KSH: októberben 351 millió euró volt a külkereskedelmi többlet

Októberben az export euróban számított értéke 2,2 százalékkal csökkent, míg az importé 2,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg többlete 351 millió euró (107 milliárd forint) volt, 345 millió euróval (98 milliárd forinttal) kevesebb, mint tavaly októberben – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

 

A második becslés szerint 2014 októberében a kivitel értéke 7,5 milliárd eurót, a behozatalé 7,2 milliárd eurót tett ki.

Az év első tíz hónapjában a kivitel értéke 70,4 milliárd euró, a behozatalé 65,1 milliárd euró volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 5,3 milliárd eurót tett ki, ami 240 millió euróval volt kevesebb az előző év azonos időszakában mértnél.

Az idén január–októberben a külkereskedelmi termékforgalom forintárszínvonala az előző év azonos időszakához viszonyítva a kivitelben 0,9 százalékkal emelkedett, a behozatalban nem változott. A cserearány 0,9 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 4,1 százalékkal, a dollárhoz viszonyítva 2,2 százalékkal értékelődött le.

Októberben a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene változatlan volt, a behozatalé 6,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. Az év első tíz hónapjában a külkereskedelem export- és importvolumene 6,8, illetve 8,6 százalékkal bővült.

A KSH december 9-én kiadott első becslése szerint októberben a kiviteli többlet 374 millió eurót tett ki, 322 millió euróval elmaradva az egy évvel korábbítól, az export euróértéke 2,1 százalékkal csökkent, az importé 2,3 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest. Októberben az első becslés szerint a kivitel értéke 7,5 milliárd eurót (2321 milliárd forintot), a behozatalé 7,1 milliárd eurót (2209 milliárd forintot) tett ki. Az idén január-októberben az első becslés szerint a kivitel értéke 70,4 milliárd euró (21 728 milliárd forint), a behozatalé 65,1 milliárd euró (20 073 milliárd forint) volt.

A második, részletes adatok szerint a gépek és szállítóeszközök kivitelének volumene 8,2, a behozatalé 7,4 százalékkal nőtt 2013 első tíz hónapjához hasonlítva. A legdinamikusabb növekedés az előző hónapokhoz hasonlóan a közúti jármű forgalmát jellemezte: a kivitel több mint harmadával, a behozatal mintegy negyedével bővült a magas bázisidőszaki szinthez képest. A régi EU-tagállamokon kívül az ázsai országok viszonylatában volt a legjelentősebb növekedés.

A feldolgozott termékek exportvolumene 6,9, az importé 9,4 százalékkal haladta meg a 2013. január–októberi szintet. A járműiparhoz és a vegyiparhoz kapcsolódó termékek forgalma továbbra is meghatározó volt. Több mint tizedével bővült a szerves vegyi termék behozatala, illetve az illóolaj, illat- és tisztítószer mindkét irányú forgalma. A gyógyszer és gyógyszerészeti termékek forgalma 5 százalékot meghaladóan nőtt mindkét irányban.

Az energiahordozók importvolumene – a forintárak csökkenése mellett – 12 százalékkal volt több, mint 2013. január–októberben. Az energiabehozatal felét adó kőolaj és kőolajtermék több mint 5 százalékkal haladta meg az előző év első tíz hónapjának szintjét. A gáztározók folyamatos feltöltése miatt töretlen dinamikával bővülő természetes és mesterséges gáz importvolumene az időszak végére negyedével meghaladta az egy évvel ezelőtti szintet. A villamos energia importvolumene több mint tizedével nőtt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 3,9, az importé 6,0 százalékkal bővült 2013. január–októberhez képest. A kivitel több mint ötödét adó gabona- és gabonakészítmény exportjának volumene az utóbbi két hónapban jelentősen alatta maradt a bázishavi szintnek, ugyanakkor a teljes időszakot tekintve közel tizedével meghaladta azt. Dinamikusan bővült az állati takarmány – főként a kutya- és macskaeledel – exportja, továbbá a kávé, tea, kakaó, fűszer importja. A hús és húskészítmény termékkörben a baromfi-, illetve a sertéshús kivitele élénkült meg jelentősen, ez utóbbi termékkör esetében az orosz kivitel elmaradását a japán kiszállítások kompenzálták.

Az év első tíz hónapjában az export 79, az import 75 százalékát bonyolították le az EU-tagállamaival. Ebben a viszonylatban a kivitel volumene 8,6, a behozatalé 13 százalékkal volt több, mint 2013 azonos időszakában. A külkereskedelmi mérleg többlete 6,7 milliárd euró volt, ami 1347 millió euróval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 0,9 százalékkal nőtt, a behozatalé 2,4 százalékkal csökkent 2013 első tíz hónapjához hasonlítva. A külkereskedelmi mérleg hiánya ebben a viszonylatban 1,3 milliárd euró volt, 1107 millió euróval kevesebb, mint egy évvel korábban.

 

 

 

 

MNB: a folyó fizetési mérleg 1,064 milliárd euró többlettel zárt a III. negyedévben

 

A folyó fizetési mérleg 1,064 milliárd euró többlettel zárt az idei III. negyedévben, az aktívum elmarad az egy évvel korábbi 1,232 milliárd eurótól – derül ki a Magyar Nemzeti Bank kedden nyilvánosságra hozott adataiból.

A külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) kiigazítás nélküli értéke 2,408 milliárd euró (752 milliárd forint) volt, a szezonális hatások kiszűrésével pedig 2,167 milliárd euró, a negyedéves GDP 8,3 százaléka – közölte a jegybank.

A korábbi negyedévekre vonatkozó felülvizsgált adatok szerint 2014 második negyedévében 878 millió, az elsőben 1,144 milliárd euró volt a fizetési mérleg aktívuma a szezonálisan igazított adatok szerint.

A harmadik negyedévben szezonálisan igazítva az áruforgalom és a szolgáltatások pozitív egyenlege 179 millió euróval 1,89 milliárd euróra  nőtt az előző negyedév végéhez képest. Ezen belül az áruforgalom többlete 725 millió euró volt, szemben a második negyedévi 586 millió és az egy évvel korábbi 1,184 milliárd euróval. A közlemény megjegyzi, hogy az export és az import szintje az előző negyedévi értéknél alacsonyabb lett. A szolgáltatások bevételi többlete a harmadik negyedévben 1,143 milliárd euró volt, míg az előző negyedévben 1,099 milliárd, a múlt év harmadik negyedévében pedig 1,015 milliárd eurót tett ki.

A jövedelem soron jelentkező deficit 661 millió euró volt, nem változott lényegesen az előző negyedévi 658 euróhoz képest, de alacsonyabb lett az egy évvel korábbi 688 millió eurónál. A másodlagos jövedelmek egyenlege mínusz 93 millió euró volt, ami alacsonyabb hiányt jelent az előző negyedévi 131 millió és az egy évvel korábbi 169 millió euróhoz képest.

Az EU-val kapcsolatos transzferek egyenlege a harmadik negyedévben 1,417 milliárd eurót tett ki.

A közvetlentőke-befektetéseken belül 2014. harmadik negyedévében a külföldiek befektetései Magyarországon 1,086 milliárd euróval, a magyarok befektetései külföldön pedig 586 millió euróval nőttek.

A külföldiek magyarországi befektetéseinek értékét a részvénybefektetések 1,311 milliárd euróval (ebből 236 millió euró volt az átfolyó tőke), az újrabefektetett jövedelmek 1,014 millió euróval növelték. Az adósság típusú instrumentumok egyenlege 1,239 milliárd euró nettó tartozás-csökkenés volt.

A magyarok külföldi befektetéseinek értékét a részvénybefektetések 932 millió euróval (amiből az átfolyó tőke 236 millió euró volt), az újrabefektetett jövedelmek 233 millió euróval növelték. Az adósság típusú instrumentumok egyenlege 579 millió euró nettó követelés-csökkenést mutatott.

A portfólióbefektetések egyenlege 2014. harmadik negyedévében összességében 2,752 milliárd euró forráskiáramlást mutatott, amely mögött a követelések 395 millió eurós növekedése és a tartozások 2,357 milliárd eurós csökkenése áll. A követeléseken belül a részvények és befektetési jegyek növekedése 287 millió euró, a hitelviszonyt megtestesítő értékpapíroké 108 millió euró volt. A tartozásokon belül a részesedések és befektetési jegyek csökkenése 16 millió euró volt. A hitelviszonyt megtestesítő értékpapíroknál 2,342 milliárd euró volt a csökkenés, amelyből a kéthetes MNB-kötvény instrumentum megszüntetése 1,407 milliárd eurót magyaráz.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.