Wittinghoff Tamás: Tegyék nyilvánossá az ügynökaktákat!

(Budaörs, 2015. március 8., – Budaörsi Infó) Korábban a Budaörsi Infón is olvashattak a helyi Fidesz-KDNP és Wittinghoff Tamás polgármester közötti vitáról, ami a 2015. február 25-én Budaörsön megtartott testületi ülésen történtek kapcsán bontakozott ki. A Fidesz Polgári Szövetség Budaörsi Szervezete sajtónyilatkozatban azt nehezményezte, hogy Wittinghoff Tamás megtagadta azt a kezdeményezésüket, hogy a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából egyperces néma tiszteletadással adózzon a képviselő-testület, valamint, hogy azt mondta: „nem volt kommunizmus Magyarországon”.  Wittinghoff Tamás az ügyben az origonak akkor adott nyilatkozatában a Fidesz közlését nevetségesnek nevezte és kijelentette, hogy nem egészen így zajlottak az események.

 

 

Az ügy itt nem ért véget, mert március 8-án vasárnap a Fidesz-KDNP és a Jobbik kezdeményezésére civil szervezetek tüntetést tartottak a budaörsi Városháza előtt.

Wittinghoff Tamás polgármester az üggyel kapcsolatban a következő sajtónyilatkozatot juttatta el a Budaörsi Infó szerkesztőségébe:

 

Tegyék nyilvánossá az ügynökaktákat!

Kezdeményezem, hogy a politikai üldözöttek érdekvédelmi szervezeteivel közösen forduljunk a kormányhoz az ügynökakták nyilvánosságra hozása érdekében. A Fidesz-KDNP olyan többséget birtokol ma a parlamentben, hogy most konkrétan is tehet valamit a 1989 előtti diktatórikus rendszerek bűneinek feltárásáért.

A Fidesz-KDNP és a Jobbik kezdeményezésére több civil szervezet is tüntetést hirdetett a budaörsi városháza elé.

Szomorúnak tartom, hogy olyan tisztességes embereket, akik valóban áldozatai voltak az előző elnyomó rendszereknek, hazugságokkal és csúsztatásokkal alantas politikai célokra használnak fel.

Ezúttal is kijelentem, hogy soha nem tagadtam a különböző neveken működő diktatórikus rendszerek bűneit, és ezt az állításomat egész eddigi életemmel is hitelesítettem.

A budaörsi képviselő-testületben, amely a szakmai munka helye, mindig is igyekeztem kerülni a politizálást. Soha nem emlékeztünk meg semmiféle eseményről egyperces felállással a testületben, azonban mindig megtaláltuk a méltó módját, hogy lerójuk tiszteletünket, akár a Budaörsről elűzött németekre, akár 1956 áldozataira, vagy éppen, idén először, civilek kezdeményezésére a holokauszt során elpusztítottakra emlékezve. Az ’56-os megemlékezéseknek mindig hangsúlyos része volt a ’45 után kialakult rákosista diktatúra, a forradalom leverése, majd a kádári leszámolás, s a ’89-ig tartó önkényuralom.

Nyitott vagyok arra, hogy a politikai üldözöttek érdekvédelmi szervezeteivel együttműködve helytörténeti kutatásokkal segítsük elő Budaörs múltjának tisztázását, és a jövőben a XX. századi diktatúrák budaörsi áldozatairól is megemlékezzünk.

Az ellenem indult igaztalan és méltatlan hecckampány szervezőinek kizárólag az a céljuk, hogy eltereljék a figyelmet a magyar társadalom valós problémáiról.

Ez tipikusan a diktatúrák módszere.

Mindig találniuk kell egy érzelmileg átélhető ügyet, amelyben gyűlölni lehet valakiket. Addig sem gondolkodnak az emberek azon, hogy hová tűnnek azok a száz és százmilliárdok, amelyek az ő életkörülményeiket javíthatnák. Addig sem teszik fel a valódi kérdéseket, mint az olyanokat, hogy miért távoznak a jól működő cégek Magyarországról, mi szükség volt az útdíj bevezetésére, miért csökkentik a vasárnapi zárva tartással a budaörsi áruházak forgalmát és ezzel a város iparűzési adóbevételeit, vagy éppen azt, miért nem ellenőrzik szigorúbban a pénzügyi szervezeteket, hogy azok ne lophassák el sok százezer kisember, egyesület, alapítvány és önkormányzat pénzét.

De a hatalmon lévő kormány még a múlt feltárása érdekében sem tesz semmit. Kétharmados többsége birtokában sem hozta nyilvánosságra az ügynökaktákat, nem akadályozta meg, hogy Putyin elnök olyan emlékművek tövében koszorúzzon, amelyekre frissen festették fel, hogy 1956 ellenforradalom volt.

Ezért tárgyalásokat kezdeményezek a politikai üldözöttek érdekvédelmi szervezeteivel és mindazokkal, akik fontosnak tartják, hogy lassan három évtizeddel a rendszerváltás után kerüljenek nyilvánosságra az ügynökakták. Követeljük együtt, hogy végre történjen valami ebben az ügyben. Egyúttal magyarázatot várunk a Fidesz-KDNP-től arra, hogy kétharmados parlamenti felhatalmazás birtokában miért szabotálta el mindeddig ezt a lépést, amelyet a környező országoknak szinte mindegyikében régen megtettek már.

A hatalmon lévőknek, az ilyen tüntetésekre pontosan azért van szükségük, hogy a megtévesztett embereknek a valódi felelősök helyett egy bűnbakot mutathassanak fel. A hazugságokon és megtévesztéseken alapuló politika azonban csak egy ideig hatásos, az emberek szeme előbb-utóbb mindig felnyílik.

Wittinghoff Tamás
Budaörs város polgármestere

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

1 Komment

  1. […] Tamás polgármester az üggyel kapcsolatban a Budaörsi Infó szerkesztőségébe eljuttatott sajtónyilatkozatának teljes […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.