Érdemes odafigyelni – Adóváltozások 2015-ben

(Budaörs, 2015. január 20. – Budaörsi Infó) Az új törvények mellett, természetesen az adózási rendszerben is lesz néhány változás a 2015-ös évben. A könyvelőknek érdemes odafigyelni az újdonságokra.

 

Személyi jövedelemadó

A személyi jövedelemadó esetén az adókedvezmények között új elemként jelenik meg például az első házasok kedvezménye 2015-től, de a családi adókedvezmény esetén is történtek változások. 2015. január elsejétől év közben a már nem csak az adóelőleget megállapító munkáltató részére tehető nyilatkozat a családi kedvezmény érvényesítésére, hanem a rendszeres jövedelmet juttató kifizetőnek is. Ez elsősorban azokat érinti, akik például vezető tisztségviselőként nem munkavállalóként jutnak rendszeres jövedelemhez a cégüktől.

AZ EKÁER A LEGSÚLYOSABB TEHER
Az EKAER regisztrációs rendszer már az elindulása óta eltelt néhány hétben is finomodott, figyelembe véve a valós, gyakorlatban jelentkező problémákat. Az azonban világosan látszik, hogy bevezetésével a vállalkozások adminisztrációs terhei jelentősen növekedtek az EU-n belüli termékmozgáshoz és az országhatáron belüli termékértékesítéshez kapcsolódóan – összegezte az RSM DTM szakértője. Segítünk átlátni az előírásokat és teendőket!

 

Társasági adó

Módosult a társasági adózásban a jövedelemminimum összes korrigált bevételének tartalma. „Eddig ugyanis csökkentették ezt az eladott áruk beszerzési értéke (ELÁBÉ) és a közvetített szolgáltatások, most már azonban ez nincs így, ez is a jövedelem része lesz – hangsúlyozta a szakember. –Ezzel tehát nőtt az elvárt adóalap – amit nem kötelező megfizetni, de ha így nyilatkozunk, abban az évben szinte biztos, hogy meglátogatnak minket a revizorok” – mondta Pintér Ilona.

A korrekciós tételek tekintetében azonban kedvező változás, hogy új kedvezményként jelenik meg a felsőoktatási támogatás. Ebben az esetben a támogatás 50 százaléka kedvezményként vehető igénybe. Az új kedvezményt a 2014. évi adókötelezettségre is lehet alkalmazni, azokra a támogatásokra, amelyek a tavalyi évben fizetett ki a cég. Viszont ha ilyen szerződést kötünk, arra ügyeljünk, hogy legalább öt évre el kell köteleznünk magunkat” – emelte ki a Saldo adószakértője.

Viszont szigorodtak az elhatárolt veszteségek elszámolásai: részben bekerült egy ötéves időkorlát, részint pedig az adóalap már nem csökkenthető nullára a veszteségekkel. Jogutód esetén sem minden esetben csökkenthető a veszteséges vállalat megvásárlásával az adóalap. Ebben az esetben ugyanis csak a veszteség azon hányada számolható el, amelyet az adóévben tovább folytatott tevékenység árbevételének összege és az elmúlt három évben elért árbevételének összege átlagban képvisel.

Jelentősen változott a kapcsolt vállalkozások meghatározása is!

 

Áfaszabályok

A folyamatos vagy elszámolási időszakhoz kötött teljesítések tekintetében július elsejével a könyvvizsgálói, könyvviteli és adótanácsadói tevékenység tekintetében a teljesítés időpontja az elszámolás utolsó napja lesz. A főszabály szerint más tevékenységek esetén marad a fizetési határidő. A számlán 2015. január elsejétől fel kell tüntetni a vevő adószámát is, ha az áthárított áfa összege meghaladja az egymillió forintot. Kibővült az előleg fogalma is a törvényben.

A további áfaváltozásokról részletesebben itt olvashat!

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.