Német külügyi államminiszter: egymással kell beszélni, nem egymás mellett elbeszélni

A párbeszéd fontosságát emelte ki hétfőn kezdődött kétnapos magyarországi látogatásával összefüggésben a német külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere Budapesten. Michael Roth egyes magyar kormányzati intézkedésekkel kapcsolatos német aggodalmakra utalva magyar újságíróknak elmondta, nagy a jelentősége annak, hogy a két ország felelősei egymással beszéljenek, és ne egymás mellett beszéljenek el.

 

A német-magyar viszonyról szólva a szociáldemokrata politikus különleges és fontos, ugyanakkor “nem egyszerű” kapcsolatokról beszélt.     “Számomra fontos volt, hogy még ebben az évben ellátogassak Magyarországra” – jelentette ki, kiemelve Magyarország központi szerepét a huszonöt évvel ezelőtti német és európai újraegyesítés előmozdításában.

“Nem utolsósorban magyar barátainknak köszönhető, hogy az újraegyesülés olyan gyorsan és békésen ment végbe” – tette hozzá.

Michael Roth emlékeztetett azokra az értékekre – szabadság,  függetlenség, jogállamiság, sajtószabadság, a kisebbségek békés együttélése -, amelyek akkor az európai békés forradalom középpontjában álltak.

Hangsúlyozta, hogy ezek a értékek ma, huszonöt évvel később sem vesztettek jelentőségükből, ellenkezőleg, ezek azok az értékek, amelyek “összetartják” Európát.

“Európa nem elsősorban belső piac vagy valutaközösség, hanem az értékek uniója” – hangoztatta a német államminiszter, aki ezzel összefüggésben “aggodalmának” adott hangot bizonyos magyarországi fejlemények miatt. Szavai szerint a huszonöt évvel ezelőtti értékek – “amelyekért közösen harcoltunk” – Magyarország esetében “már nem érvényesülnek olyan mértékben, mint akkoriban”.

“Sem a magyaroknak, sem a németeknek, sem Európának nem áll érdekében, hogy Magyarország politikailag és gazdaságilag is elszigetelődjön” – jelentette ki a német politikus.

“Magyarország az Európai Unió közepén fekszik, és politikailag is a középhez kell tartoznia” – hangoztatta Michael Roth, aki szerint az elmúlt években Magyarországon egy sor olyan döntés született, amelyek – ha elszigetelten szemlélik azokat – még nem adnak okot különösebb aggodalomra.

“Ha azonban az egyes építőkövek egy mozaikká állnak össze, akkor arról beszélni kell” – mondta az államminiszter.

“Ezért fontos számomra, hogy egymással beszéljünk, és ne egymás mellett beszéljünk el” – hangoztatta Michael Roth, aki Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a parlament, továbbá az ellenzék, valamint a civil szervezetek képviselőivel is tárgyal.

A német államminiszter hangsúlyozta ugyanakkor: nem arról van szó, hogy megkérdőjeleznék a magyar kormány “demokratikus legitimációját”. Utalt arra, hogy a magyar kormánynak nagy parlamenti többsége van, és – mint kiemelte – ezt igazolták a parlamenti, az európai parlamenti, továbbá az önkormányzati választások is. Hozzátette ugyanakkor, hogy a nagy többség a kisebbséggel szembeni felelősséggel is jár.

“A nagy többség nagy felelősséget is jelent” – fűzte hozzá.

A tájékoztatón Michael Roth utalt arra, hogy az Európai Unió egy sor magyar intézkedést bírálattal illetett. Ezek között említette a médiaszabályozást, a magánmédiumok megadóztatását, az alkotmányozás körülményeit, a sarkalatos törvények meghozatalát, valamint az új földtörvényt, továbbá utalt az internethasználat megadóztatásának tervére. Az államminiszter “aggodalomra okot adónak” nevezte Orbán Viktor miniszterelnök júliusi tusványosi beszédét, mert abban – mint mondta – a liberális demokráciát érte bírálat, és “félreérthető kijelentések” hangzottak el más politikai és társadalmi modellekkel kapcsolatban is.

“Az európai demokrácia liberális demokrácia volt, ma is az, és a jövőben is az marad” – fogalmazott a német külügyi államminiszter, aki szerint az egyén szabadsága “érinthetetlen”.

“Remélem, hogy az elkövetkező hetekben, illetve hónapokban sikerül tisztázni, hogy Magyarország természetesen szintén elkötelezett e liberális demokrácia mellett” – jelentette ki Michael Roth, hozzátéve, hogy erről nincs is mit tárgyalni.

A német baloldali politikus a sajtóbeszélgetés után előadást tartott a Közép-európai Egyetemen. Michael Roth közölte: az EU-nak jó példát kell mutatnia a külvilágnak, és be kell tartatnia a tagállamokban a közös alapvető értékeket, erre azonban nem szankciók, hanem egy kötelező érvényű politikai mechanizmus jelenti a megfelelő megoldást.

A politikus aggodalmának adott hangot a magyarországi politikai fejleményekkel kapcsolatban, egyúttal hozzátette: más tagállamokban is vannak problémák. Véleménye szerint a nemzetközi versenyben a szabadság, a demokrácia és a szolidaritás az európai modell előnye más társadalmi-politikai berendezkedésekkel szemben, és ennek így is kell maradnia.

“Az EU-nak bizonyítania kell, hogy képes a demokrácia őrzője szerepének betöltésére, képes szociális biztonságot garantálni” – hangsúlyozta.

“A demokrácia, a jogállamiság, a kulturális és vallási sokszínűség, a kisebbségek és a sajtószabadság védelme az EU védjegye, ezek kötnek össze minket, európaiakat” – mondta Michael Roth.

A német államminiszter szerint az EU-ban nem tekinthető érvényesnek az egyes országok belügyeibe való be nem avatkozás klasszikus tilalma, éppen ellenkezőleg, barátoknak “kötelessége nyíltan és őszintén beszélni egymással”.

“Ha egyikünket vád éri, az mindannyiunkat éri” – jelentette ki.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.