Fidesz vs Wittinghoff – Vita a kommunizmus áldozatainak emléknapja kapcsán Budaörsön

(Budaörs, 2015. február 26. – Budaörsi Infó) A 2015. február 25-én Budaörsön megtartott testületi ülés sokféle különböző érzést indított el az emberekben. Szerkesztőségünkbe érkezett a Fidesz Polgári Szövetség Budaörsi Szervezetének sajtónyilatkozata, amit a cikkben szó szerint olvashatnak. A közleményben nehezményezik, hogy Wittinghoff Tamás megtagadta a Fidesznek azt a kezdeményezését, hogy a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából egyperces néma tiszteletadással adózzon a képviselő-testület, valamint, hogy azt mondta: „nem volt kommunizmus Magyarországon”.  Wittinghoff Tamás az ügyben az origonak adott nyilatkozatában a Fidesz közlését nevetségesnek nevezte és kijelentette, hogy nem egészen így zajlottak az események.

 

 

A Fidesz Polgári Szövetség Budaörsi Szervezetének sajtónyilatkozata

 

A budaörsi önkormányzat február 25-én tartott testületi ülésén Gáspár Béla kormánypárti képviselő a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából egyperces néma tiszteletadásra kérte a képviselő-testületet.

Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás azonban elutasította a kérést, mondván, hogy vele ezt nem egyeztették, majd indoklásában kifejtette, hogy szerinte „nem volt kommunizmus Magyarországon”.

„A polgármester úr kijelentése megdöbbentő érzéketlenségről tett tanúbizonyságot a kommunizmus áldozatainak emléknapján élő adásban, nagy nyilvánosság előtt” – hangsúlyozta Nagy Sándor András, a helyi polgári szövetség elnöke. „Ennek nincs helye a közéletben. Egy tapasztalt és köztiszteletben álló polgármesternek jóval nagyobb körültekintéssel kell megválogatnia a szavait.”

A helyi polgári szövetség arra kéri Wittinghoff Tamást, hogy kövesse meg az áldozatok hozzátartozóit, és a 301-es parcellánál méltóképpen rója le kegyeletét a kommunizmus áldozatai előtt.

 

 

Wittinghoff Tamás az ügyben nyilatkozott az origonak

 

Az origo megkeresésére a Fidesz közlését nevetségesnek nevezte Wittinghoff Tamás, aki szerint nem egészen így zajlottak az esmények. A költségvetés tárgyalása előtt, előzetes egyeztetés nélkül vetették fel ezt a fideszesek – emlékeztetett a polgármester. Az ilyen azonnali lépést nemrég a fideszes Kövér László bírálta a Parlamentben, amikor a szocialisták javasoltak tiszteletadást az elhunyt Schweitzer József főrabbinak.

Továbbá az egyperces néma felállást kezdeményező fideszesek a kommunizmus mai haszonélvezőit is emlegették, és innentől kezdtek vitába bonyolódni – mondta a polgármester. “Visszakérdeztem, hogy kire gondolnak: Szűrös Mátyásra vagy Pozsgay Imrére?”. Azt is mondta, kifejtette az ülésen, hogy szerinte Magyarországon volt olyan időszak, amit kommunizmusnak neveztek és ennek több fázisa volt, de “klasszikus kommunizmus” szerinte nem volt.

Wittinghoff szerint éppen azt kívánta elkerülni, hogy egy előzetes egyeztetés nélküli téma kapcsán elkezdődjön a polémia a testületi ülésen. Az emlékezésnek van létjogosultsága, de nem úgy és nem akkor a testületi ülésen – tette hozzá.

 

 

A Jobbik Magyarországért Mozgalom Budaörsi Alapszervezete a saját honlapján tett közzé közleményt az ügyben, ami ide kattintva olvasható. A Jobbik közleményében lemondásra szólítja fel a polgármestert.

Császárné Kollár Tímea jobbikos önkormányzati képviselő szerkesztőségünknek levélben jelezte, hogy „Wittinghoff Tamás az Origónak adott nyilatkozatában több téves adat is szerepel. Több médiumban is pontatlansággal találkoztam, így leírom, hogy a polgármester hol állít valótlant. A Fidesz nem vitázott. Gáspár Béla kérte az egyperces néma felállást, amelyet a polgármester megtagadott. Utána én kaptam szót két perc terjedelemben, amelynek egyik mondanivalója volt a kommunizmus mai haszonélvezői, tehát ezt a témát én vettetem föl. A hozzászólásom után Wittinghoff Tamás következett, reagált az általam elmondottakra, és ebben az ügyben nem volt több hozzászólás, nekem a rendelkezésre álló időkeretem járt le, a Fidesz képviselői pedig nem kértek szót.

 

A testületi ülésen történtek ezen a linken megnézhetőek:

http://onkormanyzati.tv/index.php?id=20&viewMode=video&contentid=20150225085347001&pos=0

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

3 hozzászólás

  1. […] 2015. március 8., – Budaörsi Infó) Korábban a Budaörsi Infón is olvashattak a helyi Fidesz-KDNP és Wittinghoff Tamás polgármester közötti vitáról, ami a 2015. február 25-én Budaörsön megtartott testületi ülésen történtek kapcsán […]

  2. […] a Budaörsi Infón is olvashattak a helyi Fidesz-KDNP és Wittinghoff Tamás polgármester közötti vitáról, ami a 2015. február 25-én Budaörsön megtartott testületi ülésen történtek kapcsán […]

  3. […] a Budaörsi Infón is olvashattak a helyi Fidesz-KDNP és Wittinghoff Tamás polgármester közötti vitáról, ami a 2015. február 25-én Budaörsön megtartott testületi ülésen történtek kapcsán […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.