 éves budaörsi önkéntes a Vöröskeresztben

(Budaörs, 2015. május 23. – Budaörsi Infó) Korábbi cikkünkben már olvashattak arról, hogy egy lelkes kis budaörsi csapat a Szent Benedek Gimnázium tanuló közül miként jutott tovább az elsősegélynyújtó versenyen az országos döntőbe. Ekkor beszélgettünk először Budai Krisztiánnal, a 17 éves budaörsi vöröskeresztes aktivistával. Azóta megtudtuk, hogy nem csak ez az egy, hanem számtalan önkéntes munka kötődik a nevéhez. Olvassák el cikkünkben, hogy egy 17 éves fiatal miként gondolkozik a segítségnyújtásról és az önkéntes munkáról.

 

 

Budai Krisztián még csak 17 éves, de már most a budaörsi Vöröskereszt aktív önkéntese. Ő segített például a felkészülésben a Szent Benedek diákjainak, akik megnyerték a 44. Országos Elsősegélynyújtó Verseny területi döntőjét. Az országos versenyen pedig az előkelő negyedik helyen végeztek. Felkerestük hát az ifjú önkéntest, és a helyi vöröskeresztes mozgalomról, valamint a személyes motivációjáról is kérdeztük. Budai Krisztián a Budaörsi 1. Számú Általános Iskolában végzett informatikai tagozaton. Tanulmányait tovább folytatta a Mechatronikai Szakközépiskolában, elektrotechnika szakon. A tanulás mellett rendszeresen önkéntes munkát végez a Vöröskeresztnél.

 

Mit jelent pontosan az, hogy Magyar Ifjúsági Vöröskereszt?

„A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt missziója képviselni a magyar ifjúság céljait és érdekeit hazai és nemzetközi szinten, elősegíteni a fiatalok életének és egészségének védelmét, biztosítani a  jövő mozgalmát. A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt a Magyar Vöröskereszt szervezeti egységeinél fejti ki tevékenységét, mindemellett országos ifjúsági hálózatként működik, amelyet a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezető testületei szabályoznak a Magyar Vöröskereszt vezető testületeinek egyetértésével. A hálózat elemeit az alapszervezetek, csoportok, klubok, a területi, a megyei/fővárosi ifjúsági tanácsok és a MIVK Elnökség alkotják, melyek a területi, a megyei/fővárosi vezetőségek és az Országos Vezetőség mellett működnek. Feladatuk az ifjúsági tevékenységek koordinálása, irányítása, szakmai segítségnyújtás, az információáramlás biztosítása. A MIVK programjai: Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat, Hétcsoda élménytábor, Bázisiskola program, Bázisovi program, versenyek, Országos Elsősegélynyújtó Verseny, HIV/AIDS prevenciós verseny, Csecsemőgondozási verseny, képzések, Kortársképző tábor”.

 

budai_krisztian2

 

Mi az Ifjúsági Vöröskeresztesek feladata?

„Országos felmenő elsősegélynyújtó versenyeken, véradásokon, a Mikulásgyárban, és élelmiszer adomány gyűjtésekben segítünk. Nagyon sok képzésen vesznek részt az ifjúsági tagok, és a budaörsi Gazdapiacon is elég sokszor megjelentünk, például a fenyőfaosztásnál és a piacon szervezett főzőversenyeken is, hogy bemutassuk a Vöröskereszt munkáját és új tagokat toborozzunk. Idén május 9-én a Budaörs Fesztiválra szeretnénk Nagy Évával, a Magyar Vöröskereszt Pest megyei szervezetének munkatársával egy felejthetetlen programot szervezni.”
Mit tudhatunk rólad? Miért döntöttél úgy, hogy beállsz a vöröskeresztesek közé?
„Közúti elsősegély vizsgát tettem a Deák Ferenc utca 12-ben, ahol Nagy Éva vizsgáztatott. A vizsga végén rákérdezett, hogy nem szeretnék-e a Magyar Vöröskereszt Budaörsi alapszervezetének aktív önkéntes tagja lenni. Én nagyon örültem ennek a kérdésnek és csillogó szemekkel igent mondtam. Ugyanúgy mint az összetartó alapszervezetünk, minden rendezvényen részt veszek, ahol szükség van rám. Ezek mellett felkészítettem két csapatot az elsősegélynyújtó versenyre. Emellett szoktam eljárni képzésekre is, így szereztem meg például a Magyar Vöröskeresztnél az imitátori vizsgámat. Versenyeken részt szoktam venni imitátorként.”
Miért tartod fontosnak a Vöröskereszt munkáját?
„Nagyon fontosnak tartom a kapcsolatokat, segíteni a rászorulókon, annyira jó érzés látni, amikor örülnek annak a pár dolognak, amit tőlünk kapnak és megbecsülik. A véradással pedig életeket mentünk, ezért döntöttem úgy, hogy mentőtiszt szeretnék lenni. A Magyar Vöröskereszt Budaörsi alapszervezete számomra olyan mint egy nagy család, nagyon fontos az együttműködés, egymás meghallgatása, oktatása, segítése és egymás elismerése. Vannak emberek akik szívesen segítik a munkánkat, viszont vannak olyanok is, akik nem értékelik. Ezt el kell fogadnunk. Én viszont büszke vagyok, hogy vöröskeresztes lehetek, és ezt büszkén vállalom.”

 

budai_krisztian

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.