Róna Péter: egészségtelenül nagy a magyar gazdaság devizakitettsége

Egészségtelenül nagy a magyar gazdaság kitettsége a külső folyamatoknak – mondta Róna Péter közgazdász szerdán Budapesten, a Károli Gáspár Református Egyetem konferenciáján.

 

Az oxfordi Blackfriars Hall oktatója a magyar külgazdaságról szóló rendezvényen: elmondta a magyar export és import össszvolumene meghaladja a hazai össztermék (GDP) 200 százalékát, miközben Németországban 70-80 százalék ez az arány. Egyebek között emiatt sínyli meg a magyar gazdaság olyan nagyon minden alkalommal a válságokat – mondta.

Róna Péter szerint érthetetlen, hogy a magyar gazdaságpolitika miért ragaszkodik “lényegében az Osztrák-Magyar Monarchia időszaka óta folyamatosan” a külkereskedelemre alapozott stratégiához.

Az oxfordi egyetem oktatója úgy vélte, minimális az a hozzáadott érték, amelyet a magyar gazdaság előállít, alacsony a növekedési potenciál – a nemzetközi hitelminősítők egyebek között ezért tartják nyilván továbbra is a befektetésre nem ajánlott kategóriában a magyar állampapírokat.

Róna Péter szerint az egyik fő gond az, hogy Magyarországon az elmúlt 25 évben sem alakult ki egy mindenkire egyformán érvényes teljesítményelvárás, nincs egységes mérce. “Ebben 1990 óta mindegyik kormány hibás, de különösen nagy a felelőssége a jelenlegi kormánynak” – jelentette ki.

Elismerte, hogy a külföldi nagytőke hosszú éveken át aluladóztatott volt Magyarországon, és “a bankok nagyon rosszul viselkedtek az elmúlt 25 évben”, de a kormány a “hirtelen felindulásból elkövetett különadóztatással” kificamítja a gazdaságot, fogalmazott. A kézi vezérlés a nemzetgazdaságban szétzilál egy sereg folyamatot – szögezte le.

Borbély László András, az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy ütemesen csökken a deviza részarány az államadósságon belül, de emellett a belföldi hitelezők arányának növelésére is szükség van. Jelenleg 53-55 százalék a külföldi hitelezők részaránya – ismertette. Hozzátette, hogy ugyanakkor megnyugtatóan magas a lakossági tulajdonban lévő állampapírok részaránya; a teljes államadósságnak a 9 százaléka, a forint állampapírok 15 százaléka van jelenleg a lakosságnál.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.