Botrányt kavartak a cseh államfő rádióban elhangzott vulgáris szavai

Botrányt kavart Milos Zeman cseh államfő azzal, hogy trágár szavakat használt a vasárnap este egyenesben közvetített rádióinterjújában.

 

“A Cseh Köztársaság rádiózásának történetében valószínűleg ez az első eset, hogy egyenes adásban ennyi közönséges kifejezést hallhattak az emberek az államfőtől: a női nemi szerv durva megnevezésétől kezdve, a prostituáltakon keresztül egészen a cseh kormány bírálatáig, hogy “elkúrta” a szolgálati törvényt” – jegyezte meg az iDnes közkedvelt prágai hírportál.

Zeman korábban is közismert volt arról, hogy nem válogatja meg a szavait. A közszolgálati rádióban közvetített 50 perces beszélgetés alatt az elnök elemében volt. Kínai látogatása kapcsán arról beszélt, hogy a “felbőszült prágai lumpenkávéházakat”, amin a jobboldalt kell érteni, nem a látogatás eredménye érdekli, hanem csak az, hogy hazatérésre a PPF és a J&T pénzügyi csoportok tulajdonában lévő magángépet használta az elnöki különgép helyett. Az elnöki iroda ezt korábban azzal indokolta, hogy a magángéppel gyorsabban tudott Zeman hazajutni.

Kína után Oroszország lett a beszélgetés témája. “Ha engem valami zavar (Vlagyimir) Putyin rendszerében, akkor az az, hogy csak (Mihail) Hodorkovszkijt dugta rács mögé, s nem a többi oligarchát is” – jegyezte meg Zeman, amikor az orosz ellenzék került szóba.

A Pussy Riot punk együttes értékelésénél az államfő már nagyon szabadon fogalmazott. “Tudja ön, mi az a paszi?” – kérdezte a riportert. Az kijavította az elnököt, és megjegyezte, hogy a kérdéses pussy szót puszinak kell ejteni. Erre Zeman felhördült, és leszögezte: “P…. Elnézést, de az együttes szövegei tele vannak ilyesmivel, hogy p… ide, p… oda.”

“Nem fogom védeni ezeket a … akartam mondani kurvákat. De én nem vagyok (Karel) Schwarzenberg (vezető ellenzéki politikus), hogy ilyen kifejezésekkel illessem … az ilyen kissé deviáns hölgyeket, akik botrányt keltenek egy pravoszláv templomban, majd politikai fogolynak kiáltják ki magukat” – magyarázta álláspontját az államfő.

Az interjúban Zeman a kormányt többnyire ugyan dicsérte, de az állami alkalmazottak jogállását rögzítő sokat vitatott szolgálati törvényt ismét élesen bírálta, s azt mondta, hogy “ezt bizony a kormány elkúrta”.

Riporteri kérdésre, miért használ ilyen durva kifejezéseket a rádió egyenes adásában, Zeman kifejtette: “Schwarzenberg úr adta az ihletet, aki minden második mondatában használja a sz.. szót. Mivel a prágai kávéházak szeretik Schwarzenberget, megpróbáltam én is a kegyeikbe férkőzni.” Arra, hogy ez a próbálkozás mennyire lehet sikeres, az államfő leszögezte: “Egyáltalán nem, de talán sikerülhet felbosszantanom őket.”

A cseh sajtó bírálja Zemant az interjúban elhangzott durva kifejezésekért, s általános a vélemény, hogy az ilyen kifejezések nem valók a médiába, s az elnök túl ment a jó ízlés határán.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.