Önkormányzati támogatás nélkül is munkában a budaörsi polgárőrség

(Budaörs, 2014. november 18. – Budaörsi Infó) 2014. augusztusában írtunk utoljára a Budaörsi Polgárőr Kiemelten Közhasznú Egyesületről. Akkori cikkünkben Dr. Bilisics Péter az egyesület elnöke a Budaörsi Infónak elmondta, hogy az önkormányzat részéről nem kaptak megfelelő támogatást, így kénytelenek az egyesület feladatainak palettáját csökkenteni. Azóta eltelt néhány hónap, az elmúlt időszakról és jövőbeli terveiről kérdeztük az egyesület elnökét.

 

 

Dr. Bilisics Péter a Budaörsi Polgárőr Kiemelten Közhasznú Egyesület elnöke a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a polgárőrök kint vannak az utcákon, bár anyagi támogatást nem kapnak az önkormányzattól.

 

Miért alakult meg a Polgárőrség?

 

“Több mint két évtizede az alapítók felismerték, hogy a bűnmegelőzésben nagyon nagy szerepe lehet a polgárőrségnek, hiszen tevékenységükkel a bűnözés mennyisége csökken és javul az állampolgárok biztonságérzete.”

 

Mi jellemzi napjainkban a Polgárőrséget?

 

“Általánosságban elmondható, hogy a polgárőrség az állam által felhatalmazott szervezet, melynek komoly társadalmi megítélése van. Felkészült, rugalmas, legolcsóbb bűnmegelőzési forma, töretlen fejlődés, minőségi feladatellátás, képzési, továbbképzési háttér a főbb jellemzői. Az általuk végzett prevenciónak alaptörvényben foglalt prioritása van.

Fontos feladatának tekinti a polgárőrség a társadalom többségének a bizalmának, támogatásának az elnyerését.”

 

Milyen szerepe, felelőssége lehet az Önkormányzatoknak rendészeti témakörben?

 

“Véleményem szerint túl sok szereplő van a rendészetben. Tudatosítani kell, hogy milyen fontos a polgárőrség szerepvállalása a bűnmegelőzésben. Különbséget kellene tenni a politikai támogatás vs. politikai befolyás között. El kell dönteni, hogy egy képviselő-testület mire biztosít forrást, ennek sorrendje egyben értékválasztás is.”

 

Hogyan jellemezné a Budaörsi Polgárőr és Katasztrófavédelmi Közhasznú Egyesületet?

 

“Reagáló, megelőző szemlélettel működünk. Csak a laikus állampolgár gondolja, hogy ha több rendőr van az utcán kevesebb lesz a bűncselekmények száma. Igyekszünk a fiatalok bizalmába a közösségi médiákon keresztül közel kerülni ehhez az 50 órás közösségi szolgálat ellátása egy lehetőséget biztosít.

A kormány stratégiai partnerként, a rendőrség és a katasztrófavédelem meghatározó szövetségesként tekint a közrend, közbiztonság fenntartása tekintetében a polgárőrségre.”

 

Milyen feladatokat láttak el az elmúlt hónapban a Budaörsi Polgárőr Kiemelten Közhasznú Egyesület tagjai?

 

Szeptemberben elkezdődött az iskola. Rendőrségi egyeztetést követően szokás szerint polgárőrként egyedül maradtunk azoknak az átkelő helyeknek biztosításánál, ahol nincs lámpás gyalogátkelőhely. Csak a mi egyesületünk volt jelen a reggeli órákban négy helyszínen és biztosítottuk szeptember 1-jétől október 12-ig a gyalogátkelőhelyek balesetmentes közlekedését. Így nem történt közlekedési baleset.

2014. október 12-én voltak az önkormányzati választások, ahol 10 helyszínen a rendőrséggel közösen alkottunk egy védőhálót, hogy a különböző választási kerületekben ne legyenek félreértések.

Amikor vége volt a választásoknak, mi azt mondtuk, hogy gratulálunk az új képviselő-testületnek és várjuk, reméljük, hogy most már eljön az az idő, amikor mindenkinek az ügyét tettei, érdemei szerint újratárgyalják.

2014. október 18-án volt Budaörsön a most már több mint két évtizede hagyományosan megrendezésre kerülő Fut az Örs  futóverseny, ahol 12 kollégám volt ott, reggel nyolc és délután 2 óra között. A rendezvény zavartalan lebonyolításában segítettünk.

Mindenszentekkor, négy napon keresztül 298 órában, Budaörs négy temetőjénél voltak jelen a Budaörsi Polgárőr Kiemelten Közhasznú Egyesület munkatársai.

2014. november 8-án, szombaton 10 órától 16 óráig kérte a rendőrség a segítségünket, mert a “sport-művészet-rendvédelem az esélyegyenlőség jegyében” Budaörsön a Közlekedésbiztonsági nyílt napot szerveztek. Az volt a feladatunk, hogy 10 és 16 óra között két fő legyen ott a helyszínen és biztosítsa a rendezvény zavartalan lebonyolítását. Az én fiaim is kimentek erre a rendezvényre, de azt mondták, hogy: „apa nincs itt semmi!”. Ennek ellenére, mi délután négyig ott voltunk a helyszínen. Néhány program az érdeklődők alacsony létszáma miatt elmaradt. 

Az elmúlt hónapban polgárőreink segítségével sikerült egy bűnözőt a rendőrség kezére juttatni. Szolnokon történt egy rablás időskorú sérelmére, aki egész jó személyleírás tudott adni. Így elég jó fantomrajzot készítettek róla, aminek alapján két budaörsi polgárőr felismerte az elkövetőt, és mivel azt is tudták, hogy hol tartózkodik Budaörsön az illető, így a rendőrséggel kimentek a helyszínre, és elfogták a bűnözőt.

Ebben az évben is tovább folytattuk a gyalogos szolgálatunkat is, bár már nem napi 12, hanem nyolc órában, minden nap hétfőtől péntekig.”

 

polgaror_egyesulet

 

Tervezik, hogy megpróbálnak Budaörs Város Önkormányzatával egy új megállapodást kötni?

 

„Úgy gondoljuk, hogy az méltánytalan volt, amit most mi polgárőrként kaptunk az önkormányzattól ebben az évben. Nyitottak vagyunk és szeretnénk az önkormányzattal ismét leülni és beszélni.

Bár azon is el lehet gondolkodni, hogy közel két évtizedes munka ellenére itt a városban még senkinek nem jutott eszébe, hogy valamifajta elismerést, kézzelfogható díjat kaphatna valaki, aki tesz a közbiztonságért. Van pedagógus-díj, sport-díj. Ez elgondolkodtató!”

 

 

Ebben az évben milyen feladatok várnak még a polgárőrségre?

 

„Nemsokára kezdődik a nagy karácsonyi készülődés, hisz a karácsonyi hétvégéken közel kétmillió ember fordul meg Budaörsön. Biztos, hogy fokozott rendőrségi feladatok ellátására lesz majd szükség, mi pedig majd megpróbáljuk kiegészíteni a rendőrség erőit Budaörsön és környékén járőrszolgálatunkkal.

Hamarosan lesz a rendőrséggel egy közös gépjármű felderítő akciónk is. A megye segítségével fogunk rendszámtábla felismerő kamerákat telepíteni gépkocsikra. Ez egyben egy prevenció is lesz, hogy a Kresz szabályait tartsák be a közlekedők, és hátha a lopott autók közül is fennakad a hálón egy-egy. A legfőbb cél viszont az, hogy lássa a lakosság a hatóság, illetve a polgárőrség közös jelenlétét.”

 

További sikeres munkát kívánunk! A Budaörsi Infó a jövőben is rendszeresen beszámol majd a budaörsi polgárőrök munkájáról!

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.