Képviselő-testületi ülés Budaörsön – Konfrontációval mutatkozott be az új Fidesz-KDNP frakció

(Budaörs, 2014. november 19. – Budaörsi Infó) 2014. november 19-én ülésezett a „megújult” képviselő testület. Az ülés vitával indult a Fidesz-KDNP képviselője Sokolowski Márk és Wittinghoff Tamás polgármester között. Ezt követően a napirenden maradt előterjesztések „zöld utat” kaptak egy kivételével.

 

A testületi-ülésen nem vett részt Hauser Péter (BFE), külföldön tartózkodása miatt és dr. Ritter Gergely (BFE).

 

A mai képviselő-testületi ülés napirend előtti hozzászólási lehetőségével élt Gáspár Béla (Fidesz-KDNP), aki a budaörsi közlekedési veszélyforrásokra hívta fel a  figyelmet és ezen problémák megoldására kért szakmai segítséget.

Császárné Kollár Tímea (Jobbik) igényét fejezte ki egy képviselői szoba kialakítására az önkormányzat épületében a gördülékenyebb munkavégzés érdekében.
Nehezményezte továbbá, hogy a BKV Budaörsön közlekedő buszain kötelező az első ajtós felszállás. Kérte a képviselő-testületet, hogy erre a problémára keressenek megoldást, hisz a város jelentős összeget fizet a tömegközlekedésért.

Wittinghoff Tamás polgármester egyetértett ezzel a problémával. Elmondása szerint a szóbeli egyeztetések már folynak, egyenlőre annyit sikerült elérni ez ügyben, hogy csúcsidőben nem kötelező az első ajtón felszállni az utasoknak, használhatják a hátsó ajtókat is. Erről korábban olvashattak részleteket a Budaörsi Infó Online-on.

Császárné Kollár Tímea felhívta a figyelmet arra is, hogy november 30-án kettőskereszt avatást tartanak a Hunyadi szobornál és erre az eseményre mindenkit szeretettel várnak.

Becz György (BFE) napirend előtti hozzászólásában elmondta, hogy a Szabadság út 1-nél és a lakótelepnél több helyen nem működik a közvilágítás.

Wittinghoff Tamás erre úgy reagált, hogy a hivatal igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy ez megoldódjon.

Stift Nándor (BFE) felajánlotta, hogy ha kell akkor végigjárja a körzetét és leírja pontosan, hogy melyik lámpák nem működnek.

Wittinghoff Tamás megköszönte a felajánlást és megtudhattuk tőle, hogy hamarosan hatékony megoldás születik erre a problémára, hisz van egy elnyert közbeszerzése a városnak, amely segítségével Budaörs teljes közvilágítása felújításra kerül majd. A jelenlegi lámpák helyére ledes lámpák kerülnek, amelyek takarékosabbak és az élettartamuk is hosszabb. Ezek a munkálatok december 2-án kezdődnek és márciusban, áprilisban fejeződnek be. Mind a 3800 lámpatest cseréje ekkorra megtörténik majd.

A napirend előtti hozzászólásokból az is kiderült, hogy a Posta szeretné megszüntetni Budaörsön két kirendeltségét. A lakótelepen, illetve Kamaraerdőn úgy gondolják, hogy a posta nem megfelelő kihasználtsággal működik. Wittinghoff Tamás elmondta, hogy bízik abban, hogy ez nem fog megtörténni és megegyezésre tudnak majd jutni a Postával.

Mindezek mellett a polgármester kiemelte az Illyés Gimnázium kiemelkedő teljesítményét, miszerint a mi iskolánk lett az ország legjobb szakközépiskolája.

 

illyes_gimnazium2

 

A napirend előtti hozzászólásokat követően a napirendi pontok megtárgyalása következett.

Minden napirendi pontot jóváhagytak, kivéve a 27-es napirendi pontot, a Budaörsi Chan Wu Bajnokság elszámolását. Ezt a témát már többször tárgyalta a képviselő-testület, azonban egyik esetben sem fogadták el. Az előterjesztés 5 millió forint összegű önkormányzati támogatásról szóló szakmai beszámolóról és pénzügyi elszámolásáról szól.

A szerdai képviselő-testületi ülésen megtörtént az új bizottsági tagok megválasztása is, akiket a Fidesz-KDNP állított a lemondott képviselői helyére.

Sokolowski Márk, Gáspár Béla és Löfler Dávid foglalhatta el helyét a képviselő testületben. Nem önkormányzati képviselő tagnak pedig Lintner Zsófia helyett dr. Horváth Zsoltot állították.

 

testuleti_fogadalom_fidesz_frakcio_budaors_2014nov

 

A harmadik napirendi pontban az önkormányzati bizottságok tagjai a Fidesz-KDNP részéről is megválasztásra kerültek.

A Pénzügyi Ellenőrző Bizottság képviselő tagja lett: Sokolowski Márk

A Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási Bizottság képviselő tagja lett: Gáspár Béla

A Művelődési, Ifjúsági és Sport Bizottság képviselő tagja lett: Löfler Dávid

A Szociális és Egészségügyi Bizottság képviselő tagja lett: Gáspár Béla

Az Ügyrendi Bizottság képviselő tagja és elnöke lett: Sokolowski Márk

Az Önkormányzati Közbeszerzés Döntéshozó Bizottságának képviselő tagja Löfler Dávid, nem önkormányzati képviselő tagja pedig dr. Horváth Zsolt

A Közbeszerzési és Bíráló Bizottság képviselő tagja lett: Sokolowski Márk

 

Megválasztásra kerültek a részönkormányzatok elnökei is. A Budaörs Kamaraerdei Településrészi Önkormányzat elnökének Kisfalvi Pétert választották 9 igen és 4 nem szavazattal, részönkormányzati tagoknak pedig Bódis István Tamást, Kis Gyulát, Nagy Gézát és Paróczi Tamást.

A Budaörs Frankhegyi Településrészi Önkormányzat elnökének 9 igen és 4 nem szavazattal Hauser Pétert választották, részönkormányzati tagoknak pedig Bottyán Istánt, Ferenczi Máté Miklóst, Hardi Géza Gyulát és Roszik Györgyöt.

Ennek a napirendi pontnak a megszavazását követően Wittinghoff Tamás elmondta, hogy nem tartja helyesnek, hogy három képviselő nemmel szavaz egy olyan kérdésben, amelyre törvényi szabály van, miszerint a részönkormányzat elnöke, a választókörzet képviselője lehet.

Sokolowski Márk megértette a polgármester szavait és arra kérte hogy folytassanak párbeszédet, hogy ilyen megnyilvánulásra ne legyen több példa.

Wittinghoff Tamás egyértelműen Fidesz-KDNP képviselői tudomására adta, hogy a testület többi tagja szeretne együttműködni a másik oldallal, amire a véleménye szerint a legjobb bizonyíték, hogy a Fidesz-KDNP részéről Kálóczi Imrét választották meg alpolgármesternek.

Sokolowski Márk azonban hangsúlyozta, hogy a Fidesz-KDNP-nek 3 tagú frakciója van és „alakulatnak” nevezte a Budaörs Fejlődéséért Egyesületet.

Wittinghoff Tamás, mint egy jó pedagógus kérte Sokolowski Márkot, hogy fogadja el a jelenlegi helyzetet és próbáljon meg együttműködni. Hogy alakulatnak nevezett egy egyesületet, annak a számlájára írta a polgármester, hogy a képviselő most ül bent először képviselő-testületi ülésen.

A vitát követően a napirendi pontok további tárgyalása következett. A napirendek elfogadása a továbbiakban is többnyire 10 igen és 3 tartózkodással kerültek elfogadásra, bár a vége felé már volt olyan napirendi pont, aminél minden képviselő igennel szavazott.

Elfogadták a helyi önkormányzati képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíjáról szól rendeletet.

Megszavazták a települési nemzetiségi önkormányzatokkal kötött együttműködési megállapodások felülvizsgálatát, együttműködési megállapodások megkötését az új roma és szerb nemzetiségi önkormányzatokkal. Így a reprezentációs számlák elszámolása esetén minden alkalommal egyeztetni fognak a Budaörsi Polgármesteri Hivatal és a nemzetiségi önkormányzat elnöke.

A Polgárok Háza (Budapesti út 54.) önkormányzati tulajdonú intézmény udvarában álló faházakról is döntöttek. A kőépületben lévő helyiségeket továbbra is az Alapító Okirat szerint biztosítja a Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Budakeszi Tagintézmény Részére. Az udvarban lévő 2. sz. faház helységeit továbbra is térítésmentesen biztosítja.
Az udvarban lévő 2. és 3. sz. faházak helyiségeit térítésmentesen – a közüzemi költségek átvállalásával – biztosítja a képviselő-testület tagjai részére, képviselői munkájuk ellátásához.
Az udvarban lévő faház üres helységei közül 1-1 helység térítésmentesen – a közüzemi számlák átvállalásával – biztosítja a Roma Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Szerb Nemzetiségi Önkormányzat részére. Ezt 10 igen és 3 tartózkodással fogadták el.

A védőnői álláshelyre kiírt pályázat elbírálásáról is döntés született, és a betöltetlen álláshely új pályázati kiírásáráról. A 003. számú területi védőnői körzet feladatanak ellátására 2014. december 1. napjától Miklós Annamária védőnőt bízza meg.

A 9. napirendi pontot Sokolowski Márk javasolta, hogy vegyék le a napirendek közül, viszont Wittinghoff Tamás kérte, hogy legközelebb tájékozódjon, mert ez egy határidős pályázat, amelynek a döntését nem lehet halogatni. Így a testület 10 igen 3 tartózkodással megszavazta a KÖZOP projekt – Részletes Magvalósíthatósági Tanulmányának elfogadását.

A Budaörsi Városi Televízió számára meghosszabbították az Ingatlanhasználati szerződést 13 igen szavazattal 2016. december 16-ig.

A Mindszenty József Római Katolikus Óvoda és Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskolának 1 millió forint összegű támogatást ítélt a testület az iskola épületének tetőtéri bővítési munkálataihoz szükséges dokumentáció elkészítésére.

A 12. napirendi pontban a Budaörs Városi Tűzoltó Közhasznú Egyesület támogatási kérelmét fogadták el, 7 igen és 4 tartózkodó szavazattal. Az Egyesület a laktanya épületének tetőjavítási céljára kért támogatást az önkormányzattól. A képviselő-testület 1,5 millió Ft egyösszegű támogatást ítélt a laktanya épület állagvédelmi munkáinak elvégzésére.
Ez mellett az Egyesület részére, feladat ellátási megállapodás keretében, a használatra átadott, Budaörs, Dózsa György u. 10. alatti ingatlan hátsó szárnyának felújítása céljából készíttet egy felújítási tervet, amelyhez 800 ezer Ft összegben forrást biztosít.

 

budaori_onkentes_tuzoltosag

Budaörs Városi Tűzoltó Közhasznú Egyesület

 

A szennyvízcsatorna közcélú érdekeltségi hozzájárulás és közműfejlesztés mértékének meghatározása és beszedése a 2015. évben napirendi pontot 9 igen és 4 tartózkodással megszavazták.

A 14. napirendi pontban a Budaörsi csatornaművek 2015. évi felújítási és rekonstrukciós tervét is jóváhagyták 10 igen és 3 tartózkodással.

Budaörsön a 2062. hrsz. ingatlanon lévő önkormányzati tulajdonú építmény elbontását is engedélyezték 9 igen és 4 tartózkodással. Az ittlévő önkormányzati tulajdonú építmény elbontását a Nyugdíjas Klub kialakítása céljából engedélyezték. A bontási munkák elvégzéséhez 4,5 millió Ft összeget hagytak jóvá.

A járőrszolgálat személyi juttatásai, valamint a roncsautók és engedély nélkül parkoló autók elszállítása tervsorra napirenddel kapcsolatban, Budaörs Város Önkormányzata Képviselő testület úgy döntött,hogy 1780 e Ft-ot átcsoportosít erre a célra.

A BTG Nonprofit Kft. és a Zászlótudományi Alapítvány közötti használati szerződést meghosszabbították 2015. december 31-ig. 13 igen szavazattal.

Budaörs Város Önkormányzat a Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény (Farkasréti út 2/c sz. raktár és Farkasréti út 6/1. sz.) közötti használatba adási szerződés meghosszabbítása is megtörtént 10 igen szavazattal. Így 2015. december 31. napjáig tartó határozott időtartamra szóló, egyben változatlan feltételekkel meghosszabbította.

A Templom tér 12. sz. alatti régi posta épülete egy részének (udvar és kilátó) hasznosítása tárgyú használati szerződést is módosította a testület 13 igen szavazattal. A használati szerződés 2014. október 31. napjától kezdődő hatállyal 2015. április 30. napjáig tartó határozott időtartamra szóló, egyebekben változatlan feltételekkel megtörtént a meghosszabbítás.

 

regi_posta_epulete_uj_piac

 

A Kútvölgyi Klinika Alapítvány részére 1 millió forint összeggel támogatta az önkormányzat 13 igen szavazattal diagnosztikus ultrahang készülék beszerzését.

A Katolikus Karitász a szenvedélybetegek ellátására kötött megállapodás meghosszabbítására 2015. december 31. ig, 13 igen szavazattal elfogadta, 800 ezer Ft/év forint szolgáltatási díj megfizetése mellett.

A családi napközikkel történő szerződéskötést 13 igennel megszavazták, miszerint az önkormányzat 44 gyermek családi napközi ellátását támogatja – 2015. január 1-jétől 2015. december 31-ig a ténylegesen igénybevett ellátási napokra számított 2381 Ft/fő/nap (50 e /hó), együttesen 26400 e Ft/év összegben. Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete – 2015. január 1-jétől 2015. december 31-ig a családi napközikkel támogatási szerződést kötött.

A 26. napirendi pontban a CZ. Szolgáltató Betéti Társasággal házi gyermekorvosi feladatok ellátásra kötött egészségügyi feladat-ellátási szerződését módosította 13 igen szavazattal.

A 27. napirendi pontban  Budaörsi Chan Wu Bajokság elfogadásról volt szó, amelyet 10 tartózkodás és 3 nem szavazattal nem fogadtak el. Ez volt az egyetlen napirendi pont, ami nem került elfogadásra az előterjesztettek közül. Itt a 2014. évi „XI. Magyar Chan Wu Bajnoskság Budaörs” 5 000 000 Ft összegű önkormányzati támogatásról szóló szakmai beszámolóját és pénzügyi elszámolását nem hagyták jóvá. A miértekre nem tért ki a testület.

A Budaörsi Advent program-sorozat megvalósításához szükséges céltartalékot felszabadították 13 igen szavazattal, amely 10 000 000 Ft.

A Régiségbúvár Ifjúsági és Kulturális Egyesület támogatási kérelmét 13 igen szavazattal elfogadták. Közüzemi díjhátralék a Törsvíz Kft. részére történő megfizetése céljára 1 290 000 Ft egyösszegű támogatást nyújtanak a számukra. Ezen felül további 189 000 Ft egyösszegű támogatást nyújt Budaörs Város Önkormányzata az Egyesület számára.

13 igen szavazattal elfogadásra került a a PUZZLE Gyermek Képességfejlesztő Tanoda és Terápiás Központ iskola előkészítő csoport támogatott létszámának emelése, az Együttműködési megállapodás módosítására. 15 fővel fővel emelnék a létszámot, amelynek többletigénye 2 750 000 Ft/év.

A Budaörsi Latinovits Színház pótelőirányzati kérelmét a testület 15 226 000 Ft-al támogatta 13 igen szavazattal.

A 32. napirendi pontban a Jókai Mór Művelődési Központ alapító okiratának módosítására került sor 13 igen szavazattal.

A Gyermekorvosi praxisjogot folytató orvossal feladat-ellátási szerződés megkötését a testület 13 igen szavazattal elfogadta. A Képviselő-testület területi ellátási kötelezettséggel az Adriana MEdical Kft képviseletében Dr. Benkó Adriennel csecsemő és gyermekgyógyász szakorvossal kötött feladat-ellátási szerződést a 006 számú házi gyermekorvosi praxis ellátására, valamint előszerződést házi gyermekorvosi feladatok ellátásra. A Németh és CZ. Szolgáltató Betéti Társaság képviseletében Dr. Ferencz Jánossal kötött feladat-ellátási szerződését pedig megszünteti.

 

A képviselő-testületi ülést követően, 2014. november 19-én 12 órakor, a Fidesz-KDNP sajtónyilatkozatot tett. Ennek részleteit a linkre kattintva olvashatják:

A Fidesz-KDNP sajtónyilatkozatának elolvasásához kattintson ide!

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

1 Komment

  1. […] tóvábbá Sokolowski Márk ismeretette a képviselők bizottságokban betöltött pozícióit. A képviselő-testületi ülésen történt vitára is kitért a sajtótájékoztató […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.