Rettentően rémisztő zombi- és hercegnőujjak (recept + fotók)

(Budaörs, 2014. november 1. – Budaörsi Infó) A Hallowen van aki szerint “amerikai butaság “, van aki imádja és már október elején gyűjti a tökfaragási ötleteket, és bősz jelmeztervezésbe fog. Én fergetegesen félelmetes sütögetésbe kezdtem inkább.

Nem csak halloweenre, de most kifejezetten jól jönnek ezek a félelmetes finomságok. A Halloween eredetileg kelta pogány ünnep volt, a boszorkányok, kísértetek  és szellemek ünnepe. Ezért stílusosan minden ruha, kellék, dísz, álarc ijesztő vagy inkább ijesztően vicces.

Miért is maradnának ki ebből a vendégváró rágcsák, sütik, szendvicsek?

mandulas_zombiujjak

Ha rám hallgatsz, igen egyedi, látványos és kellőképpen “undi” finomságokat is tudsz kínálni. Nem is kell mélyre nyúlnod a pénztárcádban így, hónap végén, mégis elismerő kísértet-huhugásokra és banyarikácsolásokra számíthatsz minden lénytől, akit (amit?) csak megkínálsz ezen a különleges, sötét, ám töklámpáktól fénylő éjszakán.

No, nézzük, milyen finomságokat alkothatsz a konyhában a Halloween jegyében.

Első sikoly: zombi ujjak, egészséges, sós mártogatós szörnyvadászoknak

(13 jó nagy darab)

Hozzávalók:
– 2 bögre teljes kiőrlésű liszt
– 1 bögre fehér liszt
– 1 tk só
– fél dl olívaolaj
– 3 ek vaj
– 1 tk szárított bazsalikom
– 1 tk szódabikarbóna
– 20 db (biztos, ami biztos) egész, belsőhéjas mandula
– langyos víz (annyi, hogy jól gyúrható, közepesen kemény tésztát kapj)
*bögre=2 dl

 

Így készítsd

A liszteket összekevered a fűszerekkel és a szódabikarbónával, majd a vajjal és az olajjal összemorzsolod. Annyi langyos vizet adsz hozzá, hogy masszív, de jól gyúrható, nem ragacsos tésztád legyen. Jól átgyúrod.

Kicsit hagyod pihenni a tésztát, aztán formázol belőle egy rudat, amit szigorúan 13 darabra szeletelsz egy nagy, éles késsel.

zombiujjak_mandulaval

Hengereket sodorsz belőlük, majd megformázod úgy, hogy az ízületeknél kicsit vastagabb legyen és késsel ráncokat nyomsz a tésztába. Benyomod a végüket az ujjaddal és vízzel odaragasztasz 1-1 mandulát körömnek.

zombiujj_halloweenre

180 fokos forró sütőbe teszed és kb. 15 perc alatt megsütöd.

Melegen is finom, de ha kihűlt, akkor lesz ropogós.

Véres ötlet: Ha még vadabb látvánnyal szeretnéd sokkolni a vendégeket, a körmöket ketchuppel ragaszd az ujjakhoz. Így ni! :D

veres_ujjak_halloween

A zombiujj nagyon finom paradicsomszószba vagy avokádópürébe mártogatva, a látványról már nem is beszélve! Ha rozslisztet használsz vagy 3 evőkanál spenótot adsz a tésztához, még ijesztőbb színekben fognak pompázni az ujjak!

Második sikoly: hercegnő édes ujjacskái  –  zombiknak, szörnyeknek, szellemeknek

 

Hozzávalók:
– 2 bögre fehér liszt
– fél bögre darált kókuszreszelék
– 15 dkg olvasztott vaj
– fél bögre cukor
– fél csésze tej vagy víz
– fél tk szódabikarbóna
+ körmök díszítéséhez: színes marcipánmassza (vagy házi fondant+ételfesték – én ezt használtam)
*bögre=2 dl, csésze=1 dl

 

Így készítsd

A cukrokat és az olvasztott vajat keverd össze alaposan, majd add hozzá apránként a darált kókuszreszelékes, szódabikarbónás lisztet. Lazán összegyúrod, és ha nem elég lágy, kis tejet vagy vizet csorgathatsz hozzá.

Saját ujjaidról méretezett rudakat sodorsz és szépen kialakítod a fini kis ujjacskákat.Az ízületeknél picit szélesebbre hagyod, a ráncokat pedig apró pogácsaszaggató szélével teszed élethűvé.

Kialakítod a körmök helyét és tolhatod is be a 180 C-ra előmelegített sütőbe, ahol 8-10 perc alatt készre sülnek a szegény hercegnő ujjai, aki már nem nagyon fog kötögetni vagy hímezni, valószínűleg.

Ha kihűlt, a marcipánból vagy fondantból megformázott körmöket vízzel a helyükre ragasztod és máris ropogtathatja a szörnysereg.

Ötlet: ha még jobban borzonga(t)ni szeretnél, a szép fehér ujjak alsó részét málnalekvárba mártsd bele.

 

hercegno_ujjak

Harmadik sikoly: koponyák, a friss falatok

Hozzávalók:

– kisebb almák
+ 1 tál hideg, citromos víz

 

Így készítsd

Az almák héját lepucolod, aztán szabad a pálya! Elő a kiskést és indulhat a faragás. Hámozás és faragás után az almákat dobd be a citromos vízbe, akkor nem fognak megbarnulni (és még vicces is, ahogy úsznak a fejek).

 

almakoponyák

 

 

(forrás: sporolok.blog.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.