Ingyen barackfákat biztosít a Gazdakör a budaörsieknek

(Budaörs, 2015. április 1. – Budaörsi Infó) A 2015. március 25-ei képviselő-testületi ülésen a 15. napirendi pontban a képviselők 15 igen szavazattal elfogadták Budaörs 9359 és 3923/2 hrsz-ú ingatlan hasznosítását. Ezen a területen fog majd ismét teremni a budaörsi őszibarack a helyi Gazdakör jóvoltából, amennyiben a képviselő-testület elfogadja a beadott pályázatukat.

 

A Képviselő-tesületi ülés határozata szerint a fent említett területet 50 Ft + ÁFA /négyzetméter éves bérleti díjért használhatja majd a budaörsi Gazdakör. 1600 négyzetméterről van szó, ahová körülbelül 80 barackfa kerülhet.

Kisberk Balázs, a Gazdakör elnöke a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a jelenleg a Budaörsön fellelhető 14 őszibarack fajtából 8 áll rendelkezésére az Őszibarack Szövetkezetnek. Ezeket fogjuk először visszaültetni.

“Mint ahogy más ügyben is, itt is együttműködünk a Budaörsi Kertbarátokkal, akik vállalták, hogy a terület kitakarításában, lehetőségeikhez mérten, részt vesznek, valamint biztosítják a Gazdakör szakembereinek, hogy a fellelhető még hiányzó fajtákat leszemezik, és beoltatják.”

 

Hány évig bérlik a területet, és hogyan fog működni ez a kert? 

“15 évre kaphatják meg a területet éves bérleti díjjal.

A Gazdaszövetkezet azt vállalta, hogy a Gazdakörrel közösen, gyümölcsöskertként működteti majd a területet, vagyis amolyan génbankként fog működni, az ittlévő fajtákat fogjuk tovább szaporítani, és amit a Kertbarátok elkezdtek kicsiben és pénzért, azt mi most folytatjuk nagyban és teljesen ingyen.”

 

Kik kaphatnak ezekből a fákból?

“Aki budaörsi kerttel rendelkezik és budaörsi lakos az kaphat ezekből a fákból.  Jelentkezni kell a balazs.kisberk@gmail.com e-mail címen.”

 

Mi lesz a gyümölcsökkel, ami a kertben terem majd?

“A gyümölcsöket a budaörsi Gazdapiacon, illetve közintézmények irányába fogjuk eljuttatni, hogy a budaörsiek megtudják, hogy milyen az igazi budaörsi barack. Ez megvásárolható lesz, a fák pedig ingyenesek lesznek. “

 

barackos_kisberk

A terület, ahová a barackost tervezik

 

A következő barackfajták teremnek majd a fenti területen:

1_Mayflower

Shipley

 

2_Mariska

Amsden

 

3_Elberta

Lady Palmerston

4_Champion

Champion

 

5_Amsden

Alberta

 

6_Ford

Vérbarack

 

7_Triumph

Kínai lapos

8_Verbarack

Champion

 

9_Gyumolcskertek_kiralynoe

Mayflower

 

Mayflower (van)
Mariska (van)
Elberta
Champion (van)
Amsden (van)
Ford (van)
Triumph
Vérbarack (van)
Gyümölcskertek királynője
Lady Palmerston
Kínai lapos (van)
Shipley
Kosorrú

Aki szeretne barackfát, és a fent említett kritériumoknak megfelel, keresse fel Kisberk Balázst (balazs.kisberk@gmail.com)!

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.