A budaörsi barack reneszánsza – Budavidéki őszibarack fajták kerültek be a Pest Megyei Értéktárba

(Budaörs, 2015. május 06. – Budaörsi Infó) Az Őszibarack Budakörnyéki Szövetkezet tevékenységéről többször olvashattak hírportálunkon. Legutóbb arról adtunk tájékoztatást, hogy szeretnék visszatelepíteni Budaörsön a Frankhegyre az őshonos őszibarack fajtákat. Előtte azonban még kezdeményezték  bizonyos budavidéki őszibarack fajták Értéktárba vételét.

 

 

Kisberk Balázs a Őszibarack Budakörnyéki Szövetkezet elnöke a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a Szövetkezetnek 8 természetes személy az alapítója, és legfőbb céljuk az, hogy támogassák a helyi gazdákat és felhívják a figyelmet Budaörs értékeire, valamint hogy megvédjék azokat.

„Azért fordultunk  a Pest Megyei Önkormányzat Értéktár Bizottságához, hogy a Budaörsön a 18-dik 19-dik században termett, és jelenleg is fellelhető őszibarack fajtákat, amiből 13 a rendelkezésünkre áll,  nyilvánítsa értéknek a termőterülettel együtt. Ezzel az volt a célunk, hogy öregbítsük Budaörs hírnevét. Ez még csupán az első lépcsőfok volt, hiszen azt szeretnék, hogy a későbbiekben nyilvánítsák akár hungarikummá is a budaörsi barackot.”

 

Őszibarack Budakörnyéki Szövetkezet álláspontja, hogy az értéktárba jegyeztetett fajták mindig is gerincét adták az úgynevezett budaörsi őszibarack gyűjtőfogalomnak, és helyben nagy számban megtalálhatóak voltak főleg kiskerti termesztésben.

„Az őshonos fajták újbóli visszatelepítésében nagy szerepet játszottak a dr. Luntz Ottokokár Kertészek és Kertbarátok Egyesületének tagjai, akik erőt és energiát nem kímélve 2011-től 100 db fát értékesítettek és ültettek vissza magánkertekbe, főleg Budaörsön.”

 

Értéktárba javasolt fajták:

Mayflower

Mariska

Elberta

Champion

Amsden

Ford

Triumph

Vérbarack

Gyümölcskertek királynője

Lady Palmerston

Kínai lapos

Shipley

Kosorrú

 

1_Mayflower

Shipley

 

2_Mariska

Amsden

 

3_Elberta

Lady Palmerston

4_Champion

Champion

 

5_Amsden

Alberta

 

6_Ford

Vérbarack

 

7_Triumph

Kínai lapos

8_Verbarack

Champion

 

9_Gyumolcskertek_kiralynoe

Mayflower

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.