Inkább jó lakatot vegyél, mint új bicajt!

Csak beugrasz a boltba egy csomag rágóért, és kint hagyod a bicajod? Előveszed a lakatot, keresel egy megfelelő helyet a lekötéshez, és már mehetsz is. Ha lekötöd. Lekötöd? Remélem, igen, mert a bringalopások legnagyobb része ilyenkor történik. Pár pillanat, és huss, tekeredik a pedál, forog a lánc. Csak nem Te ülsz rajta.

Rengetegféle lakatot használhatsz, a különböző hipermarketek kínálata dömpingszerűen töltődik fel lakatokkal a bringaszezon elején, és ki is tart nyár végéig. Ahogy minden évben végignézem a polcokra kitett darabokat, sokszor átfut az agyamon, hogy a lakatokat beszerző termékmenedzser milyen arányban részesedik a bringalopások bevételeiből. Kicsit olyan, mintha fix jutalékot kapna azért, hogy rossz, használhatatlan és a legkevésbé sem biztonságos lakatokat árulja.

Hogy miért? Összegyűjtöttük Neked azokat a legfontosabb információkat, linkeket és tanulságos videókat, amiket végignézve megérted. Ha szeretsz bringázni (és máskülönben miért is lennél most itt), és biztonságban akarod tudni a bicajt, akkor fusd át a következőket, és szívleld meg tanácsainkat.

 

A lakatolás alapszabályai

Mindig használj lakatot! Ne gondold, hogy amiért csak 3 percre hagyod őrizetlenül a bringádat, és a kirakaton keresztül rálátsz, biztonságban van. Nem tudod futva utolérni a tolvajt, ha kikeveredsz a boltból, és üldözőbe veszed, ezért mindig kösd le a bicajt.

Megfelelő lakatot használj! Amit el akarnak lopni, azt ellopják. Sajnos nincs olyan lakat, ami örök garanciát ad arra, hogy biztonságban van a bicaj, mégis vannak biztonsági fokozatok. Ha megteheted, nehezítsd meg a tolvaj dolgát.

 

 

A legmegfelelőbb lakat az U lakat, abból is egy márkás darab. Az U lakat erős, és viszonylag hosszú idő, míg levágják a bicajról. Hátránya, hogy korlátozza a lekötési lehetőségeket a mérete. Az U lakat sem levehetetlen, de ha a tolvaj választhat, mert egy környéken több bringa is parkol, általában nem az U lakattal kezdenek először bajlódni, mert erővágóval nem lehet elvágni.

 

 

Az összehajtható zárak esetében szintén a minőség a legfontosabb. Ha megfelelő darabot választasz, nehezen szedik le a bringáról. Ennek is hátránya, hogy általában rövid, viszont rugalmasabban használható az U lakatnál. Nem olyan nehéz, mint a lánc és a súlya is elviselhető. Mivel azonban minden lakat, ami látható illesztésekből áll, könnyebben lopható az U lakatnál, érdemes többet használnod.

Erővágóval ezt sem lehet elvágni, a tolvajoknak más megoldást kell találniuk.

 

 

 

A hagyományos lánc sem rossz megoldás. Vitathatatlan előnye az U lakattal szemben, hogy hosszú, ezért bármihez le tudod kötni a bicajt. Ha ilyet veszel, minél hosszabbat válassz, egy 100-140 cm-es darab már megfelelő. Egy jó minőségű lánc 1-3 kg. Nagy munkával sajnos viszi az erővágó, de jobb, mint a következő darabok. Ha láncot választasz, vedd figyelembe, hogy a csupasz lánc felsértheti a bringa festését, ezért inkább olyat keress, amin valamilyen erős anyag, pl. fólia vagy szövet meggátolja, hogy a fémek érintkezzenek.

Mennyit ér a lánc? Nézd meg a videót!

 

 

 

gerinclakatok sajátossága, hogy csak kívülről néznek ki erősnek, a belsejükben azonban ugyanaz a vékony sodrony fut, mint a spirálokban, ezért nem nyújt jó védelmet. Ne hagyd magad becsapni, csak megfelelő erővágó kérdése, hogy mennyi idő alatt vágható el a hengerek szétcsúsztatása után.

 

Mennyit ér a gerinclakat? Nézd meg a videót!

 

 

spirál- és sodronyzárak olcsók és könnyűek, egyéb előnyük azonban nincs, sőt, szinte hívogatják a tolvajokat, hisz másodpercek alatt levághatók. Ne tévesszen meg az olcsó ár, a minősége pont annyit ér. Ha harminc sodronyt is teszel a bicajra, akkor is lába kél alig 5 perc alatt.

 

Mennyit ér egy spirálzár? Nézd meg a videót!

 

Mennyit ér egy vastag sodronylakat?

 

 

Találj jó „parkolót”! Néha nem is olyan egyszerű feladat, hiszen egyelőre nem bővelkedünk bringatárolókban. Fontos, hogy erős támaszt használj, és ne olyat, amit egy kis rongálás után könnyen szétszedhetnek a tolvajok. Gyakran fordul elő ugyanis, hogy nem a lakatot vágják le a bringáról, hanem az egész bicajt viszik el lakatostul, miután átvágták a kerítésoszlopot, amihez lekötötted. Használd az aszfaltba rögzített vas padokat, a közlekedési táblák oszlopait vagy olyan vastag fák törzseit, amit még éppen átér a lakat. A legjobb, ha bringatárolót találsz a környéken, de légy körültekintő ilyenkor is. Vannak olyan tárolók, amiket nem rögzítettek a földhöz, vagy töröttek a lakatolásra alkalmas részeik.

Használj több lakatot, ha hosszabb időre hagyod ott a bicajt! Kösd le az első és a hátsó kereket is. Egy jó U lakattal ugyan megvéded a vázat és az egyik kereket, de egy kerékkel nem tudsz hazatekerni. A lakatot mindig a vázon vezesd keresztül, mert a kerekek gyors zárai pillanatok alatt kioldhatók.

Minden értéket szedj le a bringáról! Ne hagyd rajta a lámpát, kilométer órát, vagy bármi más értékes felszerelést, mert ezeket szinte biztosan ellopják. Semmiből nem áll leszedni az őrizetlenül hagyott kiegészítőket, de ha újra be kell szerezned őket, mélyen a zsebedbe kell nyúlnod.

Ne hagyd szem előtt a bringát otthon sem! Attól, hogy betoltad a kertbe, vagy felvitted a lakás előtti folyosóra a bicajt, még nincs biztonságban. Lehetőleg ne hagyd szem előtt, és ne hagyd olyan helyen sem, ahol sok ember fordul meg a nap folyamán. A társasházi közös tárolók, a pincék vagy a belső udvarok egyre több tolvajt vonzanak. Válaszd inkább a lakás előszobáját vagy az erkélyt. Ha csak olyan helyen tudod lekötni a bicajt, ahol többen látják, akkor ott is használj lakatot. A közös tárolók falára rögzíts erős fémkarikákat vagy fogantyúkat, és kösd hozzájuk U lakattal a bicajt.

 

Inkább jó lakatot vegyél, mint új bicajt!

Jó bringázást, biztonságos lakatolást!

(forrás: Magyar Kerékpáros Klub)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.